Ψάχνουν για αποστάτες

Όταν μάλιστα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (του Εκτελεστικού Γραφείου, όπως λεγόταν επί Ανδρέα) την προηγούμενη μέρα, όπου ήταν παρών ο γραμματέας και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξ οφίτσιο, ως ευρωβουλευτής, δεν διατυπώθηκε από κανέναν η οποιαδήποτε αντίρρηση επί της εισήγησης που θα παρουσίαζε την επόμενη μέρα η Γεννηματά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Όπως επίσης δεν πρόβαλαν καμία ένσταση οι τρεις άλλοι συμμετέχοντες της ομάδας Ανδρουλάκη, οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, Έλενα Αναστασίου και Σωτήρης Ζαρπαλάς, οι οποίοι όμως ένα εικοσιτετράωρο μετά συνυπέγραψαν την αντιεισήγηση, κόντρα στη Γεννηματά, η οποία να σημειωθεί ότι επέλεξε τον Στέφανο Ξεκαλάκη για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, όταν όλα τα στελέχη τής είχαν προτείνει τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Τον οποίο τώρα, μετά την κρίση του Σαββάτου, έβαλε συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική ίντριγκα ήταν η σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου το φθινόπωρο και η κατάργηση όλων των οργάνων του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη.

Αποφάσεις που η Φώφη ανακοίνωσε με… εξάψαλμο εναντίον της ομάδας που επιχείρησε, στην ουσία, την ανατροπή της. Μίλησε ευθέως για υπονομευτές και για μηχανισμούς που δεν δρουν στο φως της ημέρας, επιδιώκοντας να κάνουν το ΠΑΣΟΚ, για προσωπικούς λόγους, συμπλήρωμα, ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα. Και αναφέρθηκε σε σημαία ευκαιρίας και σε κλεφτοπόλεμο από κάποιους που επιδιώκουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. «Αφήνουμε πίσω μηχανισμούς που ταλαιπώρησαν το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και προχωράμε απερίσπαστοι στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα καθορίσει την πολιτική πρόταση και το σχέδιο για την Ελλάδα του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά ταυτόχρονα θα θέσει και την ατζέντα για τις εθνικές εκλογές», υπογράμμιζαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Επί της ουσίας, στο Συνέδριο θα γίνει ένα πλήρες ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού συσχετισμού και προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών υπέρ της σημερινής ηγεσίας, καθώς η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του κόμματος έγινε μετά το προηγούμενο Συνέδριο και αφού η εκλογή οργάνων είχε διαμορφωθεί κάτω από άλλους τότε συσχετισμούς.

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει κανονική διαδικασία, με εκλογή και των συνέδρων από την οργανωμένη βάση του κόμματος, αλλά και εκλογή νέων οργάνων (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, στη συνέχεια γραμματέας κ.ά.). Εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με βάση το Καταστατικό, θα γίνει το 2019, οπότε και λήγει η πρώτη θητεία της Φώφης Γεννηματά, που εκλέχθηκε από τη βάση και τους φίλους του κόμματος.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο κοντά στην εκδοχή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει φιλοδοξίες για την ηγεσία του κόμματος, έπαιξε όμως σε λάθος χρόνο και λάθος τόπο. Απουσιάζει, όπως λένε, δύο χρόνια στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, αλλά έχει την προσοχή του στραμμένη στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι ελέγχει τους συσχετισμούς στα όργανα. Και μέσω των εξελίξεων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήθελε, ακόμα και με αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ (για να ελέγξει μεγάλο αριθμό συνέδρων στο Συνέδριο της Συμπαράταξης), να αναλάβει ηγετικό ή πρωτεύοντα ρόλο.

Συμπτώσεις…

Όλον αυτό τον καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατάει αποστάσεις από τα ΠΑΣΟΚικά δρώμενα, σαν να μην είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σαν να μην ήταν πρόεδρός του, σαν να μην έχει κάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να μην έχει αναλάβει επανειλημμένα κρίσιμα υπουργεία. Πριν από 20 ημέρες η Φώφη Γεννηματά είχε πάει στην έδρα του, στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε σε μια συγκέντρωση με πάνω από 1.500 άτομα. Και ο μόνος απών ήταν ο Βενιζέλος!

