Σοβαρότατη απώλεια για τον Στρατό

Απώλειες τέσσερις, μεταξύ των οποίων το πλήρωμα, ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής, τραυματιθείσα βαρέως η αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, η οποία νοσηλεύεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο τύπος αυτός του ελικοπτέρου είναι γηραλέος, πλέον, και συντηρείται με μεγάλο κόστος από την Αεροπορία Στρατού.

Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στο ΓΕΣ.

Ερώτημα, ίσως άτοπο: Ανταλλακτικά για τη συντήρηση των ελικοπτέρων, γενικώς, υπάρχουν;

• Αν μη τι άλλο ασυνήθιστη η απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να υψωθούν μεσίστιες οι σημαίες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σε ένδειξη πένθους αλλά και τιμής για τους τέσσερις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Ελασσόνας. Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε δείξει μέχρι πρότινος ότι φλέγεται από τα εθνικά ιδεώδη, το γεγονός αυτό καθαυτό προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Υπάρχει ωστόσο εξήγηση και είναι απλή: Με την κίνησή του αυτή απευθυνόταν προς τους δεξιά της… δεξιάς ψηφοφόρους πρωτίστως και δευτερευόντως προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθʼ οδόν προς τις εκλογές θα κάνει τα πάντα για να μαζέψει ψήφους…

***

Θα ήθελα να ήμουν εκεί…

• Μεγάλη Τετάρτη, αίθουσα τελετών Δʼ ΣΣ (Ξάνθη), διοικητής αντγος Γ. Καμπάς. Τελετή βράβευσης της νεαρής ΕΠΟΠ δεκανέως Βασιλικής Μπου­μπουλούδη. Τι έπραξε η υπαξιωματικός; Διερχομένη έξω από ΚΑΠΗ της πόλης είδε τη σημαία μπερδεμένη στον ιστό και μη κυματίζουσα. Σκαρφάλωσε στο μπαλκόνι, στον ιστό, τακτοποίησε το θέμα, κατέβηκε, χαιρέτισε τη σημαία και απήλθε! Συγχαρητήρια στην ίδια, στην οικογένειά της, στον διοικητή της και το ΣΣ. Υπάρχουν ελπίδες ακόμη.

***

Νέα παραπομπή

Με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπεται σε δίκη μεγάλος αριθμός προσώπων για το σκάνδαλο προμήθειας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων OSA-AK (Robs).

Τη σημαία, όπως συνήθως, κρατάει ο κ. Σμπώκος με… παραστάτη τον Dr Αντώνη Κάντα.

Το σκάνδαλο αυτό δεν θα εμφανιζόταν ποτέ, είχε ριχτεί στη «βαθιά πηγάδα», όπως τόσα άλλα, αν δεν φρόντιζε ο Dr Κάντας να καταγγείλει ότι λαδώθηκε με 1,7 εκατ. δολάρια από τον ενταύθα αντιπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας.

Από εκεί ξεκίνησε η ανάκριση από την ομάδα της κ. Ελ. Ράικου και έφθασε σήμερα στο ακροατήριο.

Κατʼ αρχάς, να δώσουμε συγχαρητήρια, ειλικρινά το λέω, στον Dr Κάντα.

Προσφέρει… Αλλά εδώ εμπλέκεται και το «ΠΑΡΟΝ». Πώς; Θα το δείτε πιο κάτω.

Αχ, αυτό το «ΠΑΡΟΝ»: Η δικαίωση…

Στις 7/11/2004, δηλαδή δέκα τρία χρόνια πριν περίπου, η εφημερίδα μας δημοσίευσε την παρακάτω καταγγελία, στην οποία ΟΥΔΕΙΣ έδωσε σημασία. Απολαύστε την…

«Το 1992 (κυβέρνηση ΝΔ), σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο γερμανός ΥΕΘΑ προτείνει στον συνάδελφό του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη τη διάθεση από τις αποθήκες του πρώην Ανατολικού Γερμανικού Στρατού αντιεροπορικών πυραύλων OSA-AK, σοβιετικής κατασκευής.

ʽʽΓιόχανʼʼ, του λέει, «έλα να πάρεις όσα θέλεις, με τα πυρομαχικά τους, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ».

Ευτυχώς ο έλληνας υπουργός επανέρχεται και ανακοινώνει το θέμα στο ΓΕΣ. Κατήφεια. Δεν τα ήθελαν γιατί τα θεωρούσαν ξεπερασμένα (σ.σ.: Είναι άριστα!). Ο Βαρβιτσιώτης επέμενε και τελικά πήραν 12 συστήματα.

Οι Γερμανοί επανήλθαν (ήθελαν να αδειάσουν τις αποθήκες τους) αλλά από εδώ υπήρχε άρνηση.

