Τρέμουν στη ΝΔ ότι θα είναι «δεξιά παρένθεση»
Οι προσδοκίες τους για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογούσε ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διαψεύσθηκαν, πλην όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει πιστός στο δόγμα του για εκλογές. Απλώς, το «εδώ και τώρα» έγινε… «έστω και αργότερα», και προσδιορίζει το «αργότερα» για το τέλος του 2017 με αρχές του 2018.
«Οι δήθεν πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα κρατήσουν πολύ λίγο, σύντομα θα περιέλθουν σε αδιέξοδο», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του. Με το σκεπτικό ότι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα νέα μέτρα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου κ.ά.), θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατακραυγή των πολιτών και η κατάρρευση θα είναι ραγδαία. Σε τέτοιο βαθμό, που η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελεί μονόδρομο για τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να περιορίσει το εύρος των απωλειών για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζονται όλα ανεξαιρέτως τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, που θεωρούν, αντίθετα, ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν πάρει την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του (εξαγγελίες, εγκαίνια έργων κ.ά.) προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους. Με την προοπτική να προσέλθει στις κάλπες με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και συνθήκες.
Υπό αυτή την έννοια, τα στελέχη θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2018. Κι αυτό διότι από τις αρχές του 2019 θα εφαρμοστούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις, διαφορετικά ο κ. Τσίπρας θα εξαντλούσε την τετραετία. Κατά συνέπεια, τονίζουν, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που κλείνει αισίως έναν χρόνο. «Θα έχουμε αναγκαστικά εκλογές το 2018», επισημαίνει ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως συμμερίζεται την άποψη άλλων στελεχών ότι, αν ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα, θα εξαντλούσε την τετραετία.
Το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»
Η συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup, που προβλέπει ότι τα νέα επώδυνα μέτρα θα εφαρμοστούν σταδιακά τη διετία 2019 (περικοπές στις συντάξεις) – 2020 (μείωση του αφορολογήτου), προκαλεί έντονο προβληματισμό μεταξύ των γαλάζιων στελεχών. Κι αυτό διότι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει και θα γίνει αποδέκτης της οργής των πολιτών. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2018, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα πάρει στα χέρια της εξ ολοκλήρου την «καυτή πατάτα». Και τρόπος να το αποφύγει δεν υφίσταται, καθώς η συμφωνία που έχει συνομολογήσει η σημερινή κυβέρνηση θα δεσμεύει και την επόμενη. Η εφαρμογή των όσων προβλέπει θα είναι μονόδρομος. Προοπτική που φαίνεται να έχει αποδεχτεί ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αφού στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 44% απάντησε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική.
Υπό το πρίσμα αυτό, έχουν επανέλθει στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας οι φόβοι για «δεξιά παρένθεση», ιδίως αν η επόμενη κυβέρνηση, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία ή με κορμό αυτήν, δεν διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καθώς εκτός από την κοινωνία, η κατάσταση της οποίας είναι ήδη πολύ βεβαρημένη, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το αντιπολιτευτικό μένος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη προβλέπουν ότι από την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του θα βγουν στους δρόμους για να στριμώξουν τη νέα κυβέρνηση και να «ξεπλύνουν» τις… αμαρτίες της κυβερνητικής θητείας τους.
Πέραν αυτών, υπάρχει μπροστά και ο «σκόπελος» των προεδρικών εκλογών του 2020 και στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ό,τι έπραξε το 2015. Δεν θα συναινέσει, δηλαδή, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, αυτήν τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