Η καθηγητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών

Βασικός κλάδος είναι αυτός των Διπλωματικών, που πλαισιώνεται από άλλους κλάδους, επικουρικού χαρακτήρα. Τα τελευταία είκοσι – τριάντα χρόνια το ΥΠΕΞ εμπλουτίστηκε και με υπαλλήλους άλλων κλάδων, όπως τους εμπειρογνώμονες και τους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους, στους οποίους δόθηκε –κακώς για πολλούς– η νομική δυνατότητα να φθάνουν μέχρι του βαθμού των πληρεξουσίων βʼ και αʼ τάξης, που προβλέπεται μόνο για τους διπλωματικούς που έχουν τη θεσμική ικανότητα εκπροσώπησης του κράτους.

Σίγουρα αποτελεί μια ελληνική πρωτοτυπία παγκοσμίως. Πώς έγινε αυτό; Ένας λόγος ήταν οι πολιτικές γνωριμίες, όπως και η εμπάθεια πολλών υπουργών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που αντιπαθούσαν τους διπλωμάτες και τους τοποθετούσαν πολιτικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στη συντηρητική ή και άκρα Δεξιά.

Όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή προβαίνει σε τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ. Λέγεται ότι οι εμπειρογνώμονες και οι εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι επιχείρησαν να δοθεί και στους κλάδους τους εκπροσωπευτική δυνατότητα.

Ευτυχώς, ο κ. Κοτζιάς, αν και έχει κι αυτός διατελέσει εμπειρογνώμονας, δεν επέμενε στην υποστήριξή τους. Όμως τον διπλωματικό κλάδο τον υποβαθμίζει συνεχώς με τη χρησιμοποίηση πληθώρας πανεπιστημιακών δασκάλων σε Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με διάφορες ιδιότητες. Μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχει πανεπιστημιακός που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω.

Η Διπλωματία μπορεί να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια, αλλά η άσκησή της απαιτεί πείρα και επαγγελματισμό. Ο κ. Κοτζιάς, που είναι γερμανομαθής και γερμανικής κουλτούρας, δεν πρέπει να μη γνωρίζει τι έλεγε ο Βίσμαρκ για τους καθηγητές…

***

Να ξυπνήσουν…

Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκονται οι Τσάμηδες, καθώς παζαρεύουν και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, ώστε να διεκδικήσουν ρόλο στις εξελίξεις… Το θέμα που σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας φθάνουν θα απασχολήσει σύντομα και την Αθήνα είναι η καμπάνια που συνεχίζουν να κάνουν για το θέμα των περιουσιών. Δικηγορικά γραφεία, με την ενίσχυση των οργανώσεων των Τσάμηδων, αναζητούν στοιχεία στη Θεσπρωτία για την έγερση των υποθέσεων αυτών σε ελληνικά δικαστήρια. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία έχει πάρει τα μετρά της ώστε να αντικρουσθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις των απογόνων των συνεργατών των ναζί.

***

Τη Μονή Σινά και τα μάτια μας…

Μάντεις… κακών ειδήσεων γίναμε στη στήλη μας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που μαζεύονται γύρω από την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Ευτυχώς, η επίθεση των τζιχαντιστών δεν είχε δραματικές συνέπειες, εκτός φυσικά της απώλειας ενός ανθρώπου, όμως η απειλή είναι διαρκής και απαιτείται περισσότερο από ποτέ να ληφθούν μέτρα προστασίας και της μονής και ολόκληρης της περιοχής.

• Η πίεση στο εναπομείναν χριστιανικό στοιχείο στο Σινά έχει κλιμακωθεί και δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των μοναχών αλλά και την ασφαλή πρόσβαση και διαμονή των επισκεπτών και προσκυνητών από όλο τον κόσμο, που αποτελούν και το οξυγόνο με το οποίο επιβιώνει η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης…

• Ας κόψουν την πλάκα οι διάφοροι κομματικοί ινστρούχτορες στη Θράκη και ας σταματήσουν οι επικίνδυνοι πειραματισμοί με το θέμα των μουφτήδων, το οποίο δυστυχώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα του εντελώς αναξιόπιστου υπουργείου Παιδείας.

• Το ξαναλέμε: Να δρομολογηθεί η ανανέωση στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής, αλλά να γίνει συντεταγμένα και συναινετικά. Διαφορετικά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι το τουρκικό προξενείο και οι ψευδομουφτήδες.

• Καλές οι δημόσιες σχέσεις και οι εκθέσεις, αλλά η ουσία και το περιεχόμενο της λειτουργίας ενός πολιτιστικού κέντρου που προωθεί την ελληνική κουλτούρα και την ελληνική γλώσσα είναι και τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας. Το επισημαίνουμε, καθώς μας ενημέρωσαν ότι έχουν ατονήσει και σχεδόν έχουν διακοπεί. Πολύ κρίμα, καθώς το Σισμανόγλειο είχε εξελιχθεί σε ένα ανοικτό και ζωντανό εργαστήρι προβολής του ελληνικού πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως είχε διεγείρει σε πολλούς τούρκους διανοουμένους αλλά και απλούς ανθρώπους τις μνήμες από την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στην Πόλη, που αποτελεί μέρος της ιστορικής ταυτότητας της Κωνσταντινούπολης.

• Δεν γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι η στελέχωση και με επιστημονικό συνεργάτη του Γραφείου ΟΕΥ στη… Χάγη. Προφανώς οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντικές, αλλά, απʼ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, δεν είναι η Ολλανδία η χώρα που επικεντρώνονται οι ελληνικές εξαγωγές. Και σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι εξαγωγείς κινούνται μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν να τους ανοίξει δρόμους κάποιος επιστημονικός συνεργάτης του Γραφείου ΟΕΥ.

