Γιατί φοβούνται τον Σάλλα – Ποιους ενοχλεί…

Ξαφνικά, το περασμένο Σάββατο, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2006.

Και ενώ η αγορά έχει πραγματοποιηθεί πριν από 10 χρόνια και υποτίθεται ότι η έρευνα διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό, η αποκάλυψη γίνεται όταν ο Μιχάλης Σάλλας, επικεφαλής του Lyktos Group, κάνει μια καινούργια αρχή στον τραπεζικό χώρο με την αγορά της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και αρχίζει την αναδιοργάνωσή της, με στόχο να την κάνει να πετάξει ψηλά, όπως έκανε και με την Τράπεζα Πειραιώς. Την οποία αγόρασε το 1991 ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, που περιλάμβανε τους Δασκαλόπουλο, Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, με 200 άτομα τότε προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Και έφθασε να έχει πάνω από 20.000 άτομα προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%.

Και ακόμη, όταν πριν από λίγες ημέρες το Lyktos Group εξαγόρασε το 45% της ESA και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποκτά το 55% της εταιρείας, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας, με τζίρο 28 εκατ. ευρώ το 2016. Και ακολουθούν και άλλες εξαγορές επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Και έτσι ξαφνικά ήρθε η αντίδραση με τη διαρροή της δίωξης κατά του Σάλλα, ο οποίος δεν είχε καμία επίσημη γνώση! Όχι βέβαια χωρίς λόγο. Κάποιους θορύβησε το νέο ξεκίνημά του, και όχι μόνο πολιτικά, καθώς οικονομικά και μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα δεν θέλουν τον Σάλλα στα πόδια τους…

Και ιδιαίτερα εκείνοι που πήραν, δίνοντας ψίχουλα και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πλέον όλη η Αγορά και η οικονομία έχουν περάσει στον έλεγχο τους και στους εκβιασμούς τους, δεν θέλουν ξαφνικά να δημιουργηθεί ένας αντισυστημικός αντίπαλος, που με δεδομένη την εμπειρία του και τις αναγνωρισμένες ικανότητες του, είναι βέβαιο ότι θα τους πάρει σημαντικό μερίδιο του χώρου.

Μπλόκο στα κοράκια…

Ανησύχησαν βέβαια και όλοι εκείνοι –τα γνωστά κοράκια– που περιμένουν να πέσουν πάνω σε όσα φιλέτα έχουν απομείνει στο Δημόσιο και να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί μεγάλα βιομηχανικά και επιχειρηματικά συγκροτήματα που ανήκουν στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων και τα έχουν δεσμεύσει οι τράπεζες. Με αντίπαλο τον Σάλλα, ο οποίος με το Lyktos Group θα μπει σφήνα σε όλους τους πλειστηριασμούς, θα χάσουν τον «μόσχο τον σιτευτό»…

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία ακολούθησε η δεύτερη δίωξη κατά του Σάλλα. Και διέρρευσε για να γίνει πιο σαφές το μήνυμα: Κάτσε στην άκρη για να μην μπεις σε περιπέτειες… Μόνο που έπεσαν σε άνθρωπο που δεν χαμπαριάζει… Και ο Σάλλας έστειλε το δικό του μήνυμα με τις απαντήσεις του στις δύο διώξεις ενα­ντίον του. Ότι οι εκλεκτοί του Σόιμπλε δεν θα κάνουν πάρτι με την άλωση του πλούτου της χώρας που έχει απομείνει.

Μεγάλου: Η Τράπεζα πάει μια χαρά…

Και αυτά συμβαίνουν όταν ο νέος διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου σε επιστολή του προς τους εργαζομένους του Ομίλου Πειραιώς επισημαίνει: «Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία, θωρακισμένη κεφαλαιακά». Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Η Τράπεζα Πειραιώς, με ηγετική θέση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, έχει τη δυνατότητα και να πετύχει και να σηματοδοτήσει ανάκαμψη».

Όλα αυτά δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη, υπήρχαν, που σημαίνει ότι υπήρχαν από εκείνον που έφερε σε ηγετική θέση τον Όμιλο Πειραιώς.

Αντί του μάννα, χολή…

Και αντί οι σημερινοί κυβερνώντες να πουν ένα «ευχαριστώ» στον Μιχάλη Σάλλα, που πήρε ένα… περίπτερο και το έκανε κολοσσό, τον στέλνουν στον Εισαγγελέα με έωλες κατηγορίες, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνει, ύστερα από έλεγχο, ότι όλα έχουν γίνει με απόλυτη νομιμότητα.

Δεν υπάρχει ζημία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος ευθέως δηλώνει ότι η στοχοποίησή του δεν ήρθε από το πουθενά και υποστηρίζει ότι η επιχείρηση αυτή εναντίον του «δεν θα τελεσφορήσει λόγω της έλλειψης ζημίας της Τράπεζας».

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι έχει ασκηθεί και σε βάρος μου ποινική δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006. Με εξίσου διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες πώλησε τα ακίνητα αυτά, δέκα χρόνια μετά, στην τιμή που τα είχε αποκτήσει, δηλαδή χωρίς καμία ζημία, και μάλιστα αφού εν τω μεταξύ τα ιδιοχρησιμοποίησε για δέκα χρόνια, εγγράφοντας και σημαντικά κέρδη.

Το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων δεν έχει προξενήσει ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικό έλεγχό της.

Μολονότι μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχω λάβει επισήμως γνώση της δίωξης και του πορίσματος στο οποίο βασίζεται, δεν θεωρώ τυχαίο τον χρόνο άσκησής της, αφού συμπίπτει με την ανακοίνωση των νέων επενδυτικών μου σχεδίων.

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της έλλειψης ζημίας της Τράπεζας. Λυπάμαι ωστόσο για το γεγονός πως μαζί μου, αδίκως, ταλαιπωρούνται 30 ακόμη άνθρωποι της αγοράς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς».

Και ξαφνικά και δεύτερη δίωξη

Δεν πέρασαν καλά καλά οι γιορτές του Πάσχα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, προχώρησε σε νέα άσκηση ποινικής δίωξης, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, του πρώην πρόεδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και του τότε αντιπρόεδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη.

Η δίωξη σε βάρος του Γ. Προβόπουλου αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατʼ εξακολούθηση, και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη σε βάρος του Μ. Σάλλα αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό.

Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε, ως ώφειλε, η ΤτΕ, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σχολιάζοντας τη νέα δίωξη, ο Μιχάλης Σάλλας τόνισε:

«Η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς το έτος 2009. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης».


Σχολιάστε εδώ