Και όλη αυτή η επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Γεννηματά γίνεται σε στιγμές που αγωνιωδώς αναζητούνται, από μέσα και πρωτίστως απέξω (από το Βερολίνο βεβαίως, βεβαίως), προσφερόμενοι… σύμμαχοι, που θα συντρέξουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές, με τα… ανάλογα ανταλλάγματα.

Ήδη η… προσπάθεια έχει ξεκινήσει με την επαναφορά στη σκηνή του Σημίτη, του οποίου οι συμπάθειες και οι σχέσεις με το γερμανικό κατεστημένο είναι πασίγνωστες, με στόχο τη δημιουργία κόμματος που θα συμμετάσχει στις εκλογές και με… πόθο την εκλογή βουλευτών που θα δώσουν ψήφο ζωής στη Δεξιά, για να απαλλαγούν από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ του. Και τις διαθέσεις του αυτές δεν τις έκρυψε στη συνέντευξη που έδωσε ύστερα από πολλά χρόνια αποχής από τα ΜΜΕ, ενώ πιστοποιούνται και από τις κινήσεις των δικών του παιδιών –Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση, Χρυσοχοΐδη– για τη σύσταση κόμματος, αλλά και του Αλέκου Παπαδόπουλου, με τη Δημοκρατική Ευθύνη που έστησε.

Και όλα αυτά γίνονται από τη στιγμή που έσβησε η… εφεδρεία που είχε δημιουργηθεί με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, με ευθύνη του ίδιου, αφού δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το… λαχείο που του έπεσε και το κόμμα του βρίσκεται πλέον σε κατάσταση διάλυσης.

Στόχος, η ανατροπή της Φώφης

Έτσι, τα φώτα έχουν επικεντρωθεί στο ΠΑΣΟΚ, μόνο που η Φώφη κλοτσάει, καθώς δεν μπορεί να αποδομήσει την κληρονομιά που έχει στα χέρια της, τον Γιώργο Γεννηματά. Και όπως έχει δείξει επανειλημμένα, δεν έχει καμία διάθεση να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι της ΝΔ.

Γιʼ αυτό και μπήκαν σε… λειτουργία οι μηχανισμοί για αποδόμησή της εκ των έσω. Μόνο που αυτό δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το ΠΑΣΟΚ έχει ανοδική πορεία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με πρόσφατη της Κάπα Research, όπου καταγράφεται στο 6,6% (από 5,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα, στις 22/12), όταν το Ποτάμι έχει μόλις 1,8%!

Ωμά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτήν τη στιγμή ο στόχος είναι είτε να αναγκάσουν τη Φώφη να στηρίξει τον Μητσοτάκη είτε να την ανατρέψουν, ώστε να αναλάβει κάποιος πρόθυμος για όλα, που δεν θα έχει δυσκολίες προσαρμογής για χάρη της πατρίδας… Και του λαού…

Οι… βολικοί!

«Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών. Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός, ακόμα κι αν φορά την προβιά του “νέου”, δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές», τόνισε στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η πρόεδρός της Φώφη Γεννηματά και επισήμανε: «Η βάση μας θεωρεί ως ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο, την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι και κερδίζει μάχες, κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την πορεία».

Και πρόσθεσε: «Αν το επιτρέπαμε, θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ʽʽελεγχόμενοʼʼ από μηχανισμούς. Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη, τη διαφωνία. Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη, στο φως της ημέρας. Ναι, χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις!

Για καθαρές, όμως, λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι, καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις:

Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί των μηχανισμών θα το οδηγούν σε αέναες διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας;

Σημαία ευκαιρίας;

Θέλουμε μια αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό παρακολούθημα, που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω κι από κει, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων; Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μια παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;

Και βέβαια, είναι άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ό,τι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους. Και αυτό, μάλιστα, να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο. Το νέο δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και μάλιστα ευκαιρίας για κλεφτοπόλεμο και εσωκομματική γκρίνια.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη τη μια στιγμή να κόπτονται για τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση».

