Προκαλούν με σημαία… «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»

Όμως κάποια πράγματα ξεπερνούν τα όρια. Δεν είναι δυνατόν τούρκος διπλωμάτης, που βρίσκεται στην Ελλάδα για συγκεκριμένη αποστολή και υπό συγκεκριμένους όρους, που προβλέπονται από διεθνείς συνθήκες, να ποζάρει δίπλα στα σύμβολα της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».

Όπως επίσης ξεπερνά τα όρια το γεγονός ότι υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης, ο καταγόμενος από τα Αρριανά, υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Κωνσταντινούπολη και φωτογραφήθηκε με τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».

Μια απλή ερώτηση, που πιθανόν να είναι ρητορική: Έχει γίνει ποτέ διάβημα για τέτοιου είδους φωτογραφίσεις, είτε του τούρκου προξένου είτε τούρκων υπουργών;

Απλώς φαντασθείτε τι θα συνέβαινε εάν έλληνας υπουργός η έλληνας πρόξενος στην Τουρκία φωτογραφιζόταν μπροστά από έναν χάρτη της «Ανεξάρτητης Τραπεζούντας» ή του «Κράτους της Σμύρνης»…

***

Εξαιρετική η πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά…

…για τους αρχαίους πολιτισμούς, ακόμη πιο σημαντικό το ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δέκα χωρών που συμμετείχαν συμφωνήσαν να θεσμοθετηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Αρκεί να μην ξεχασθεί η πρωτοβουλία, τώρα που έσβησαν τα φώτα στο Ζάππειο…

***

Ασύδοτο αφήνει η Αθήνα τον Ράμα – Εξαφανίζει την ελληνική μειονότητα

Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του μειονοτικού Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), δίνει μια εξαιρετικά δύσκολη και παράξενη μάχη εναντίον του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο Β. Ντούλες ήταν σύμμαχος του Ράμα, αλλά τα έσπασαν όταν ο αλβανός πρωθυπουργός συμμάχησε με το Κόμμα των Τσάμηδων και άπλωσε χέρι στις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα.

• Η Χειμάρρα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αρπακτικής διάθεσης όχι μόνο της παρέας του Ράμα αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα.

• Ο στόχος ήταν ο ίδιος: Η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών και η εκχώρησή τους σε «φίλια» συμφέροντα, καθώς όλη η περιοχή εξελισσόταν σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα…

• Ο Έντι Ράμα πήγε περιοδεία και διένειμε άδειες νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα. Και αφού έκανε την ομιλία του με στόχο την αντιπολίτευση, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, χαρακτηρίζοντας τη συστράτευσή του με την αντιπολίτευση ως «απομάκρυνση προς άγνωστο προορισμό».

• Ο αλβανός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της τελετής διανομής αδειών νομιμοποίησης ορισμένων εκκλησιών στον Δήμο Φοινίκης. Ο κ. Ράμα βρήκε την ευκαιρία να πλαγιοκοπήσει την ελληνική μειονότητα και έτσι εμφανίστηκε να μοιράζει το Σαββατοκύριακο άδειες νομιμοποίησης θρησκευτικών ναών στο Αλύκο και το Αργυρόκαστρο.

• Στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα όμως η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Έντι Ράμα ήταν παραπάνω από ψυχρή. Το σύνθημα που είχε γραφτεί στους τοίχους «Κάτω η δικτατορία του σουλτάνου Έντι Ράμα», στην ελληνική μάλιστα γλώσσα, σβήστηκε πριν φθάσει ο αλβανός πρωθυπουργός, που μοίρασε άδειες νομιμοποίησης ορισμένων ναών και υποσχέθηκε μείωση της τιμής του ρεύματος για τις εκκλησίες…

• Οι μειονοτικοί καταγγέλλουν όμως ότι συγχρόνως φρόντισε να δώσει και τίτλους κατοχής σε αλβανούς μουσουλμάνους, οι οποίοι καμιά σχέση δεν είχαν με την περιοχή…

