Κυριάκος: Ό,τι διατάξουν τα αφεντικά!

Ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση προς την κυβέρνηση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών και παράλληλα να στείλει μήνυμα εντός κι εκτός επικράτειας ότι με την άνοδό της στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία θα… κάνει αυτά που πρέπει (και θέλουν). Κλείνοντας το μάτι κατά το κοινώς λεγόμενο στους δανειστές, αλλά πρωτίστως στα ντόπια οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και είναι έτοιμα να αρπάξουν (αντί πινακίου φακής) κομμάτια της ΔΕΗ. Με την προσδοκία ότι τα εν λόγω συμφέροντα θα βάλουν πλάτη εν όψει εκλογών για να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Η σπουδή και η βιασύνη του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει το ενεργειακό πρόγραμμα (ΔΕΗ) του κόμματος έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία αρκετών γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Αν και «κατανοούν» τους λόγους που τον ώθησαν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, δεν παύουν να πιστεύουν ότι η κίνησή του αυτή ζημιώνει πολιτικά την παράταξη, καθώς την εμφανίζει να πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Σε βαθμό τέτοιο που υπερβαίνει κι αυτές ακόμη τις απαιτήσεις των δανειστών. Κυβερνητικά στελέχη άδραξαν την ευκαιρία και κατήγγειλαν τη ΝΔ ότι λειτουργεί ως όχημα εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων. Με την προοπτική πώλησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες διαφωνεί ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ μόλις πρόσφατα η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ τον είχε ευθέως καταγγείλει ότι βάζει πλάτη στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση δίνουν μάχη προκειμένου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε μεγαλοφώνως υπέρ της πώλησης σε ιδιώτες του 66% του ΑΔΜΗΕ καθώς επίσης και λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΔΕΗ.

Δεν περιορίσθηκε ωστόσο εκεί, εξήγγειλε και μέτρα που θα αγγίξουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας αλλά και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Μίλησε μεταξύ άλλων για αλλαγή της εκπτωτικής πολιτικής, που σημαίνει ότι όποιες ομάδες έχουν κάποια ευεργετήματα σε σχέση με τα τιμολόγια θα τα χάσουν, χωρίς να πρόκειται απαραίτητα για προνομιούχες ομάδες. Προανήγγειλε επίσης πιο αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, κάτι που μπορεί να σημαίνει σκληρότερα μέτρα (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης κ.ά.) για όσους καταναλωτές δεν πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς. Με δεδομένα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η αυστηροποίηση των μέτρων όσον αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάστασή τους.

Ως σήμα κινδύνου ήχησαν στα αφτιά των εργαζομένων της επιχείρησης δύο συγκεκριμένες αναφορές του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη όταν έκανε λόγο για «νέα διοικητική δομή» και η δεύτερη όταν μίλησε για «αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις». Ο νους των περισσοτέρων πήγε σε απολύσεις ή μετατάξεις εργαζομένων, των οποίων ούτως ή άλλως είναι θιασώτης ο κ. Μητσοτάκης.


Σχολιάστε εδώ