Ποιος έχει σειρά;

Αλλά και η αναρρίχηση της Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη θέση είναι δική τους επιτυχία, είναι δικό τους δημιούργημα η άνοδος της Ακροδεξιάς και η ήττα της Δημοκρατίας.

Και αυτό που κάνει εντύπωση είναι το ότι εκτός από τον δεξιό Φιγιόν, που υπέβαλε την παραίτησή του λόγω της βαριάς ήττας, τον οποίο βάρυναν και οι προσωπικές του ατασθαλίες, με τη χορήγηση μισθού στη γυναίκα του, που υποτίθεται ότι την είχε γραμματέα του όταν ήταν πρωθυπουργός, δεν παραιτήθηκε ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ούτε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν. Αυτό κι αν είναι πλεόνασμα ευθιξίας.

Το μήνυμα που έφεραν οι γαλλικές εκλογές είναι ότι οι λαοί μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Στην κάλπη είναι η δύναμη του πολίτη. Μέσα από αυτή θα στείλει το μήνυμά του για τη ζωή του, για το αν οι πολιτικές στήριξαν τις ελπίδες του και τα όνειρά του για τα παιδιά του…

Να θυμίσουμε ότι στο τσακ αποφεύχθηκε η επικράτηση της Ακροδεξιάς στις εκλογές πριν από ενάμιση περίπου μήνα στην Ολλανδία και αφού επιστρατεύτηκαν όλες οι ευρωπαϊκές φίλιες δυνάμεις.

Απομένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της άγριας λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία του Σόιμπλε, χωρίς βέβαια να έχει λιγότερες ευθύνες η κυρία Μέρκελ.

Μακρόν: Θέλω να είμαι ένας Πρόεδρος που βοηθάει αυτούς που έχουν λιγότερα

Λίγο μετά την οριστικοποίηση της ψήφου του γαλλικού λαού, ο νικητής των εκλογών έδωσε το στίγμα του οράματός του για τη Γαλλία:

«Θέλω να γίνω ο Πρόεδρος όλου του λαού της Γαλλίας, των πατριωτών, απέναντι στην απειλή των εθνικιστών. Ένας Πρόεδρος που προστατεύει, που μεταμορφώνει, που οικοδομεί, που επιτρέπει σε εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να επιχειρήσουν, να εργαστούν, να το κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ένας Πρόεδρος που βοηθάει εκείνους που έχουν λιγότερα, που είναι ευάλωτοι ή που τους έριξε κάτω η ζωή, μέσω του σχολείου, της υγείας, της εργασίας, της αλληλεγγύης. Αγαπητοί μου συμπατριώτες, δεν υπάρχουν πολλές Γαλλίες, υπάρχει μόνο μία, η δική μας, η Γαλλία των πατριωτών, σε μια Ευρώπη που προστατεύει και την οποία θα πρέπει να επανιδρύσουμε».

Με το χέρι στην καρδιά, ευθέως λέμε μακάρι και ένας έλληνας πολιτικός να είχε αυτό το όραμα. Μέσα σε λίγες γραμμές, ο Μακρόν λέει αυτά που ποθεί ο κάθε πολίτης κάθε χώρας, τα οποία δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Αρκεί να μην τα ξεχνούν οι πολιτικοί μόλις κάθονται στην καρέκλα και να διατηρούν ανοικτή τη γραμμή με τον λαό, να του λένε την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστη για αυτόν.


Σχολιάστε εδώ