Χαριστική τροπολογία υπέρ των εταιρειών εμφιάλωσης νερού!

Μέχρι τώρα, και με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε, οι δήμοι υπολόγιζαν το ποσοστό τους με βάση τα λίτρα νερού που εκμεταλλευόταν κάθε εταιρεία και το οποίο καθορίζεται με απόφαση του κάθε δημοτικού συμβουλίου. Συνήθως το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 0,0025 έως 0,0027 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα ο δήμος εισέπραττε 2,5 έως 2,7 ευρώ. Με την τροποποίηση το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3 τοις χιλίοις αλλά όχι κι επί του παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή του νερού που αντλεί, αλλά επί των πωλήσεων που κάνει! Μπορεί δηλαδή να αντλήσει 100.000 λίτρα νερό και να πουλήσει τα 10.000 λίτρα. Ενώ παλιά θα πλήρωνε η εταιρεία στον δήμο 25.000 ευρώ, τώρα θα πληρώσει μόλις 250 ευρώ! Γιατί δεν πληρώνει το νερό που αντλεί αλλά το νερό που πουλάει. Και φυσικά μπορεί και να μη δηλώνει όσο νερό πουλάει. Σίγουρα κάτι θα κρύβεται… με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που οι δήμαρχοι τον χαρακτηρίζουν φωτογραφικό υπέρ των μεγάλων εταιρειών και καταστροφικό για τους ΟΤΑ, οι δήμοι χάνουν περίπου 85% των εσόδων που είχαν από το νερό των πηγών που διέθεταν. Το θέμα έχει φθάσει και στην ΚΕΔΕ και αναμένονται αντιδράσεις. Γιατί το νερό για πολλούς δήμους, εκ των οποίων ένας ανήκει στη… γειτονιά του Πειραιά, στην Περιφέρεια Νήσων, είναι ένα έσοδο στο οποίο βασίζονται πολλά. Αν μειωθεί κατά 85% είναι σαν να μην υπάρχει. Γιʼ αυτό και οι αντιδράσεις αναμένονται ιδιαίτερα έντονες.

***

• Το θέμα που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η στήλη, που αφορούσε στην κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΙΚΑ Πειραιά, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Αʼ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην ερώτηση τονίζει ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ Πειραιά αντικαθίσταται με δύο τοπικά γραφεία τα οποία θα έχουν μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο, ενώ όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες, όπως είναι η χορήγηση συντάξεων και οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις, θα γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του νέου φορέα στην Αθήνα. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι με την κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΙΚΑ Πειραιά, που εξυπηρετεί τους Δήμους της Αʼ και Βʼ Περιφέρειας Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού την Τροιζηνία, τη Σαλαμίνα, αλλά και τις Δυτικές Kυκλάδες, θα δημιουργηθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο κέντρο της Αθήνας για να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να φουντώσει η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ στον Πειραιά είχε αρμόδια τμήματα σε όλες τις περιοχές της ευθύνης της και έκανε συνεχείς ελέγχους για εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία κ.ά.

• Συνάντηση με την Cosco, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, θα επιδιώξει ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση της .Πολιτιστικής Ακτής που βρίσκεται στους χώρους του λιμανιού. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου τη Μ. Τετάρτη ο υπουργός, όταν διαπιστώνεται ότι κάποιοι χώροι των λιμανιών που παραχωρούνται ή παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες δεν αξιοποιούνται, θα αποδίδονται για αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την Πολιτιστική Ακτή, είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης το οποίο θα συζητήσει με την Cosco και τον δήμαρχο Πειραιά.

• Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τη Μ. Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρέδωσε διά του αντιπροσώπου του Γ. Βρέντζου στον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ επιταγή ύψους 10.000 ευρώ για να καλυφθούν έκτακτες φιλανθρωπικές ανάγκες της Μητρόπολης εν όψει του Πάσχα. Επίσης, ο κ. Μαρινάκης διέθεσε στα συσσίτια των εκκλησιών του Πειραιά 150 αρνιά και ποσότητες συνοδευτικών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι των συμπολιτών μας που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και εξήρε το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ ευχήθηκε επιτυχίες στον ίδιο και τον Ολυμπιακό.

• Τον Ποντιακό Ελληνισμό θα τιμήσει ο Πειραιάς με ένα μεγαλοπρεπές μνημείο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αλεξάνδρας. Το μνημείο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα και η τοποθέτησή του θα συνοδευθεί με την ανάπλαση και την ανακαίνιση ολόκληρης της πλατείας. Ήδη τα έργα τελειώνουν και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δημάρχου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και τα εγκαίνια της νέας πλατείας θα γίνουν με την… αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια στις 21 Μαΐου.

Για το μνημείο υπήρχε αίτημα των Ποντίων του Πειραιά από διετίας, αλλά ο δήμος δεν είχε πόρους για να το υλοποιήσει. Προσφέρθηκε όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για να τιμήσει τη μητέρα του, που ήταν το γένος Υψηλάντη και καταγόταν από τον Πόντο, και το έκανε με δική του δαπάνη. Έτσι ο Πειραιάς θα αποκτήσει μια νέα πλατεία και ένα μνημείο τιμής για τους Ποντίους, που όντως έλειπε από την πόλη. Να θυμίσουμε ότι μόνο στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπάρχει μια μεγάλη πλατεία-πάρκο, η πλατεία Πόντου, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα, που θυμίζει ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί Πόντιοι που δεν ξεχνούν την καταγωγή τους.


Σχολιάστε εδώ