Άγρια βεντέτα Μητσοτάκη – Σαββίδη

Ο δεύτερος έχει ήδη αποστείλει ένα εξώδικο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο το ερχόμενο διάστημα. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο για την ένταση της σύγκρουσης όσο κυρίως για τις παρενέργειες που αυτή μπορεί να έχει, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν ισχυρό επιχειρηματία, με σημαντικές επενδύσεις, επιρροή στον αθλητικό χώρο (ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ), ενώ σύντομα θα αποκτήσει και Μέσα Ενημέρωσης και θα ενισχύσει έτσι τη δύναμη και την επιρροή του σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετοί είναι οι γαλάζιοι βουλευτές που εκφράζουν τις επιφυλάξεις ή και τις διαφωνίες τους σχετικά με την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί σε προσωπικό επίπεδο με τον ομογενή επιχειρηματία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με εξαίρεση τον Άδ. Γεωργιάδη κανένα άλλο πρωτοκλασάτο ή μη στέλεχος δεν βγήκε να αντιπαρατεθεί με τον Ιβάν Σαββίδη – φοβούμενοι προφανώς τις… συνέπειες. Υποστηρίζουν ακόμη οι βουλευτές ότι η αντιμετώπισή του έπρεπε να είναι θεσμική και η απάντηση σε όσα είπε στη συνέντευξή του να είχε δοθεί από το κόμμα ή τον εκπρόσωπο Τύπου. Τονίζουν δε πως με τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης, πέραν του ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια αέναη κόντρα, δίνει την εντύπωση ότι εμπλέκεται σε διαμάχη επιχειρηματιών. Χαρακτηρίζουν μάλιστα λανθασμένη την κίνησή του να δώσει την πρώτη -μετά την παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη- τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha, με τον οποίο ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε «ανοιχτό πόλεμο».

Η υπερασπιστική γραμμή της Πειραιώς ήταν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη μια τόσο προσωπική επίθεση» εκ μέρους του επιχειρηματία. Ακόμη υποστηρίζουν ότι η όλη δράση του κινείται στα όρια της διαπλοκής, κάτι που η Νέα Δημοκρατία όφειλε να καταγγείλει στον υψηλότερο βαθμό, συνδέοντάς τον με την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Η διάσταση απόψεων που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών όσον αφορά τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την κυβερνητική τροπολογία που αφορούσε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός βουλευτών, ορισμένοι τον ανεβάζουν στους 15, είχε την πρόθεση να υπερψηφίσει την τροπολογία θεωρώντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναγκάσθηκε να πειθαρχήσει στην περί του αντιθέτου απόφαση της παράταξης. Στη συντριπτική πλειονότητά τους εκλεγόμενοι σε περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος. Από την ψηφοφορία απείχαν συνολικά 15 βουλευτές, μεταξύ αυτών και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Από αυτούς οι εννιά (Σ. Αναστασιάδης, Απ. Βεσυρόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου, Γ. Καρασμάνης, Γ. Καρυπίδης, Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Σταϊκούρας) έστειλαν επιστολή όπου δήλωναν ότι αν ήταν στη Βουλή θα καταψήφιζαν την τροπολογία. Δύο-τρεις εξ αυτών βρίσκονταν εκτός Ελλάδος, οι υπόλοιποι απουσίαζαν για να μην καταγραφεί η αρνητική ψήφος τους. Επτά από τους 15 βουλευτές που απείχαν δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν επιστολή με πρόθεση ψήφου.

Πρόκειται για τους Κ. Γκιουλέκα, Κ. Κοντογεώργο, Κ. Κουκοδήμο, Κ. Τζαβάρα και τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με εξαίρεση τους δύο πρώην πρωθυπουργούς όλοι οι άλλοι βουλευτές δήλωσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς, τον οποίο στη συνέντευξή του ο Ιβάν Σαββίδης είχε επικρίνει έντονα για τους χειρισμούς του ως πρωθυπουργός στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε επί της ουσίας απάντηση ή να προβεί σε σχόλιο, επίσημα ή μέσω κύκλων του. Κάτι που έχει προκαλέσει αίσθηση και ποικίλα ερωτηματικά.


Σχολιάστε εδώ