Τι λένε οι… αντάρτες

Από την πλευρά των διαφωνούντων με τη Φώφη Γεννηματά και την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνεται ότι παρά την επίκληση για ενότητα η ηγεσία τραβά το σκοινί της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στα άκρα και τονίζεται ότι η κ. Γεννηματά με τις επιλογές της αναζωπυρώνει το κλίμα εσωστρέφειας, διχάζει τη βάση και βάζει απέναντι και «στον πάγο» μια ισχυρή πτέρυγα του Κινήματος, σε μια συγκυρία που οι προσπάθειες ανασυγκρότησης αρχίζουν να αποδίδουν κάποιους πρώτους καρπούς.

Από την πλευρά του, ο… πρώην πλέον γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης σε δήλωσή του το μόνο που βρήκε να απαντήσει στο βαρύ «κατηγορώ» της προέδρου ήταν ότι «όλοι οι σύνεδροι πρέπει να είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης», ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους» και ότι «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει να κάνουμε κανονικό το κόμμα».

Προφανώς, επί των ημερών του ήταν τόσο κανονικό το κόμμα, που στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονταν παρασυναγωγές, με μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, για το πώς ΔΕΝ θα εκλεγούν στο Συνέδριο μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στη Φώφη!

Τι λένε στη ΔΗΜΑΡ

Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΗΜΑΡ, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν πάνε πίσω τις διεργασίες για το επερχόμενο συνέδριο της Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, καθώς στις 13 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς και την επομένη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Σύμφωνα με κορυφαία πηγή της ΔΗΜΑΡ: «Κύριος στόχος θα είναι το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο.

Δηλαδή, να παρουσιάσει μια προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης για τη χώρα. Ταυτόχρονα, ύστερα από το συνέδριο, εντός εξαμήνου, θα πρέπει να υπάρξει ο νέος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας, οι ιδρυτικές του διαδικασίες με την εκλογή οργάνων και η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση».

***

Κρεμαστινός: Οι δανειστές θέλουν ολόκληρη τη χώρα! – Έχει παραχωρηθεί επʼ άπειρον στο Υπερταμείο – Ιδρώτας και αίμα του ελληνικού λαού είναι το πλεόνασμα

«Η χώρα, δυστυχώς, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αδιέξοδο. Το περίφημο “φως στο βάθος του τούνελ” δεν φαίνεται. Οι δανειστές σήμερα διεκδικούν ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Τη χώρα, δυστυχώς, τους παρεχώρησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι για 100 χρόνια, όπως λένε, αλλά για πάντα. Διότι μετά τα 100 χρόνια ο νόμος που ψήφισαν στη Βουλή προβλέπει ότι το Υπερταμείο μόνο του θα κρίνει αν θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, χωρίς να ερωτηθεί τότε, φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση. Ποιος έχει αντιληφθεί στην ουσία τι σημαίνει ότι έχει παραχωρηθεί η χώρα επʼ άπειρον στο Υπερταμείο; Ποια ΜΜΕ της διαπλοκής θα το εξηγήσουν;». Και υπογράμμισε ότι φθάσαμε στο σημείο «το ερώτημα να είναι: Ποια είναι καλύτερη; Η Σκύλλα ή η Χάρυβδη;
Η παράδοση της χώρας στη Γερμανία ή η παράδοση της χώρας στα χέρια του ΔΝΤ;». Επισήμανε, επίσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός πως «η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πέτυχε το μεγαλύτερο πλεόνασμα που είχε ποτέ η χώρα, όμως λησμόνησε ο πρωθυπουργός ότι όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε το τότε μικρό πλεόνασμα, της τάξεως του 1%, “πλεόνασμα αίματος”. Αυτό πραγματικά είναι ένα πλεόνασμα ιδρώτα και αίματος του ελληνικού λαού. Γιατί προέρχεται από τη σκληρή φορολόγηση όχι των πλουσίων αλλά του μέσου και φτωχού πολίτη. Οι νέες περικοπές των συντάξεων και των μισθών δεν αφορούν τους πλούσιους, αφορούν τα μικρομεσαία στρώματα. Αυτούς, δυστυχώς, πλήττουν βάναυσα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να ξανακουστεί η φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι δεν θέλουμε Γερμανία της Ευρώπης, θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία ισότιμα να συμμετέχει η Γερμανία».


Σχολιάστε εδώ