2.397 λεφτάδες έχουν 7,37 τρισεκατομμύρια δολάρια

Μόνο 2.397 άτομα, με συνολική περιουσία 7,37 τρισεκατομμύρια δολάρια, ελέγχουν πλούτο που ξεπερνά αυτόν που κατέχουν 3,5 δισεκατομμύρια ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ήτοι το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, που μοιράζεται μόλις 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wealth-X. Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, στον καθένα από τους 2.397 δισεκατομμυριούχους αντιστοιχούν περίπου 2.950.000 κάτοικοι του πλανήτη!

Και δεν τους φτάνουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν, ληστεύουν και τους λαούς με το να μην πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν, έχοντας κρυμμένες τις… οικονομίες τους για να έχουν τα προς το… ζην στα γεράματά τους.

Έχουν βάλει σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με έρευνα της BCG, 9,8 τρισ. δολ., με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν 3,5 τρισ. δολ. φόρους τον χρόνο.

Ελέγχουν το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου!

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε συνολικά κατά 155% και των δισεκατομμυριούχων κατά 216%.

Σύμφωνα δε με μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το 0,7% του πληθυσμού, περίπου 33 εκατ. εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, ανάμεσα στους οποίους και 77.000 Έλληνες (με περιουσία 1.000.000 και άνω), ελέγχει περιουσιακά στοιχεία –σε χρηματοοικονομική και φυσική μορφή– αξίας 116,6 τρισ. δολ., ή το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος το 2016 ήταν 256 τρισ. δολάρια!

Κρησφύγετο η Ελβετία

Από όλη αυτήν τη ληστεία, με την οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και χάνονται πόροι που θα μπορούσαν να ενισχύουν τις οικονομίες χωρών στις οποίες οι πολίτες δυστυχούν, κερδισμένη είναι η Ελβετία, η οποία προσφέρει άσυλο στους κλέφτες των λαών, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν «offshore κέντρα».

Η Ελβετία, όμως, παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, προσφέροντας τα «αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά», και έτσι το μερίδιο αγοράς που έχει πάρει ξεπερνά το 25% των συνολικών «κρυμμένων» κεφαλαίων. Μόνο από τη Δυτική Ευρώπη η Ελβετία έχει εξασφαλίσει το 35% των υπεράκτιων κεφαλαίων, έναντι 25% που κατευθύνεται στα νησιά της Μάγχης και στο Δουβλίνο, 14% στο Λουξεμβούργο και 5% στην Αγγλία.

***

Οι Έλληνες με 120 δισ. δολ. καταθέσεις στην Ελβετία – Ποιοι είναι οι 3 έλληνες δισεκατομμυριούχοι και οι 280 με 34 δισ. ευρώ καταθέσεις

Πολύ σημαντική είναι η παρουσία πλούσιων Ελλήνων στο ελβετικό καταφύγιο.

Εκτιμάται ότι εκεί βρήκε σιγουριά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και τα εφοπλιστικής ταυτότητας, που σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες ελβετικών τραπεζών υπολογίζονται σε 100 με 120 δισ. ευρώ! Με το 60% αυτών να είναι τοποθετημένα σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα. Μείωση, όμως, των ελλήνων κροίσων καταγράφεται στις σχετικές λίστες της Wealth-X. Οι έλληνες δισεκατομμυριούχοι από 11 που ήταν μειώθηκαν στους 10. Ενώ οι υπερπλούσιοι Έλληνες, με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ., από 565 περιορίστηκαν σε 280, με τη συνολική περιουσία τους να έχει υποχωρήσει από τα 86 δισ. ευρώ στα 34 δισ. ευρώ. Στη λίστα του «Forbes» φιγουράρουν τρεις Έλληνες, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Σπύρος Λάτσης.


Σχολιάστε εδώ