Μας χορεύουν στο ταψί…

Όταν ο πρωθυπουργός έχει πολύ πικρές εμπειρίες από την ιταμή συμπεριφορά του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, που απαιτούσαν από τότε μείωση όλων των συντάξεων με το επιχείρημα ότι είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Και όπως μας έλεγε υπουργός που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, η γραμμή τους ήταν ωμή. Σε… απλά ελληνικά: «Αυτά θα κάνετε, είτε γουστάρετε είτε δεν γουστάρετε». Θέση στην οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.

Όπως υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, το ΔΝΤ δεν μπήκε τυχαία, δεν ήρθε για να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως αφελέστατα πιστεύουν ακόμη αρκετοί από τους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Μπήκε, με εντολή της Ουάσινγκτον, για να αναστατώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μοχλό την Ελλάδα, έχοντας κύριο στόχο τη γερμανική παντοκρατορία και το ευρώ, που απειλούσε την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία του δολαρίου. Γιʼ αυτό και παραμένει και θα παραμείνει μέχρι να γκρεμίσει την ηγεμονία του Βερολίνου.

Σε αυτά τα σχέδια εντάσσεται και το Brexit, με στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στο ευρώ και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πρόσθετη επιδίωξη το χτύπημα του προστατευτισμού που έχει επιβάλει.

Ισοβίτες…

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνεται ανάλογα με το πού φυσάει κάθε φορά ο άνεμος.

Απόδειξη, το ότι άλλοτε είναι με τον Σόιμπλε και άλλοτε με το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει και τώρα, αν και κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν την ψευδαίσθηση ότι παίζουν θέατρο Σόιμπλε και ΔΝΤ, που εναλλάσσονται στον ρόλο του καλού και του κακού, και ότι αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Εκείνο που αποδεικνύεται, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, για την πραγματική έξοδο από την κρίση και όχι για το θεαθήναι.

Τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, αναφερόμενοι στις διαρροές από το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε… δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές, τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να μας δανείσουν με επιτόκια 4% με 5%, όμως μετά από 10 με 15 μέρες τα επιτόκια θα εκτιναχθούν στο 15%, οπότε πίσω στη… στρούγκα.

Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είπε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra ο έγκριτος πολιτικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός, ότι η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια ισοβίτης.

Λάιτ Μνημόνιο

Προς το παρόν είμαστε με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, όπου… Σόιμπλε θέλοντος και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιστρέψει στην Αθήνα οι… «θεσμοί», θα εγκριθεί η συμφωνία στην οποία θα έχουν καταλήξει με την κυβέρνηση, αφού προηγουμένως θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα, ο λογαριασμός των οποίων θα πάει στον Έλληνα μετά το 2018. Και μετά το γήπεδο θα είναι ανοικτό για τις πολιτικές κινήσεις που ασφαλώς θα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν φτάσει το 2019 με τα «χαράτσια».

Όλη αυτή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει μεγάλο κόστος για την Αγορά. Η αβεβαιότητα έχει καθηλώσει την οικονομία και οι όποιες προθέσεις για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα πηγαίνουν πίσω, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την υπογραφή της συμφωνίας για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Για τις καθυστερήσεις αυτές δεν έχει την ευθύνη, ή τουλάχιστον όλη την ευθύνη, η κυβέρνηση. Φταίνε τα… αφεντικά, που εσκεμμένα καθυστερούν λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, μια στην Ολλανδία, τώρα στη Γαλλία, τον Ιούνιο στην Αγγλία και τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

Κάλπες το 2018;

Πληροφορίες και εκτιμήσεις συμφωνούν ότι, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία, ο Τσίπρας δεν θα έχει κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Θα υπάρξει ένα είδος ανακωχής για την κυβέρνηση και τα δύσκολα θα έρθουν από το φθινόπωρο και μετά.

Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, χωρίς να βαρύνει στην απόφασή του το αν θα τις χάσει. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, αν θα έχει αυτοδυναμία ή αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί, μόνο που θα γίνει με απλή αναλογική, όπως προβλέπει ο νόμος που έχει ψηφισθεί. Και με απλή αναλογική ούτε με το… κιάλι δεν θα δει το Μαξίμου ο Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας, είναι πολλοί οι πολιτικοί παρατηρητές που προβλέπουν σε μεγάλο ποσοστό ότι ο Τσίπρας μπορεί να στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018.

***

Εκλογικός ανασχηματισμός στο τραπέζι του Μαξίμου

Να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης έχει ως κύρια προτεραιότητα αυτές τις ώρες το Μαξίμου, που προσδοκά ότι θα επικρατήσει το θετικό σενάριο και για το πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στην Ουάσινγκτον, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να έχει μπροστά του ένα χρονικό περιθώριο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει διορθωτικές πολιτικές κινήσεις, που θα του δώσουν μια μικρή πολιτική ανάσα για να μπει στο 2018, που θεωρείται έτος-κλειδί για πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως, παρά τις δυσκολίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τους προβληματισμούς και τη δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος για τα επώδυνα μέτρα που θα ψηφιστούν, μπορεί να κερδηθεί πολύτιμος πολιτικά χρόνος και να αναδιοργανωθεί η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου, παράλληλα με τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν, εκτιμά πως το κλίμα που δημιουργείται από τις Εξεταστικές Επιτροπές για σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος (επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θα σταθεροποιήσει το κυβερνών κόμμα και θα στρέψει τη συζήτηση σε ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ παρελθόν που ο ίδιος ο λαός το έχει θεωρήσει υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Παράλληλα, το Μαξίμου προσδοκά ότι αυτό το κλίμα θα ενισχύσει και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται χαμηλά λόγω των μέτρων και της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλουν οι δανειστές.

Με τις Εξεταστικές Επιτροπές πολιτικά επιχειρείται να αποσταθεροποιηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα στραφεί η προσοχή σε γαλάζιες υποθέσεις που προκάλεσαν την κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα, ακόμα κι αν αναγκάζεται να ψηφίσει σκληρά μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα περισώσει το περιβόητο ηθικό του πλεονέκτημα, που τον φέρνει σε ευνοϊκή θέση έναντι της αντιπολίτευσης.

Στη μάχη του «αδειάσματος» του Κ. Μητσοτάκη, το Μαξίμου θα προτάξει και το κλείσιμο της αξιολόγησης, επαναφέροντας το ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο αρχηγός της ΝΔ ταυτίστηκε με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών, όπως και το ότι δεν ψήφισε στη Βουλή ούτε καν τα λεγόμενα αντίμετρα, δηλαδή τα θετικά μέτρα για την κοινωνία που εμπεριέχει η συμφωνία.

Πάντως, στο Μαξίμου συζητείται από τώρα το ενδεχόμενο ενός διορθωτικού ανασχηματισμού, προκειμένου να περιοριστούν οι κυβερνητικές αρρυθμίες και να τρέξει όσο γρηγορότερα μπορεί το κυβερνητικό έργο πάνω στους άξονες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή, ώστε το στίγμα του να μείνει έντονο για πολύ καιρό, σηματοδοτώντας την πλήρη και αποτελεσματική στροφή της κυβέρνησης, μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ακανθώδη θέματα της καθημερινότητας.

Όπως λέγεται, ο ανασχηματισμός θα έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό πέραν της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και της στροφής στα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Θα είναι και ένας εκλογικός ανασχηματισμός. Θα οδηγεί, δηλαδή, κυβέρνηση και κόμμα σε πλήρη εκλογική διάταξη, προκειμένου να είναι όλοι έτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση, είτε γίνει μέσα στο 2019, όπως διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, είτε εντός του 2018, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη, καθώς με τη συμφωνία θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα έχουν προχωρήσει και κάποια θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.


Σχολιάστε εδώ