Το αλαλούμ με τα «μπλοκάκια» και τις εισφορές τους!

α. Τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα αναφέρεται η σύμβαση που έχουν καταρτίσει ο ασφαλισμένος και ο εργοδότης – χωρίς η σύμβαση να είναι απαραίτητα γραπτή.

β. Ως μισθωτοί, εκτός όσων ήταν ασφαλισμένοι πριν τον ΕΦΚΑ στο ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ, μπορούν να ασφαλίζονται και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Είναι δεδομένο, δε, ότι τα στοιχεία της σύμβασης πρέπει να καταχωρούνται στη σχετική εφαρμογή (πλατφόρμα).

Όσον αφορά τις συμβάσεις που περνούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, η αναφορά δεν γίνεται μόνο σε αυτές που θα συναφθούν τώρα και στο μέλλον αλλά και σε όσες είχαν καταρτιστεί στο παρελθόν και είναι ακόμη σε ισχύ. Μέχρι τώρα -ως γνωστόν- δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες από τις καταρτιζόμενες συμβάσεις πρέπει να γνωστοποιούνται στην πλατφόρμα και για αυτόν τον λόγο οφείλουν άμεσα το υπουργείο ή ο ΕΦΚΑ να δώσουν διευκρινίσεις. Να επισημανθεί ότι έως σήμερα δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να υποχρεώνει τους εργοδότες να καταχωρήσουν τα στοιχεία της σύμβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή (πλατφόρμα), εκτός της αναφοράς στη σχετική εγκύκλιο.

Ποιοι εντάσσονται

Όσοι:

α. Απασχολούνται σε έναν ή έως δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με ΔΠΥ.

β. Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον/άλλους και μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

γ. Απασχολούνται σε έναν εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Ποιοι δεν εντάσσονται

• Οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ.

• Δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση.


Σχολιάστε εδώ