Πάμε μια χαρά, πρόεδρε

Ήταν με άλλα λόγια σε διαφορετικό μήκος κύματος από την πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που πρόβαλαν τη συνάντηση αυτή ως επιβεβαίωση των «εξαιρετικών» σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών και της ομοψυχίας που υπάρχει στα ενδότερα της παράταξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ραντεβού, στον απόηχο της αναταραχής που προκλήθηκε με αφορμή τις αναφορές της βουλευτού Κ. Παπακώστα, την οποία κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν με το καραμανλικό στρατόπεδο. Βοήθησε σʼ αυτό βέβαια και η σθεναρή υποστήριξη της κ. Παπακώστα εκ μέρους του Β. Αντώναρου, ο οποίος διατέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, πλην όμως δεν προκύπτει από πουθενά ότι εκφράζει πλέον τις απόψεις του κ. Καραμανλή.

***

Άντε τώρα να πει ΟΧΙ…

Αμηχανία προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η (δεδηλωμένη) πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μονιμοποίηση 30.000 και πλέον συμβασιούχων στο Δημόσιο. Στις συσκέψεις που έγιναν σε ανώτατο επίπεδο στην Πειραιώς δεν κατέληξαν σε οριστική απόφαση όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν. Η δυσκολία είναι προφανής: Αν αντιδράσουν αρνητικά και πολύ περισσότερο αν ανακοινώσουν ότι ερχόμενοι στην εξουσία θα ακυρώσουν τις σχετικές πράξεις, όπως εισηγούνται ορισμένοι, τότε στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα έχει απέναντί της 30.000 ψηφοφόρους με τις οικογένειές τους. Μεγάλος αριθμός για να τον αγνοήσουν. Από την άλλη, αν τηρήσουν χαμηλούς τόνους αφενός θα χάσουν την ευκαιρία να καταγγείλουν την κυβέρνηση για παλαιοκομματικές πρακτικές και ρουσφετολογικές αποφάσεις και αφετέρου θα… απογοητεύσουν το φιλελεύθερο κομμάτι των Νεοδημοκρατών, που είναι υπέρ του περιορισμού του κράτους, ακόμη και τον απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Θέσεις που σε γενικές γραμμές ασπάζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Συμπερασματικά: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

***

Μόνο απολύσεις μπορεί να τάξει

«Μαύρη τρύπα» εξακολουθούν να παραμένουν για τη Νέα Δημοκρατία μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους στέκονται από επιφυλακτικοί έως εντελώς αρνητικοί απέναντι στην παράταξη και στην προοπτική ανόδου της στην εξουσία. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι αν δεν κάνουν κάτι για να αλλάξει την κατάσταση η μάχη των εκλογών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το εγχείρημα ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες: Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θεωρούνται άβατο για τη ΝΔ λόγω των θέσεων που έχει. Νέοι και άνεργοι, λόγω του ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, κινούνται σε αντιμνημονιακή λογική. Τι μπορεί να υποσχεθεί σε αυτούς κ. Μητσοτάκης; Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πότε ακριβώς; Όταν τελειώσει η κρίση, λέει. Ζήσε, Μάη μου, λέει…


Σχολιάστε εδώ