Στο 1% κινούνται οι «3»
Παράλληλα θα καθόριζαν τον οδικό χάρτη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή συνεδρίου, την εκλογή ηγεσίας και κομματικών οργάνων. Πλην όμως, τα μηνύματα που φθάνουν από διάφορες πλευρές κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για την πρωτοβουλία των τριών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Επίσημα η δυναμική του εγχειρήματος δεν έχει καταμετρηθεί στις δημοσκοπήσεις, αυτό θα ξεκινήσει πιθανότατα μετά τις χθεσινές αποφάσεις, ωστόσο από τις μυστικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν προκύπτει αισιοδοξία, κάθε άλλο θα λέγαμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απήχηση του νέου κόμματος στο εκλογικό σώμα κινείται πέριξ του 1%, χωρίς να αποκλείεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις να καταγραφεί μια μικρή άνοδος – ανάλογα με την εταιρεία.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Στ. Θεοδωράκη στην απόφαση να μην ανταποκριθεί στο προσκλητήριο των «3», που του ζητούν να διαλύσει το Ποτάμι και να προσχωρήσει στις τάξεις του νέου πολιτικού σχηματισμού. Αντίθετα, αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκρυσταλλωθεί η άποψη των πολιτών για το νέο κόμμα.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αυτό κινηθεί στα ρηχά θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των «3» στο Ποτάμι, αν κι εφόσον θέλουν να παραμείνουν στο πολιτικό σκηνικό και να διαδραματίσουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχουν κλείσει οριστικά (προεκλογικά τουλάχιστον) για τους «3» οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως δε για την κ. Διαμαντοπούλου, που για καιρό φλέρταρε με την ιδέα της συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ενδεικτική είναι η αλλαγή στάσης της πρώην υπουργού το τελευταίο διάστημα. Σε πρόσφατες δηλώσεις της χαρακτήρισε ξεπερασμένο πολιτικά τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι «ακολουθεί πλέον τη συνταγή της κλασικής αντιπολίτευσης, που οδηγεί μαθηματικά σε αποτυχημένη διακυβέρνηση».
Παράλληλα απαξίωσε τη στρατηγική περί συνεργασιών του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επιλογή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών δεν είναι ούτε διεύρυνση ούτε συνεργασία.