Παράταση θα δοθεί στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Μαρτίου για τον ΕΦΚΑ

Έως την Τετάρτη 12 Απριλίου ο ΕΦΚΑ είχε βάλει στα ταμεία του περίπου 300 εκατ. ευρώ (εισφορές Γενάρη – Φλεβάρη), τα οποία εμφανίζονται να είναι κατά 207 εκατ. ευρώ λιγότερα σχετικά με τα βεβαιωμένα. Ουσιαστικά ο μηνιαίος στόχος εισπραξιμότητας για τον ΕΦΚΑ ήταν τα 250 εκατ. ευρώ, που με το ζόρι φαίνεται να συγκεντρώνονται για τους δύο μήνες. Οι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» φαίνεται πως αδυνατούν να ενσωματωθούν στο σύστημα εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου, αφού μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους με ΔΠΥ δηλώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπερταμείου. Βελτίωση φαίνεται να παρουσιάζουν οι εισφορές (μισθωτοί) του πρώην ΙΚΑ, το οποίο εισέπραξε 105 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι.

Οι λόγοι της αύξησης αυτής -σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς- οφείλεται στα προγράμματα -πιο πολλά από τα παλαιότερα χρόνια- απασχόλησης του ΟΑΕΔ αλλά και στους ασφαλισμένους με «μπλοκάκι» που έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους στην Εφορία.

***

Αδυνατεί ο ΕΦΚΑ να πληρώσει το ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή του ΕΚΑΣ για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 και ο λόγος είναι τεχνικός -όπως αναφέρεται-, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία του ελέγχου από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ, οι υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων θα πρέπει να επιληφθούν ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες του γενικού εγγράφου του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έπειτα από σχετική αναγγελία στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος για την ύπαρξη του δικαιώματος θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του έτους 2014, όπως αυτά φαίνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του φορολογικού έτους 2014.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια – χορηγούμενα ποσά, εφαρμόζονται όσα ίσχυαν το έτος 2015.

Το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ λίγο αργότερα έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι θα προλάβουν την προθεσμία πληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων. Όμως, για άλλη μια φορά φαίνεται πως ο ΕΦΚΑ, καίτοι διανύουμε τον τέταρτο μήνα από την «κυοφορία» του, στήθηκε στην κυριολεξία στο πόδι.

***

Πάει πίσω ο επανυπολογισμός των εισφορών

Ενώ αρχικά είχαν πει από το υπουργείο Εργασίας ότι ο επανυπολογισμός των εισφορών με τα εισοδήματα του 2016 θα γινόταν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν για τον Σεπτέμβριο του 2017 ή ακόμη και τις αρχές του 2018. Αυτό, αν τελικώς γίνει, θα οδηγήσει σε πιο φουσκωμένες εισφορές για περίπου 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ομάδα εργασίας για την εκκαθάριση των συντάξεων

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2017, ώστε να μας δοθεί η σχετική επιδότηση αρκετών εκατομμυρίων.

Τόσο η εφημερίδα μας -κατʼ επανάληψη- όσο και οι σύλλογοι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το υποστήριζαν εξαρχής, αφού ήταν μέσα στις αρχικές προτάσεις τους για την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είναι κακό, έστω και αργά, να διορθώνεις τα λάθη σου προς όφελος των ασφαλισμένων και των εν δυνάμει συνταξιούχων. Τέτοιες ενέργειες θα μας βρίσκουν πάντα σύμμαχους. Εμείς θα λέμε συνέχεια ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, άμεσα, για να διορθωθούν οι πρόχειρα σχεδιασμένες κινήσεις της ενοποίησης των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γιατί μόνο τότε δεν θα τιναχτούν όλα στον αέρα.


Σχολιάστε εδώ