Το 1997, τότε που οι ρωσικές μαφίες ξεπουλούσαν τα πάντα, στην Ελλάδα είχαν σχηματισθεί παραμάγαζα που πουλούσαν όσο όσο ρωσικό πολεμικό υλικό.

Κάτι τέτοιοι τύποι πηγαινοερχόντουσαν στη ΓΔΕ η οποία σπεύδει να αγοράσει (σ.σ.: Δεν γνωρίζω αν ρωτήθηκε το ΓΕΣ) 30 συστήματα έναντι 33,3 δισ. δραχμών, δηλαδή 97 εκατ. δολαρίων!

Στην αγορά κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι υπήρχε προσφορά για το ίδιο, καινούργιο υλικό με 23 δισ. δραχμές. (Το αγορασθέν ήταν μεταχειρισμένο, χωρίς IFF)»!

Η καταγγελία αυτή ρίχτηκε στο καλάθι από πάντα αρμόδιο να την εξετάσει και σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, καταλήγει με την παραπομπή των υπευθύνων.

Απορία: Αν ο Dr Κάντας, που ήταν τρίτος στην ιεραρχία (Άκης, Σμπώκος, Κάντας), έλαβε 1,7 εκατ. δολάρια, πόσα πήραν οι ανώτεροί του; Αν πήραν φυσικά… Κι ο Σημιτάκος τι έκανε;

***

Κατάντημα…

• Έπειτα από πολλές προσπάθειες του ΑΝΥΕΘΑ κ. Δ. Βίτσα για τη διάσωσή της, τελικά προς το τέλος του μήνα προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός πώλησής της. Αυτή είναι η κατάληξη μιας υπερήφανης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.

• Κύριοι ανταγωνιστές η Krauss-Maffei και κάποιος οίκος ομογενούς της Ν. Αφρικής.

• Μην ξεχνάμε, ύστερα από «συνεργασία» πολιτικών, άχρηστων διοικήσεων και συνδικαλιστών. Ο κ. Βενιζέλος, αντί να ρίξει το βάρος του στη διάσωσή της, ως ΥΕΘΑ, επέμενε να στηρίζει προσωπικές κομματικές του διοικήσεις. Μέχρι τελευταίας στιγμής. Μακάρι να πέσει σε καλά χέρια, η ΕΛΒΟ φυσικά, όχι ο BENI.

***

Οι Ρώσοι από κοντά

• Σε απάντηση του αμερικανικού μαχητικού F-35, οι Ρώσοι σε συνεργασία με έναν παραδοσιακό πελάτη των ΗΠΑ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), προχωρούν σε συμπαραγωγή ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, που δεν είναι άλλο από το εκσυγχρονισμένο MIG-29, το οποίο θα είναι φθηνότερο από το F-35.

• Η έναρξη του προγράμματος υπολογίζεται να είναι οι πρώτοι μήνες του 2018 και η σε σειρά παραγωγή προσδοκάται έξι-επτά χρόνια μετά.

• Υπόψη ότι τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία.

***

Επίσκεψη αφοσίωσης…

• …του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, παραμονές Πάσχα, ευθύς ως δημιουργήθηκε ένα μικροθεματάκι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Άγιο Φως.

• Ως γνωστόν, ο κ. υπουργός είναι υπέρ της απόδοσης τιμών Αρχηγού Κράτους στο Άγιο Φως, αλλά και σε λείψανα αγίων, όπως η Αγία Βαρβάρα.

• Δεν γνωρίζω αν ο ευλαβής υπουργός υπενθύμισε στον Αρχιεπίσκοπο αυτό που του είχε πει παλαιότερα. Δηλαδή ότι μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση πάραυτα αν αυτή προκαλεί θέματα στην εκκλησιαστική εξουσία.

• Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο κ. Καμμένος «χορεύει» καλά τον κ. Τσίπρα.

***

Πρίστινας το ανάγνωσμα

• Από την Πρίστινα, όπου μετέβη ο κ. Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, για να ευχηθεί στα στελέχη και τους μαχητές για το Πάσχα, ρίφθηκε πυροτέχνημα.

• Επανέλαβε ότι, οσονούπω, θα εφαρμοσθεί η απόφαση του ΣτΕ για αποκατάσταση μισθών των στελεχών, που έχουν, ήδη, κατακρεουργηθεί.

• Επανάληψη λόγω Πάσχα ή ρουτίνας;

• Αφορμή λαβών ο κ. Στ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι πρόκειται για πασχαλινή επίθεση με… κλούβια αυγά. Πρόσθεσε ότι τα στελέχη είναι αφοσιωμένα στο καθήκον τους και δεν χρειάζονται ενέσεις ηθικού.

• Συμφωνώ με τον κ. Θεοδωράκη.


Σχολιάστε εδώ