Μαύρη λίστα με τους υπό καρατόμηση βουλευτές
Στον απόηχο της αναστάτωσης που προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση της Κατερίνας Παπακώστα όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και τον Άδ. Γεωργιάδη, από το περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη εκπορεύονται συστηματικά τα τελευταία 24ωρα φήμες και σενάρια για κατασταλτικά μέτρα σε βάρος βουλευτών, που φθάνουν ακόμη και στον αποκλεισμό τους από τις λίστες του κόμματος στις επόμενες εκλογές, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο εξοστρακισμός των ανεπιθύμητων βουλευτών δεν έχει μείνει στο επίπεδο των προθέσεων, αλλά επισημαίνουν ότι στα συρτάρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη υπάρχει ήδη μαύρη λίστα με συγκεκριμένα ονόματα. Προοπτική την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενθαρρύνουν ορισμένοι θερμόαιμοι συνεργάτες του, που εξακολουθούν να κινούνται στη λογική «να φύγουν οι άλλοι, να έρθουν οι δικοί μας», με απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο της παράταξης. Αν και δεν υπάρχει καταστατική πρόβλεψη, έχει εθιμικά επικρατήσει, σχεδόν από το 1974, οι εν ενεργεία βουλευτές να μετέχουν στους εκλογικούς συνδυασμούς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο έχει ισχύσει και για τους πρώτους επιλαχόντες. Ενδεχόμενη απόπειρα της σημερινής ηγεσίας να αγνοήσει την παράδοση θα προκαλέσει -είναι βέβαιο- ισχυρές αντιδράσεις.
Νεκροταφείο…
Η διαρροή φημών περί αποκλεισμού, σε μια χρονική περίοδο όπου δεν έχει εκδηλωθεί ούτε καν πρόθεση αμφισβήτησης των κεντρικών αποφάσεων, υποδηλώνει αν μη τι άλλο ανησυχία και ανασφάλεια. Οι οποίες έχουν να κάνουν αφενός με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να επωφεληθεί πολιτικά από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης, με συνέπεια τα ποσοστά της (χωρίς την αναγωγή) να κινούνται λίγο πάνω από το 20%, και αφετέρου στο ότι έναν και πλέον χρόνο μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την αποδοχή και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.
Στο επιτελείο του είναι ενήμεροι για όσα λένε στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές, τα οποία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, και δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση όλα αυτά κάποια στιγμή να τα πουν και δημόσια. Κι αυτό προσπαθεί να αποτρέψει με τις φήμες περί αποκλεισμού από τις εκλογικές λίστες. «Ο Κυριάκος πιστεύει ότι τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν με τους κανόνες… νεκροταφείου», σημειώνει βουλευτής και πρώην υπουργός, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές αυτού του είδους. «Θέλει να επιβάλλει διά ροπάλου τη συναίνεση», υπογραμμίζει έτερος βουλευτής.
Οι θιασώτες της σκληρής γραμμής προς το εσωτερικό της παράταξης σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν στον κ. Μητσοτάκη τα… καλά μιας διαγραφής ενός βουλευτή, ει δυνατόν προβεβλημένου ή πρωτοκλασάτου. Το γεγονός αυτό θα φρενάρει όποιον άλλο βουλευτή ή βουλευτές σκέφτονται ή προτίθενται να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή. Το κυριότερο όμως -όπως τονίζουν-, ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του. Του υπενθυμίζουν μάλιστα ότι όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί του έχουν στο ενεργητικό τους διαγραφές στελεχών, ο Αντ. Σαμαράς την Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Καραμανλής τους Γ. Σουφλιά, Στ. Μάνο, Ανδρ. Ανδριανόπουλο κ.ά. Παραγνωρίζοντας βέβαια ότι άλλες ήταν οι πολιτικές συνθήκες το 2009 και το 1997 και φυσικά άλλο πολιτικό εκτόπισμα, συγκριτικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη, είχαν οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