• Στην Αλβανία, στο γνωστό πλαίσιο του ανθελληνισμού, που καλλιεργείται και από την ίδια την κυβέρνηση, επιχειρούν ορισμένοι κύκλοι να εμπλέξουν και τον αγωγό ΤΑΡ. Ήδη άρχισε, μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, να ασκείται κριτική για τον ρόλο της ΔΕΣΦΑ στον αγωγό ΤΑΡ, υποστηρίζοντας ότι, καθώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών, δεν έπρεπε να δοθεί στην ελληνική επιχείρηση η διαχείριση του αγωγού και στο αλβανικό έδαφος…

• Το πιο ωραίο πάντως για τον μωροφιλόδοξο και αλαζόνα αλβανό πρωθυπουργό το είπε ένας συμπατριώτης του, ο Άλμπερτ Ρακίπι, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών στα Τίρανα, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε παράλογες τις ιδέες για ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι γελοία, η Αλβανία συμπεριφέρεται σαν γίγαντας στις εξωτερικές υποθέσεις, όπως ο Ενβέρ Χότζα, που επέπληξε το Πεκίνο για τις επαφές με τον Νίξον».

• Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, στη διάρκεια του Πάσχα η αλβανική πολιτική ηγεσία επισκέφθηκε και ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τη θεία λειτουργία από τον αρχιεπισκοπικό ναό, ενώ ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι επισκέφθηκε τη Δερβιτσάνη στο Αργυρόκαστρο για το Πάσχα. Εκεί ο κ. Νισάνι μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική μειονότητα αλλά και για τους ορθόδοξους κληρικούς της μειονότητας, που κράτησαν ζωντανή την πίστη τους στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο κ. Νισάνι εξήρε τον ρόλο και την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο των εθνικιστών στα Τίρανα…

Τι κουβέντιασαν;

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και βρέθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Αιγύπτου και της Κούβας, προσκεκλημένοι φυσικά του κ. Κοτζιά, οι συναντήσεις έγιναν χωρίς καμιά απολύτως ενημέρωση και κυρίως χωρίς δηλώσεις. Για τον Κουβανό και τον Ιρανό η εξήγηση ίσως βρίσκεται πέραν του… Ατλαντικού, για τον Αιγύπτιο όμως προκαλεί εντύπωση η αποφυγή κοινών δηλώσεων. Εκτός, φυσικά, εάν οι δύο υπουργοί ήθελαν να αποφύγουν ερωτήσεις για το γνωστό και κορυφαίο στις διμερείς σχέσεις μας θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

• Γιατί οι Αιγύπτιοι όλο δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα, όμως, όπως μαθαίνουμε, όλο προκύπτουν εμπόδια…

• Οι σχέσεις όμως θα πρέπει να έχουν μια ισορροπία. Η Ελλάδα με κάθε τρόπο στηρίζει το καθεστώς Σίσι, το οποίο δεν είναι και το πιο δημοφιλές στην Ευρώπη, λόγω των χαμηλών επιδόσεών του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Κάιρο, κάποια στιγμή, οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν «ηλικία» τουλάχιστον 11 ετών, οπότε όλο και κάποια άποψη θα έχει διαμορφωθεί… Διαφορετικά, μάλλον κοροϊδία θα μοιάζει η όλη υπόθεση.

• Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι κανείς από την πολιτική ή υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν θεώρησε σκόπιμο να παραστεί στην κηδεία του Πάκη Μαντζουράνη, ενός εξαιρετικού διπλωμάτη, που γνώριζε όσο λίγοι τα Βαλκάνια και αποτελούσε για χρόνια τον πολιορκητικό κριό της Ελλάδας στη δύσκολη αυτή γειτονιά. Αντιθέτως, δεν τον ξέχασαν οι παλιοί του συνάδελφοι, μεταξύ αυτών ο πρώην γ.γ. Αρ. Αγαθοκλής, ενώ τον επικήδειο διάβασε ο πρέσβης ε.τ. Σπ. Δοκιανός.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