«Πάρτι» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον ΟΛΠ!

Η καταγγελία ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την αιτιολογία του επείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έγιναν δεκάδες μικροέργα στο λιμάνι ύψους 45.000-60.000 ευρώ με το… κόλπο των πρόχειρων διαγωνισμών και των μηδαμινών εκπτώσεων, που δεν υπερέβαιναν το 1%-2%, τη στιγμή που στα δημόσια έργα οι εκπτώσεις εκείνη την εποχή δεν έπεφταν κάτω από το 20%.

Όπως αποκαλύπτει το πόρισμα, στο επίδικο διάστημα έγιναν 83 συμβάσεις έργων με πρόχειρο διαγωνισμό, εκ των οποίων οι 43 ανατέθηκαν σε επτά συγκεκριμένους αναδόχους. Σε όλες τις συμβάσεις η Διεύθυνση Έργων του ΟΛΠ ΑΕ παρέθετε ελλιπή τεχνική περιγραφή, χωρίς να περιλαμβάνεται αναλυτικός τεχνικός ποιοτικός, ποσοτικός και γεωγραφικός προσδιορισμός των προς εκτέλεση έργων, με βάση την οποία διενεργήθηκε η απευθείας ανάθεση. Αυτό, όπως αναφέρει το πόρισμα, συνιστά παραβίαση του θεσμικού πλαισίου, γιατί οδηγεί σε αδυναμία πιστοποιήσεων και ελέγχου των εκτελεσθέντων εργασιών τόσο από τις επιτροπές παραλαβής τους όσο και από τα κλιμάκια ελέγχου.

Ακόμα, το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στη Διεύθυνση Έργων του ΟΛΠ ΑΕ, γιατί συνέταξε τον προϋπολογισμό των συγκεκριμένων εργολαβιών με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς τη χρήση των εγκεκριμένων αναλυτικών τιμολογίων της αντίστοιχης δημοπρατούμενης περιόδου και μάλιστα με τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των εγκεκριμένων τιμολογίων, σε αντίθεση με τις οδηγίες που είχε δώσει για παρόμοιες περιπτώσεις το ΥΠΕΧΩΔΕ με την εγκύκλιο 24/4-9-2001 αλλά και το άρθρο 5 του ΠΑ 609/85. Χαρακτηριστικά το πόρισμα αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ζημία για τον ΟΛΠ που εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 755.000 ευρώ.

Καταλήγοντας, το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΛΠ και στις επιτροπές παραλαβής των έργων. Με βάση τα αποτελέσματα του πορίσματος σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα διαβιβασθεί στον Εισαγγελέα Εφετών προκειμένου να κρίνει ποιοι από εκείνους που χαρακτηρίζονται ως υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και με ποιες κατηγορίες.


Σχολιάστε εδώ