Ακάθεκτη προχωράει σε συνέδριο η Φώφη

Η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με συνεργάτες της, έλαβε συντριπτική στήριξη από τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών με τους οποίους συναντήθηκε. «Και η βάση του κόμματος στηρίζει τις πολιτικές επιλογές που έγιναν, όπως λίγες μέρες πριν αυτές τις επιλογές στήριξε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα», σημειώνουν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Η κ. Γεννηματά προχώρησε στην ανακοίνωση της 20μελούς Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία δεν υπάρχουν στελέχη που πρόσκεινται στους Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου και να περιθωριοποιήσει πολιτικά τις όποιες εστίες αμφισβήτησής της.

Ήδη η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου τρέχει τις διαδικασίες του Συνεδρίου, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που προκλήθηκε από την «ανταρσία» των Ξεκαλάκη και Ανδρουλάκη, ενώ έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή του Προγραμματικού και Πολιτικού Συνεδρίου της Συμπαράταξης από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Με βάση την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, το Συνέδριο θα εγκρίνει τις αρχές λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα δώσει το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης και τις βασικές παραμέτρους για την έξοδο από την κρίση.

Στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει και η συζήτηση, παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες, για την πορεία και τις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δηλαδή για τα επόμενα βήματα μετά το Συνέδριο του Ιουνίου, που αφορά, πέρα από το προγραμματικό και πολιτικό κομμάτι, την ύπαρξη ενός πολυκομματικού φορέα όπου κάθε κόμμα ή κίνηση διατηρεί την οργανωτική και ιδεολογική του αυτοτέλεια σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, που θα είναι ένας φερέγγυος και αυτόνομος πόλος εξουσίας.

Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν τώρα και το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου εκλογή επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση είτε το 2017 είτε το 2018, και δη αν δεν υπάρχουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. εκλογές). Να σημειωθεί ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξει σε αυτήν τη φάση εκλογή επικεφαλής και να είναι η κ. Γεννηματά αυτή που θα ηγηθεί και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτός αν υπήρχε ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη, οπότε, τότε, όπως και η ίδια η κ. Γεννηματά είχε προτείνει, θα γινόταν εκλογή για επικεφαλής του νέου σχήματος. Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι μια τέτοια διαδικασία θα κινητοποιήσει τον κόσμο της Συμπαράταξης, η κ. Γεννηματά θα είναι το μεγάλο φαβορί και η αναβάπτισή της από τη βάση θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ της εν όψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούσαν ότι είναι πολύ θετικό βήμα η οριστικοποίηση και διεξαγωγή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου και σημείωναν πως αμέσως μετά θα πρέπει να υπάρξει η επεξεργασία ενός χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει σε ένα συνέδριο (ιδρυτικό) του νέου, ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στη ΔΗΜΑΡ αισθάνονται δικαιωμένοι για τις θέσεις που προβάλλουν τα τελευταία χρόνια -«ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρειάζεται ανανέωση, νέα πρόσωπα και πολιτικές επιλογές και ενότητα μέσω του ενιαίου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας»- καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η κοινωνία αναζητά ακριβώς αυτές τις θέσεις.


Σχολιάστε εδώ