Ανακατεύει την τράπουλα ο Σαββίδης

Είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά από τη Μεταπολίτευση όπου ένας επιχειρηματίας δηλώνει αποφασισμένος να θέσει τους δικούς του όρους στη λειτουργία βασικών θεσμών της χώρας. Αφήνει δε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο καθόδου του στον πολιτικό στίβο. Το κυριότερο είναι ότι επιλέγει πολιτικό στρατόπεδο: Αποθεώνει τον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο παρομοιάζει με τον Βλ. Πούτιν, ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει πολιτικά το επόμενο διάστημα. Επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές και προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Ασκεί δριμεία κριτική στον Αντ. Σαμαρά για την τακτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, φορτώνοντάς του επί της ουσίας την προβληματική ΣΕΚΑΠ. Διαχωρίζει ωστόσο τη στάση του έναντι του Κ. Καραμανλή, τον οποίο, όπως λέει, σέβεται και αγαπά, ενώ τονίζει πως έχει υπέροχη σχέση μαζί του. Ο Ιβάν Σαββίδης επιτίθεται και σε ανώτατα δικαστικά όργανα, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, και δηλώνει ευθέως ότι προτίθεται να αποκτήσει Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα! Κάτι που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ορισμένοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ωστόσο είναι ο πρώτος που το λέει ευθέως, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις.

Στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Ιβάν Σαββίδης προανήγγειλε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα αποκτήσει ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια, υπονοώντας προφανώς το Mega, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά εφημερίδων (ΔΟΛ ή Πήγασος). Στην ερώτηση «για ποιον λόγο επενδύετε στον χώρο των ΜΜΕ, όπου οι περισσότεροι χάνουν λεφτά;» απαντά: «Η δική μου τιμή και αξιοπρέπεια αξίζουν περισσότερα χρήματα».

Εξόχως αποκαλυπτική ωστόσο ήταν η απάντησή του στο ερώτημα «επομένως σκέφτεστε τα ΜΜΕ ως πολιτικό και κοινωνικό εργαλείο;». «Αν δεν έχει σχέσεις με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με άλλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μία λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ που θα έχει στην κατοχή του για να προστατεύσει τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητές του και να πολεμήσει τους επικριτές ή και τους επιχειρηματικούς αντιπάλους του. Ενδεικτική του τρόπου που θα λειτουργούν τα ΜΜΕ που θα έχει στην ιδιοκτησία του είναι η αναφορά του ότι τη στρατηγική τους θα τη χαράζει ο ίδιος και όχι τα διευθυντικά στελέχη, ενώ οι δημοσιογράφοι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν πιστά τις οδηγίες του. Τα περί ελευθερίας του Τύπου θα πάνε περίπατο! Με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο ομογενής επιχειρηματίας στράφηκε κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας ότι η απόφασή του για την ακύρωση του διαγωνισμού ήταν μεν νόμιμη, αλλά δεν ήταν ηθικά ακέραιη.

Τέλος, ως προς το πολιτικό σκέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να εισχωρήσει και στον χώρο της πολιτικής όταν… μάθει να μιλάει ελληνικά! Η αναφορά του αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια που κυκλοφορούν κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια και τον θέλουν να προχωράει στην ίδρυση πολιτικού κόμματος ώστε να κατέβει κάποια στιγμή στις εκλογές. Κυκλοφόρησε μάλιστα και το όνομα (Αστραπή) που θα έχει το νέο κόμμα. Αν αυτό συμβεί στο κοντινό μέλλον θα έχουμε στην Ελλάδα αναβίωση του Μπερλουσκονισμού, όπου ένας επιχειρηματίας, κάτοχος ΜΜΕ κατεβαίνει στην πολιτική με σκοπό να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και πολύ καιρό έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μπει στα media. Πάντα όμως κάτι συμβαίνει και δεν πετυχαίνει τον στόχο του. Η πρώτη κίνηση ήταν στο μέτωπο του ποδοσφαίρου, καθώς είχε συμμαχήσει με τον Γιάννη Αλαφούζο απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η σχέση αυτή διαλύθηκε προ ημερών, μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στην Τούμπα και τις καταγγελίες της πράσινης ΠΑΕ για τη διαιτησία. Είχε, βέβαια, κλονισθεί νωρίτερα, ύστερα από ένα αρνητικό ρεπορτάζ κατά του Σαββίδη από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Απομένει η σχέση του με τον Δ. Μελισσανίδη, με τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης έκανε κοινή δήλωση για τον τελικό κυπέλλου του Σαββάτου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Πριν τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, ο επιχειρηματίας είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Alpha για να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο-τρεις ώρες του απογευματινού προγράμματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά την απόσυρση του Καλογρίτσα από τη δημοπρασία που διεξήγαγε η ΓΓΕΕ κατέλαβε θέση υπερθεματιστή (61.500.000 ευρώ) και ήρθε σε σύγκρουση με τον Alpha (61.000.000 ευρώ) που έμεινε τότε εκτός δημοπρασίας. Έχοντας καταβάλει τη δόση των 20.500.000 ευρώ ξεκίνησε συζητήσεις με την ιδιοκτησία του Star, καθώς το κανάλι είχε επίσης βρεθεί εκτός της διαδικασίας. Παράλληλα, εξέταζε και την περίπτωση του Mega. Μετά την κατάρρευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε την εμφάνισή του όταν ο ΔΟΛ εξέπεμψε SOS, απειλούμενος με λουκέτο. Ο Βασίλης Μουλόπουλος, πρώην διευθυντής σύνταξης του «Βήματος» και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε ρόλο και έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση με τις τράπεζες. Η ηγεσία του ΔΟΛ δεν ήθελε τον Ιβάν Σαββίδη, εν αντίθεση με τον Φώτη Μπόμπολα, ο οποίος προσέφερε το 51% του Πήγασου. Με τη δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Ιβάν Σαββίδης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον Πήγασο καθώς και για τον ΔΟΛ και το Mega.

***

Έκλεισε το ντιλ με Πήγασο, θέλει και το «Βήμα»

Πληροφορίες από καθʼ όλα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ντιλ του Ιβάν Σαββίδη με τις Εκδόσεις Πήγασος (Μπόμπολας) έχει κλείσει και απομένουν τα τυπικά για να ανακοινωθεί η οριστική συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ομογενής επιχειρηματίας κοιτάζει και προς την πλευρά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), όπου αυτό που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι το «Βήμα».


Σχολιάστε εδώ