Μάχη επιβίωσης δίνουν τα Σκόπια

Την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο Πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ, ο οποίος έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κρίση, επρόκειτο να καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων για άρση του αδιεξόδου και εκτόνωση της έντασης. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε μια κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης που σοβεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην ΠΓΔΜ, οπαδοί του Ν. Γκρούεφσκι και του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE εισέβαλαν στη Βουλή μόλις πληροφορήθηκαν ότι η αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM και τα τρία αλβανικά κόμματα που έχουν ταχθεί στο πλευρό του, παρέκαμψαν τη διαδικασία, η οποία με υπαιτιότητα του κυβερνώντος κόμματος και του απερχόμενου προέδρου της Βουλής σερνόταν τις τελευταίες εβδομάδες, και εξέλεξαν πρόεδρο της Βουλής τον αλβανόφωνο Τ. Τζαφέρι. Με τον τρόπο αυτό άνοιγε ο δρόμος για τη συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα, που έτσι θα ασκούσε πίεση στον Πρόεδρο Ιβάνοφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πλειοψηφία που θα διαμορφωνόταν στη Βουλή.

Το VMRO-DPMNE εδώ και ημέρες πυροδοτούσε την ένταση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «προδοσία» και υπονόμευση της ενότητας και της ταυτότητας της «Μακεδονίας», ενώ την Πέμπτη, μόλις έγινε γνωστή η εκλογή του Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής, τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γκρούεφσκι έκαναν λόγο για «πραξικόπημα». Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμάται ότι στην πολύμηνη πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια ενεπλάκησαν και ξένοι παράγοντες, με τη Μόσχα να υποστηρίζει τον Ν. Γκρούεφσκι, κατηγορώντας τη Δύση ότι ενισχύει τον αλβανικό εθνικισμό, και από την άλλη τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον να ζητούν από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ την τήρηση της συνταγματικής τάξης και την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζ. Ζάεφ, που με τη στήριξη των τριών αλβανικών κομμάτων έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Και φυσικά έχει τη στήριξη και της Αλβανίας, καθώς έχει αποδεχθεί την «Πλατφόρμα των Τιράνων», τη λίστα δηλαδή των αιτημάτων των Αλβανών, τα οποία απέρριψε ο Γκρούεφσκι θεωρώντας ότι οδηγούν σε ομοσπονδοποίηση τη χώρα.

Ο Ιβάνοφ κάλεσε μεν τους αρχηγούς των κομμάτων σε κοινή συνάντηση (την Παρασκευή το πρωί), αλλά είναι προφανές ότι ο ίδιος δεν μπορεί να διαδραματίσει τον καταλυτικό ρόλο που απαιτείται για την άρση του αδιεξόδου. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης έσπευσε να πάρει το μέρος του κ. Γκρούεφσκι, με τον οποίο εξάλλου συνδέεται πολιτικά, και κατηγόρησε την… αντιπολίτευση γιατί παραβίασε τους κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου…

Εναπόκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, σλαβόφωνους και Αλβανούς, να επιδιώξουν ένα modus vivendi με τον σχηματισμό κυβέρνησης βάσει των πλειοψηφιών που υπάρχουν στη Βουλή, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της κρίσης, που απειλεί να πυροδοτήσει νέα διεθνοτική σύγκρουση, η οποία θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για την οντότητα της ΠΓΔΜ.


Σχολιάστε εδώ