Το μετέωρο βήμα του Κτηματολογίου

Στις αρχές Απριλίου, σε συνάντησή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με την αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου, εκτιμήθηκε πως το συνολικό κόστος του υπολειπόμενου έργου ξεπερνάει το μισό δισ. ευρώ.

Όμως γνωρίζουν και οι δύο, όπως και όλοι οι παροικούντες την… κτηματολογική Ιερουσαλήμ, πως τα όποια ευρωπαϊκά χρήματα δεν είναι εξασφαλισμένα, ενώ ο φορέας του έργου βρίσκεται εδώ και μια πενταετία σε ένα χρηματοδοτικό, διοικητικό και οργανωτικό τέλμα.

Τέλμα το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσπεράσει, μέσω της μετεξέλιξης του φορέα, συγχωνεύοντάς τον με όλα τα υποθηκοφυλακεία στη χώρα, σύμφωνα με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είναι πλέον… τοποτηρητής του έργου εκ μέρους των «θεσμών».

Η κυβέρνηση, σαν τον… πελαργό, βρίσκεται ενώπιον ενός μετέωρου βήματος και το επόμενο διάστημα θα αναλύσουμε διεξοδικά πως η μόνη ελπίδα ολοκλήρωσής του είναι η υπαγωγή του σε μια νέα ειδική γραμματεία, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, μακριά από κάθε λογής συμφέροντα.

***

Αφού τις έχουν, θα τις ξαναγοράσουν;

Μαθαίνουμε πως φέτος το Πράσινο Ταμείο θα δώσει περί τα 13 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση περιβαλλοντικών έργων των προηγούμενων ετών. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι το κονδύλι 200.000 ευρώ (από το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ) για «αγορά αεροφωτογραφιών προς τον σκοπό της απόδειξης του χρόνου κατασκευής των αυθαίρετων κατασκευών ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης». Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, ο φορέας του Κτηματολογίου, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, διαθέτει (αλλά και ανανεώνει) αεροφωτογραφίες όλης της χώρας, τις οποίες είναι υποχρεωμένος να τις παρέχει δωρεάν τόσο στους πολίτες όσο και σε επαγγελματίες. Άρα, προς τι η αγορά τους;

***

Ακόμα ένα… κτιριάκι…

Διαβάζουμε στη Διαύγεια πως η εταιρεία του Κτηματολογίου μίσθωσε ακόμα ένα κτίριο στη λεωφόρο Μεσογείων, το έκτο κατά σειρά, ενώ συνολικά (μόνο στον συγκεκριμένο δρόμο) τα καταβαλλόμενα ενοίκια ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ μηνιαίως. Θυμηθήκαμε πόσες απόπειρες και υποσχέσεις, πόσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για την εξεύρεση ενιαίου κτιρίου στην Αττική, το οποίο θα στέγαζε τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Πότε θα πήγαινε στο (παλαιό) Μινιόν, πότε στο πρώην κτίριο του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους κ.λπ., αλλά πάντα ένα αόρατο χέρι ακύρωνε, στο παρά πέντε, τις όποιες προσπάθειες. Φαίνεται πως η «οικονομία κλίμακας» είναι άγνωστη φράση για ορισμένους και προτιμούν τη σπατάλη…

***

Θεσμικές… αντιφάσεις

Υπάρχει μια φήμη, αλλά τη δημοσιεύουμε με πάσα επιφύλαξη. Στις συζητήσεις που γίνονται στο «Χίλτον» με τους «θεσμούς», εν όψει της νομοθέτησης των νέων μέτρων, περιλαμβάνεται και το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, η υπαγωγή της εταιρείας στο Υπερταμείο, «όχι για να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά για να λειτουργήσει καλύτερα, να αξιοποιηθεί καλύτερα και να υπάρξουν πρακτικές διοίκησης και ανάπτυξης, απαλλαγμένες από τον στενό κορσέ του δημοσίου τομέα». Τα εισαγωγικά, επειδή έτσι λένε οι εμπνευστές του σεναρίου. Μα αφού θα καταργηθεί ο φορέας, στα τέλη του έτους, θα αναρωτηθείτε: «Αυτά στη χώρα μας μπορεί να πάρουν καιρό». «Μέχρι τότε… βλέπουμε», είναι η απάντηση. Ελπίζουμε να διαψευσθούμε.


Σχολιάστε εδώ