Παραμένουν τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους!

Αιτία της νέας αυτής καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προσπάθησαν να διορθώσουν λάθη από την προηγούμενη αποστολή τους (ειδοποιητήρια). Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι χιλιάδες ειδοποιητήρια εστάλησαν σε πολίτες και συνταξιούχους που είχαν αλλάξει επάγγελμα ή είχαν πάρει σύνταξη εδώ και χρόνια. Πέραν όμως αυτών, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης (7%) και του εφάπαξ (4%). Έτσι υπάρχει περίπτωση να προστεθούν επιπλέον εισφορές σε περίπου 350.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους για τέσσερις ή πέντε μήνες σωρευτικά και να υποχρεωθούν να τις καταβάλλουν πριν από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και ευρύτερα στην αγορά.

Οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη για την επιβάρυνση αυτή, που είναι το λιγότερο άδικη και οικονομικά προβληματική. Η προχειρότητα της ενοποίησης του ΕΦΚΑ με την αδυναμία ύπαρξης -ανάλογης- βάσης δεδομένων δημιούργησε το μείζον αυτό ζήτημα που θα πρέπει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να το διαχειριστεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σημειωτέον ότι τα έσοδα του φορέα το πρώτο δίμηνο ήταν κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ, που ως ποσοστό αντιστοιχεί στο 61,15% περίπου του συνόλου των βεβαιωμένων εισφορών. Τον Σεπτέμβριο όμως, που πιθανόν θα γίνει ο συμψηφισμός των εισοδημάτων του 2015 -μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο υπολογισμός των ειδοποιητηρίων γίνεται με βάση το 2015- με τα εισοδήματα του 2016 -ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τις αρχές του καλοκαιριού του 2017- τα έσοδα είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο.


Σχολιάστε εδώ