Με ποια διαδικασία;

Με πρόταση του πρέσβη στη Χάγη, η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΕΞ, αποφασίσθηκε η πλήρωση της θέσης επιστημονικού συνεργάτη στο γραφείο ΟΕΥ με ετήσια δαπάνη 30.014 ευρώ (2.000 ευρώ μηνιαία αντιμισθία), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Δεν αναφέρουμε το όνομα της προσληφθείσας, που είναι Ελληνίδα, αλλά προφανώς έχει ενδιαφέρον να ενημερωθούμε για τα συγκεκριμένα προσόντα που την καθιστούν επιστημονική συνεργάτιδα του Γραφείου ΟΕΥ στη Χάγη, κυρίως όμως αξίζει να ενημερωθούμε για τη διαδικασία μέσω της οποίας έγινε η επιλογή.

• Δηλαδή, εάν υπήρχε κάποια προκήρυξη, εάν υπήρξαν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την πρόσληψη, εάν υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι…

• Και τελικά θα είναι πολύ χρήσιμο, εκτός της λίστας των καταστημάτων πολυτέλειας και delicatessen σε όλο τον κόσμο, που είχε αναρτήσει ο κ. Μάρδας, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι έργο ζωής (για να παίρνουν… τηλέφωνο οι έλληνες παραγωγοί και να διαθέτουν τα προϊόντα τους!), να αναρτηθεί και κατάλογος του τι ακριβώς προσφέρουν τα Γραφεία ΟΕΥ σε όλο τον κόσμο. Πολύ απλά δηλαδή, να καταγραφεί ποιες συμφωνίες έκλεισαν, ποια συμβόλαια διευκόλυναν, και πόσα κέρδισαν οι έλληνες παραγωγοί και η ελληνική οικονομία από τη δραστηριότητά τους. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε το νοίκι των γραφείων ούτε οι μισθοί των υπάλληλων…

• Τι ακριβώς συμβαίνει; Δύο συνεργάτιδες του κ. Κατρούγκαλου προσλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ ως ειδικοί σύμβουλοι στο πολιτικό γραφείο του. Εργάζονται και ξαφνικά, ύστερα από καιρό, εμφανίζεται στη Διαύγεια η απόφαση που φέρει τις υπογραφές του ίδιου του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Γεροβασίλη, με τις οποίες χορηγείται ετεροχρονισμένα εξαίρεση από την υποχρέωση αναστολής άσκησης του λειτουργήματος του δικηγόρου.

• Για την κ. Δάφνη Ακουμιανάκη (κάτοχο διδακτορικού διπλώματος Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Pantheon-Sorbonne) η εξαίρεση αφορά το διάστημα 5.11.2016 έως 31.12.2016 και υπογράφτηκε στις 21/3/2017, δηλαδή τρεις μήνες μετά την περίοδο που αφορά την εξαίρεση άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες αφορά και η απόφαση για την κ. Ανδριανή Ζωμένου (κάτοχο διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ποινικών επιστημών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

• Ο τίτλος της επίτιμης νομικής συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών απονεμήθηκε στη Γαλάτεια Αλεξάκη, πρώην νομική σύμβουλο Αʼ στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η οποία πλέον διατηρείται στη «διάθεση του υπουργού Εξωτερικών για την παροχή νομικών υπηρεσιών…».

• Καλές και ωραίες οι πρωτοβουλίες με τις χώρες των δέκα μεγάλων πολιτισμών, αλλά να υπάρχει και περιεχόμενο και όχι απλώς να δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους υπουργούς Εξωτερικών να βρουν άλλοθι για ένα ξεκούραστο και διασκεδαστικό διήμερο στην Αθήνα.

• Καλές αυτές οι θετικές πρωτοβουλίες, όπως τις διαφημίζει το ΥΠΕΞ, αλλά θα πρέπει να προσφέρουν και να εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και ίσως θα μπορούσε να ασχοληθεί με όλα αυτά ένα ειδικό task force του ΥΠΕΞ και όχι να αναλώνεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών με την έμπνευση, την οργάνωση και την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών…

• Όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, κυρίως στον αμερικανικό Τύπο, για τον περίφημο, αμφιλεγόμενο ρώσο… ψευδοφιλόσοφο Ντούγκιν και το πώς επηρεάζει ανθρώπους από τον στενό περίγυρο του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είχαν υπάρξει επίσης δημοσιεύματα ότι ήταν ο ίδιος που είχε μεσολαβήσει μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο Ντούγκιν, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον δυτικό Τύπο, καθώς θεωρείται ότι εκφράζει έναν τυφλό εθνικισμό, συνδεδεμένο με έναν ιδιότυπο συντηρητισμό, που έχει μέσω επίσημων και ανεπίσημων «καναλιών» του Προέδρου Πούτιν ενισχύσει πολλές και διαφορετικής απόχρωσης πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, είχε ακουσθεί έντονα αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα.

• Τότε στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο Νίκος Κοτζιάς, επειδή ο Ντούγκιν είχε προσκληθεί και είχε τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο οποίο δίδασκε ο Νίκος Κοτζιάς…

• 18 μήνες είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ν. Μαθιουδάκη για την υπόθεση των θεωρήσεων στη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

• Προφανώς θα συνεχισθεί η διαδικασία και η εκκρεμότητα θα παραμένει ακόμη και όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Το ερώτημά μας είναι: Κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε; Ο πρόξενος, που έβαζε την υπογραφή του καθημερινά, δεν προβληματίστηκε; Γιατί δεν ανέφερε στην υπηρεσία ότι οι θεωρήσεις ήταν υπερβολικές σε αριθμό και παράξενες σε ό,τι αφορά την τήρηση των προϋποθέσεων;

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