Στην κατάρρευση των μικρών κομμάτων στηρίζει τις ελπίδες του ο Μητσοτάκης

Με την εκλογική απήχηση να παραμένει καθηλωμένη, παρά τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης, κομματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν (παραδέχονται) ότι η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας περνάει μέσα από την αποτυχία των μικρότερων κομμάτων. Κι αυτό διότι, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των σχηματισμών που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που θα χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Έτσι εξηγείται και η αλλαγή πλεύσης του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε συνεργασίες, πολιτικές συμμαχίες, κ.λπ., όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι πρότινος. Αντίθετα, η στρατηγική που ακολουθεί και οι επιμέρους κινήσεις δείχνουν να είναι επικεντρωμένες στην επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Ούτως ώστε την επομένη των εκλογών να μη χρειαστεί να υποκύψει στις απαιτήσεις αρχηγών μικρότερων σχηματισμών και η όποια συνεργασία να γίνει με τους δικούς του όρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πλησιάσει ή υπερβεί το 10%, τότε με ένα ποσοστό της τάξης του 36%-37% θα έχει αυτοδυναμία, ισχνή έστω, αλλά αυτοδυναμία. Αν το ποσοστό πέσει στο 8%, η ΝΔ θα χρειάζεται 37%-38% και ούτω καθεξής. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν συνολικό ποσοστό 6,40%, έτσι ως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,4% έμεινε μακριά από την αυτοδυναμία, εξασφαλίζοντας 145 έδρες.

Αποτιμώντας στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τις έριδες, τις διαμάχες και τον πολυκερματισμό, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του στην επόμενη Βουλή. Θεωρούν ότι η πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την αναμενόμενη απήχηση στην κοινωνία, ενώ προεξοφλούν ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αγγίξει το όριο του 3%. Ανάλογη τύχη θα έχουν κατά την άποψή τους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που ως κυβερνητικό κόμμα θα υποστούν τη φθορά των αντιλαϊκών αποφάσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015.

Τέλος, προβλέπουν συρρίκνωση της δύναμης της Ένωσης Κεντρώων, καθώς, όπως λένε, έχει χάσει μέρος της δυναμικής της, τα μηνύματα που εκπέμπει η ηγεσία είναι αντιφατικά, ενώ ορισμένες κινήσεις, δηλώσεις, κ.λπ., του Β. Λεβέντη κινούνται στα όρια του γραφικού και συγκεντρώνουν την κριτική των Μέσων Ενημέρωσης. Όσον αφορά τα κόμματα αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση είναι ότι αν δεν ενωθούν (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) δεν έχουν καμιά πιθανότητα να είναι στην επόμενη Βουλή. Με αυτά τα δεδομένα, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι… σχεδόν βέβαιοι ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι ανέφικτος ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξης του 36%-37%.


Σχολιάστε εδώ