Αισιόδοξοι οι υπεύθυνοι του Κτηματολογίου, απρόθυμοι να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες

Πριν από λίγες ημέρες, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η διοίκηση του Κτηματολογίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας. Όμως ορισμένα ζητήματα (όπως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Στους όρους της προκήρυξης του έργου της κτηματογράφησης της υπόλοιπης Ελλάδας αναφέρεται πως εάν τελικά δεν επιτευχθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ο διαγωνισμός θα ματαιωθεί. Στην Επιτροπή της Βουλής, η διοίκηση αποκάλυψε (πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα) πως τα χρήματα των Ευρωπαίων είναι απαραίτητα (ως «μαξιλάρι»). Ο λόγος είναι πως προβλέπονται πολύ λιγότερα έσοδα από τα προϋπολογισθέντα, λόγω της διαφαινόμενης … απροθυμίας των ιδιοκτητών να δηλώσουν τις περιουσίες τους, ιδίως στις αγροτικές εκτάσεις, φοβούμενοι τη μετέπειτα φορολόγησή τους.

Η απάντηση όμως για τη χρηματοδότηση θα έρθει στις αρχές του 2018. Συνεπώς, πώς θα υπογραφούν οι συμβάσεις το καλοκαίρι του 2017, χωρίς εξασφαλισμένα τα ευρωπαϊκά χρήματα;

Τέλος, αιωρείται ένα ακόμα θεσμικό ερώτημα. Πώς μια ανώνυμη εταιρεία θα υπογράψει τόσο μεγάλες (σε διάρκεια και χρήμα) συμβάσεις, αφού θα έχει διάρκεια ζωής λίγες… ημέρες και αμέσως μετά θα μετεξελιχθεί σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου;

***

Μειώσεις, δόσεις και παρατάσεις

Μείωση του κόστους του ανταλλάγματος χρήσης των δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και καλλιεργούνται έως το 2007 προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας (σχεδόν 600 ευρώ το στρέμμα), στα ιδιωτικά δάση στο 12,5 % και στις χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις δημόσιες εκτάσεις στο 15% της αξίας. Τα ποσά μπορούν να δοθούν σε 100 δόσεις, με χαμηλότερη τα 30 ευρώ. Τέλος, νέα παράταση, έως τις 8 Ιουνίου, για τα αυθαίρετα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ υπόσχεται άμεση μείωση των παράβολων και των προστίμων με την κατάθεση του νέου νόμου στη Βουλή.

***

Έλλειψη… επίβλεψης

Ο σύλλογος των τοπογράφων ισχυρίζεται πως «14 συμβάσεις κτηματογράφησης του 2011 δεν έχουν υπογραφεί, όχι τόσο λόγω ενστάσεων, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Κτηματολογίου, αλλά επειδή η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό επιβλεπόντων τοπογράφων μηχανικών». Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις ανάγκες της κτηματογράφησης της υπόλοιπης χώρας, τότε αντιλαμβανόμαστε τις εύλογες ανησυχίες των τοπογράφων αλλά και την απορία για τη μη εύρεση άμεσης λύσης, όπως, π.χ., για τους δασικούς χάρτες, από την πολιτική ηγεσία. Η δε διοίκηση του Κτηματολογίου οφείλει να δώσει μια απάντηση για το πόσες μελέτες επιτρέπει ο νόμος να χρεώνονται σε κάθε επιβλέποντα και αν αυτό τηρείται τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία.

***

Εντός, εκτός και επί τα αυτά…

Λίγα λεπτά -στην κυριολεξία- πριν από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και αφού το «Π» είχε χτυπήσει το καμπανάκι την περασμένη εβδομάδα, οι ιθύνοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος συνειδητοποίησαν πως η συμφωνία για την αξιολόγηση, που θα ψηφισθεί εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, περιελάμβανε την υπαγωγή του Κτηματολογίου στο Υπερταμείο, ίσως και εκ παραδρομής, ίσως και με δόλο. Τελικά, την τελευταία στιγμή, εξαιρέθηκε από τη (μαύρη) λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού, ελέω Παγκόσμιας Τράπεζας, αντί να ιδιωτικοποιηθεί, σε οκτώ περίπου μήνες θα κρατικοποιηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά, η συγχώνευση Κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείων σε έναν ενιαίο φορέα θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που… έρχεται προς ψήφιση.


Σχολιάστε εδώ