Κτηματολόγιο: Ένα έργο με εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία
Από τη μια πλευρά η έλλειψη καταγραφής του μεγαλύτερου μέρους της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, οι διενέξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών με αφορμή είτε καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων είτε του δασικού ή μη χαρακτήρα τους, η έλλειψη δασικών χαρτών και καθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η ακίνητη ιδιοκτησία στη χώρα μας μετά τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.
Από την άλλη πλευρά η θετική έκβαση της κτηματογράφησης των ακινήτων της χώρας απαιτεί αφενός την πληροφόρηση και τη συμμετοχή των πολιτών και αφετέρου, λόγω της διεπιστημονικότητας του χαρακτήρα της, τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων, όπως οι υποθηκοφύλακες, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τοπογράφοι μηχανικοί, οι δασολόγοι, οι επιστήμονες της πληροφορικής κ.λπ., αλλά και άλλων δημόσιων φορέων για θέματα όπως η κατάρτιση δασικών χαρτών, η οριοθέτηση των αιγιαλών και των παραλιών κ.λπ. Η εισαγωγή του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου, πέραν από τις νομικές συνέπειες επί των ακινήτων της χώρας μας, έχει μεγάλη εθνική, κοινωνική και κυρίως αναπτυξιακή σημασία.
***
Χρήματα, κύρωση και σάρωση
Οι συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου περιλαμβάνουν τρία σημαντικά σημεία. Το πρώτο και βασικότερο όλων, η χρηματοδότηση, από την οποία εξαρτάται άμεσα η κτηματογράφηση του υπόλοιπου 64% της χώρας. Θα έπρεπε να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τον περασμένο… Ιανουάριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το δεύτερο είναι η κύρωση των δασικών χαρτών με κόστος σχεδόν 40 εκατ. ευρώ και… ελπίδα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Το τρίτο είναι η άμεση ψηφιοποίηση ενός… δισεκατομμυρίου σελίδων συμβολαίων ακινήτων και 250.000 τοπογραφικών, συνολικού κόστους σχεδόν 63 εκατ. ευρώ, που ίσως μας δανείσει… η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα.
***
Προσλήψεις ορισμένου χρόνου στο Κτηματολόγιο
Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί «τροποποίησης διατάξεων της δασικής νομοθεσίας» περιλαμβάνεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία το Κτηματολόγιο, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό για την υποστήριξη των διευθύνσεων δασών, αφού δίνεται η δυνατότητα διάθεσης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το προσωπικό αυτό θα έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μετατροπής του σε αορίστου χρόνου. Η επιλογή των καταλληλότερων θα γίνει από το Κτηματολόγιο, κατόπιν προκήρυξης και βάσει αντικειμενικών προσόντων που υπαγορεύονται από τη φύση και τον σκοπό των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ τη διαδικασία θα… παρακολουθεί το ΑΣΕΠ. Μαθαίνουμε ο αριθμός των προσλήψεων ίσως ξεπεράσει τους ογδόντα.
***
«Έφυγε» ο πρώτος πρόεδρος του Κτηματολογίου
Απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Τοπογραφίας του ΕΜΠ και πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Κτηματολογίου Ιωάννης Μπαντέκας. Σε επιστολή του στο ΤΕΕ, προ δεκαπενταετίας, συνόψιζε εύστοχα τις βασικές αδυναμίες του Εθνικού Κτηματολογίου «…στο απαγορευτικό υπέρογκο κόστος, τις χρονοβόρες και επικίνδυνες καθυστερήσεις, την αμφιβολία των ποιοτικών αποτελεσμάτων του, τη μη εξασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των συναρμοδίων φορέων και, τέλος, την έλλειψη ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού υλοποίησής του, αδυναμίες οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά φαίνεται να αγνοούνται…». Έχαιρε της εκτίμησης του επιστημονικού κόσμου, πολλοί φοιτητές και συνάδελφοί του ακαδημαϊκοί παρευρέθηκαν στην κηδεία για να τον τιμήσουν, όμως σημειώθηκαν και αρκετές απουσίες ευεργετηθέντων…