50.000 ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες!

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.050 πλειστηριασμοί, όταν τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μόλις 600! Στο σφυρί, λοιπόν, σπίτια, αν και από τις επισπεύδουσες τράπεζες υποστηρίζεται ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν περιπτώσεις δανειοληπτών με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπομονή, στην πράξη θα φανεί αν έχουν δίκιο…

Δημόσια φέσια

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο έχει φεσώσει την Αγορά. Κυριολεκτικά έχει κάνει στάση πληρωμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση χρωστούσε σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 3,79 δισ. ευρώ και από αυτά πλήρωσε μόλις 28,1 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, θριαμβολογεί ότι είχε υπεραπόδοση εσόδων τον Ιανουάριο 331 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 414 εκατ. ευρώ και ότι πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα 1,02 και 2,14 δισ. ευρώ αντίστοιχα τους δύο αυτούς μήνες.

Κανένας κυβερνητικός παράγοντας, βέβαια, δεν λέει πόσα λεφτά έχουν απομείνει στις τσέπες των νοικοκυριών.

Τραβούν την ανηφόρα οι φόροι

Και πώς να μείνουν λεφτά όταν οι φόροι και οι εισφορές το 2016 έφτασαν στο 40,2% του εισοδήματος για τον άγαμο εργαζόμενο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 36%; Για τον δε έγγαμο με δύο παιδιά η συνολική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι 38,3% και στον ΟΟΣΑ 26,6%!

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του τονίζει ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει το 50%, η δε επιβάρυνση ενός μισθωτού με 20.765 ευρώ τον χρόνο από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και φόρους φτάνει στο 45%!

Όλο και λιγότερα ψωνίζουν τα νοικοκυριά

Στις τσέπες των νοικοκυριών, χρόνο με τον χρόνο, απομένουν όλο και λιγότερα λεφτά. Και αυτό δεν είναι κάποια υποθετική εκτίμηση, είναι διαπίστωση της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, που προβλέπει πτώση των πωλήσεων σε έντεκα βασικές κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση θα φθάσει στο 3,6% σε σύγκριση με το 2016, όταν η πτώση σε σύγκριση με το 2015 ήταν 6,5%. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια ο τζίρος σε αυτές τις έντεκα κατηγορίες μειώθηκε κατά 10,1%!

Κόβουν και το γάλα…

Ανησυχητικό είναι το ότι συνεχίζεται η περικοπή στα γαλακτοκομικά, στα οποία η μείωση το 2016 έφτασε στο 10,5% και για φέτος η πρόβλεψη είναι μείον 5,6%, ήτοι συνολική πτώση στα δύο χρόνια 16,1%! Περιορίζει, δηλαδή, η οικογένεια ακόμη και το γάλα των παιδιών. Και όταν αναγκάζεσαι να κόψεις και το γάλα, Αλέξη Τσίπρα, δεν πάει άλλο. Και κανένας Σόι­μπλε και Τόμσεν δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.


Σχολιάστε εδώ