Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες
Το πρώτο κύμα θεωρούσε πως «θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάος στη χώρα», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έγινε αποδέκτης δεκάδων αποφάσεων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για την ακύρωση των χαρτών.
Το δεύτερο κύμα ήταν στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, στις οποίες διαμορφώθηκε ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπικό κλίμα, με αναφορές σε «χαράτσια», διαμαρτυρίες κ.λπ.
Το τρίτο κύμα, επισήμανε ο Γιώργος Σταθάκης, ήταν η ψύχραιμη συζήτηση, όπου όλες οι πτέρυγες της Βουλής αναγνώρισαν την αναγκαιότητα η Πολιτεία να προχωρήσει βρίσκοντας τις πιο ισορροπημένες λύσεις, ιδίως στο οικονομικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίστηκε με πολύ ηπιότερο τρόπο απʼ ό,τι στο παρελθόν.
Να συμφωνήσουμε, κύριε υπουργέ, ότι είναι μια μεγάλη τομή για τη χώρα, η οποία θα έχει θετική επίπτωση και για το Κτηματολόγιο. Όμως έπρεπε να υπήρχε καλύτερη οργάνωση, προετοιμασία και ενημέρωση των πολιτών για τις διαδικασίες και το ζήτημα των δασικών χαρτών.
Γιʼ αυτό θα έπρεπε να τραβήξεις τα αφτιά ορισμένων ανεκδιήγητων εκεί στη Μεσογείων, οι οποίοι παραλίγο να πάρουν στον λαιμό τους την πολιτική ηγεσία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
***
Οι ενστάσεις να εκδικάζονται στους δήμους
O βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γεώργιος Βλάχος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε η εκδίκαση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί προς την εταιρεία του Κτηματολογίου να πραγματοποιείται στους κατά τόπους δήμους. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η απόφαση της διοίκησης του Κτηματολογίου να επιλέξει ως χώρο εκδίκασης των ενστάσεων τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, που βρίσκονται στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση εκατοντάδων ιδιοκτητών των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, καταβάλλοντας μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Δεν είναι κακή ιδέα, αν διασφαλιστούν οι χώροι, λέμε εμείς…
***
(Δια)συνδέστε τα, επιτέλους
Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης στο capital.gr: «Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως περιγράφεται στην έκθεση προγραμματισμού του 2017, περιλαμβάνει 90 παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η διασύνδεση της βάσεως δεδομένων του Κτηματολογίου με αυτή του Περιουσιολογίου, δηλαδή του αριθμού και των χαρακτηριστικών των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στη δήλωση Ε9. Το όλο ʽʽηλεκτρονικόʼʼ εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή από απόκρυψη φορολογητέας ύλης στα ακίνητα…». «Βέβαια δεν έχει κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας, αλλά σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα».
***
Υποχρεωτική η παροχή στοιχείων από το Κτηματολόγιο
Ένα πάγιο αίτημα των δήμων υλοποιείται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Το Κτηματολόγιο, τα κτηματολογικά γραφεία, τα αρμόδια υποκαταστήματα της εφορίας, η ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες θα είναι πλέον υποχρεωμένες να παρέχουν στους δήμους, στοιχεία που τους ζητούνται και αφορούν τους υπόχρεους εντός της διοικητικής τους περιφέρειας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων των δήμων. Στη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ρητά πλέον η ατελής και δωρεάν παροχή των αιτούμενων στοιχείων που αφορούν την ακίνητη περιουσία εντός προθεσμίας τριάντα ημερών. Αν γίνει εφικτή και η ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων ακόμα καλύτερα. Καλή Ανάσταση σε όλους…