Σουλτανοποίηση

Μια νέα εποχή ξεκινά, με αναφορές (και στόχο) στο πολύ παλιό παρελθόν, όπως και η συγκεκριμένη παροιμία: Κάλλιο κακό χρόνο, παρά κακό γείτονα…

***

Έκτακτη;

Τρίτη παράταση πήρε η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (ΟHΑL) στη γείτονα, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα και ισχύει εδώ και εννιά μήνες. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε την παράτασή της έως τις 19 Ιουλίου.

Η παγίωση της κατάστασης ως έκτακτης (!) είναι πραγματικά πολύ βολική. Στο πλαίσιο της OHAL, οι αποφάσεις γίνονται μέσω διαταγμάτων, τα οποία νομιμοποιούνται εκ των υστέρων…

***

Το κώλυμα

Κι έτσι, βάσει αυτού του νομικού κωλύματος, κόσμος και κοσμάκης φυλακίζεται στη γείτονα. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με την Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Φυλακισμένων Δημοσιογράφων, 150 δημοσιογράφοι -με ονοματεπώνυμο- κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.

***

Και κατόπιν εορτής

Βεβαίως, το θέμα της OHAL απασχόλησε και τους ξένους παρατηρητές του δημοψηφίσματος, που, αφού είδαν όσα… δεν περίμεναν να δουν και δεν είδαν τα προβλεπόμενα, έθεσαν και το θέμα ως εμπόδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πόσο νόμιμο, σου λέει, είναι το δημοψήφισμα; Μα τι ερώτηση είναι αυτή στη μαγική χώρα του ενός και μοναδικού (θνητού) Ταγίπ Ερντογάν…

***

797

Μόλις 797 εν Ελλάδι Τούρκοι, από τους 10.556 εγγεγραμμένους, προσήλθαν στις κάλπες που στήθηκαν στα προξενεία της Αθήνας, της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου, μια εβδομάδα νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο 7-8 Απριλίου, λόγω της γιορτής του Πάσχα. Να γιατί αλάλιασε το καθεστώς την τελευταία εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος.

Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 22,6% και υπέρ του «όχι» το 77,38%. Οι «καλοί» του Ερντογάν πάντως… συνωστίστηκαν και πάλι στο προξενείο στην Κομοτηνή. Το «ναι» υπερίσχυσε με ποσοστό 59,09%. Υπέρ του «όχι» κινήθηκαν οι ψηφοφόροι σε όλες τις βαλκανικές χώρες – πλην της Ρουμανίας.

***

Μεθεόρτια

Το πόσο… χαμένος βγήκε ο Ερντογάν (σε πρώτη φάση) από το δημοψήφισμα φαίνεται και από τις εκδηλώσεις στην ελληνική Θράκη. Άκρα του τάφου σιωπή και πώς θα γινόταν διαφορετικά…

Οι εκπρόσωποι κρατούν στάση αναμονής, μεγαλύτερη και από αυτήν που κράτησαν τότε, με το πραξικόπημα, που δεν ήξεραν ποιο είναι το καθεστώς στην Τουρκία…

Τώρα, με το δημοψήφισμα, μόνον κάτι ασαφείς αναφορές, κάτι χλιαρά συγχαρητήρια και κάτι χάρτες της… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (να ʽχαμε να λέγαμε) βγήκαν στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι για να βρίσκονται. Αλλά, κατά τα άλλα, η ζωή συνεχίζεται…

Όσο για τους έλληνες μουσουλμάνους που ερωτήθηκαν και από κεντρικά ΜΜΕ, το εντυπωσιακό είναι ότι βρέθηκαν και άνθρωποι να απαντήσουν στις ερωτήσεις, λέγοντας έστω και σαν ποιηματάκι: «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με τον Ερντογάν, εμείς ζούμε στην Ελλάδα», ενώ αυτό που ίσως θα πρέπει να επισημανθεί και να προβληματίσει είναι η αύξηση των chador στα κορίτσια…

***

Η μαντήλα

Διότι, άλλο μαντήλα (hiyab), που όλο και κάποιο τσουλούφι ξέφευγε μέσα στη μέρα, κι άλλο το αυστηρό και αμετάκλητο τσαντόρ.

Σήμερα, τσαντόρ επιλέγουν όλο και περισσότερες νέες γυναίκες, αλλά και μικρά κορίτσια, ως απαραίτητο αξεσουάρ στις, κατά τα άλλα, ευρωπαϊκού τύπου ενδυματολογικές τους επιλογές…

Κι αν τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες φορούσαν τη χιτζάπ σε διάφορα χρώματα και σχέδια, αφήνοντας το μονότονο λευκό σε μεγαλύτερες ηλικίες, σήμερα το τσαντόρ, αν και στην πλειοψηφία του, επίσης, πολύχρωμο, όλο και πιο συχνά απαντιέται σκούρο έως και μαύρο και μάλιστα σε νεαρά κορίτσια…

***

Η διαβάθμιση

Είναι γεγονός ότι, διαχρονικά, οι μουσουλμάνες, ενδυματολογικά (με εξαίρεση τις Πομάκες), υποχρεούνταν να υπογραμμίζουν τη διαφορετικότητα και αυτή ακριβώς η τακτική προκαλούσε ιδιαίτερη δυσφορία στην πλειονότητα, που είχε στραμμένο το βλέμμα στην… ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Βεβαίως, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στʼ αυλάκι…

Σήμερα, από την ενόχληση -και όχι μόνον στη Θράκη, αλλά σε όλη την Ευρώπη πια- έχουμε περάσει στον προβληματισμό (ή οφείλουμε να το κάνουμε). Γιατί, στην ουσία, αυτές οι ενδυματολογικές επιλογές υπενθυμίζουν τους… κύκλους που έτσι κι αλλιώς κάνει η Ιστορία.

Όσο για τη διαβάθμιση της μαντήλας; Χιτζάπ – τσαντόρ – νικάπ – μπούρκα: Οι μουσουλμάνες αυτού του κόσμου έχουν καταναλώσει πολλά τόπια ύφασμα για να ντυθούν – καλυφθούν – απομονωθούν – χαθούν…


Σχολιάστε εδώ