Η Ελλάδα μπορεί να γεννήσει λεφτά…

Η Ελλάδα της εξωστρέφειας, της Ευρώπης, της δημιουργικότητας, της παραγωγής νέου πλούτου, που θα φέρει τα παιδιά μας πίσω στον τόπο τους. Τρεις νέες πηγές εθνικού πλούτου μπορούν να αποτελέσουν θεμέλια του νέου παραγωγικού μας μοντέλου. Και αυτές είναι:

α) Να αντικαταστήσουμε το κράτος-γραφειοκράτη, που ζητά διορισμούς νέων υπαλλήλων, με το κράτος-project manager, που γεννά νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Που δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με πιστοποιημένους ελεύθερους επαγγελματίες σε όλους τους τομείς.

β) Να αποφασίσουμε με γενναιότητα ότι η δημόσια περιουσία των 50 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να μοχλεύσει πάνω από 150 δισ. ευρώ επενδύσεων και να δημιουργήσει νέα παραγωγική και αναπτυξιακή έκρηξη.

γ) Να αξιοποιήσουμε ως πηγή εθνικού πλούτου τον ορυκτό μας πλούτο. Μέχρι και η Ολλανδία παράγει το 3% του ΑΕΠ της από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της. Και δεν μιλώ καν για Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Κύπρο.

Με δικές μας πρωτοβουλίες, από την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, συνεισφέρουμε τις επόμενες δεκαετίες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πάνω από 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τη βιωσιμότητά του.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική μας αναβάθμιση μπορεί να αποτελέσει πανίσχυρο εργαλείο στις οικονομικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, φέρνοντάς μας στο επίπεδο που θέλουμε, μιας χώρας με εξωστρέφεια, νέα εθνική αυτοπεποίθηση, προοδευτικό πατριωτισμό.

• Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Μανιάτη στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός».


Σχολιάστε εδώ