Τους εχθρούς της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας κατονόμασε ο Παυλόπουλος

Υπογράμμισε δε την ανάγκη το Συμβούλιο να συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης και εν συνεχεία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ούτως ώστε να οργανωθεί η άμυνα και η αντίσταση των δυνάμεων που δρουν υπονομευτικά προς τη Δημοκρατία. Περιέλαβε μάλιστα στους «εχθρούς» μη νομιμοποιημένες, μη κρατικές οντότητες με διεθνή δράση, που όχι μόνο οικειοποιούνται σημαντικό μέρος της εξουσίας αλλά φθάνουν και στο σημείο να ασκούν ισχυρό έλεγχο πάνω στο δημοκρατικά οργανωμένο κράτος. Κατονόμασε συγκεκριμένα τις «αγορές» και τους «οίκους αξιολόγησης».

Όσον αφορά τις «αγορές», ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι εμφανίζονται ως αιχμή του δόρατος του παγκόσμιου και πλήρως παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων δικαίου που δύσκολα ανιχνεύεται η προέλευσή τους, με συνέπεια η επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων σε βάρος τους, όταν παραβιάζουν τη νομοθεσία των κρατών, να είναι από δυσχερής έως αδύνατη. Ως προς τους «οίκους αξιολόγησης» τόνισε ότι όχι μόνον δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά επιπλέον οποιαδήποτε αρνητική αξιολόγηση που κάνουν για κράτη ή κορυφαίους οργανισμούς επιφέρει σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στα πλήγματα που έχει επιφέρει στο κοινωνικό κράτος δικαίου η επικράτηση ορισμένων ακραίων, νεοφιλελεύθερων οικονομικών αντιλήψεων. Και αυτό, όπως τόνισε, διότι η νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία περί αυτορρύθμισης της οικονομίας έχει ως συνέπεια την εξαφάνιση των κρατικών παρεμβάσεων, ακόμη και αυτών που αφορούν κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα το κοινωνικό κράτος δικαίου όχι μόνον να είναι ασύμβατο με το κρατούν οικονομικό μοντέλο, αλλά, επιπλέον, να το εμποδίζει να εξελιχθεί ομαλά, καθότι οδηγεί σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, το κόστος των οποίων επωμίζονται και εκείνοι που δεν είναι αποδέκτες των κοινωνικών παροχών.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η παρακμιακή πορεία του κοινωνικού κράτους δικαίου η πλήρης κατάρρευσή του θα είναι αναπόφευκτη, ενώ οι θεσμοί της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας θα βυθιστούν σʼ ένα δημοκρατικώς μολυσματικό τέλμα, το οποίο συνθέτουν οι κραυγαλέες ανισότητες και ο άναρχος ανταγωνισμός. Ήτοι «ένας συνδυασμός ο οποίος αφενός υπονομεύει τον άνθρωπο στον αγώνα του για την υπεράσπιση της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του και αφετέρου οδηγεί νομοτελειακώς σε ρήξη του κοινωνικού ιστού», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτό το ενδεχόμενο ρήξης το οποίο εκτρέφει σήμερα τον πιο επικίνδυνο ʽʽεχθρόʼʼ της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματα αναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια λεοντή κι αν αυτά εμφανίζονται».

***

Λύση συμβατή στο Κυπριακό μόνο αν είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Δεν μπορούν να μείνουν τα στρατεύματα κατοχής και οι εγγυήσεις

Την ανάγκη η όποια λύση δοθεί στο Κυπριακό να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και χωρίς ξένες εγγυήσεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων βουλευτών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για μας είναι μια ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενδεχόμενη παραμονή των στρατευμάτων κατοχής θα συνιστούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο για την Ευρώπη. «Δηλαδή θα μπορούσε ένας τρίτος να θεωρήσει ότι έχει συμφέροντα σε μία χώρα, να εισβάλει και να πει: ʽʽΒεβαίως θα φύγω, αλλά πρέπει να κρατήσω εδώ στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, γιατί έχω εδώ συμφέρονταʼʼ», ανέφερε. Και διερωτήθηκε: «Ποιος από εσάς θα το αποδεχόταν; Ποια ευρωπαϊκή χώρα θα το αποδεχόταν;». Ελλάδα και Κύπρος θέλουν τη λύση και την επιδιώκουν, αλλά «δεν πρόκειται να διαπράξουμε το έγκλημα που υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια την ενότητά της», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Να μοιραστούμε τους πρόσφυγες

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της όχι τόσο στον οικονομικό τομέα όσο στον καταμερισμό των προσφύγων. «Ζητούμε την πρακτική συμπαράσταση, να μοιραστούμε τους πρόσφυγες, για να έχουν καλύτερη μεταχείριση, καθώς ένας λαός δεν μπορεί από μόνος του να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο, όπου ανάμεσα δεν είναι μόνο πρόσφυγες, είναι πάρα πολλοί παράνομοι μετανάστες», υπογράμμισε. Ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε την αδυναμία του Λιμενικού να ελέγξει πλήρως τα θαλάσσια σύνορα λόγω της μεγάλης έκτασής τους και ζήτησε τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.


Σχολιάστε εδώ