Τι περιμένει ο Τσίπρας από τη Σύνοδο του ΔΝΤ

Πέραν τούτων, υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο σκληρών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία πρωτίστως για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζεται από αρκετές πλευρές και από πολλούς παράγοντες, και εκτός Γερμανίας και εντός, προκειμένου να «μαλακώσει» κι άλλο και να ανοίξει ένα παράθυρο διεξόδου για την Ελλάδα.

Όπως λένε οι πληροφορίες, αν και οι πιέσεις που δέχεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πολλαπλές και έντονες, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, παρά και τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες η Λαγκάρντ και η Μέρκελ με επίκεντρο το ελληνικό θέμα.

«Όλα θα παίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή», σημείωναν παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι καθοριστική για τις εξελίξεις και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (αν θα παραμείνει με χρηματοδότηση ή ως σύμβουλος, αν τελικά δεν θα μετέχει περαιτέρω κ.ά.) θα είναι η τελική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και η εντολή που θα δώσει στην αμερικανική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του ΔΝΤ. Αν, μάλιστα, ο Τραμπ επιλέξει μια διαφορετική στάση και έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει σήμερα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα υπάρχει πλειοψηφία ακόμα και για απόσυρσή του, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση συμπλέουν κι άλλες χώρες, όπως οι Λατινοαμερικανικές, η Ρωσία κ.ά.

Αν επιλεγεί (κάτι που θεωρείται αρκετό πιθανό) να παραμείνει το ΔΝΤ μέχρι το τέλος αυτού του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και μετά να αποσυρθεί τελείως από την Ευρωζώνη, το μεγάλο στοίχημα θα είναι η θέση που θα λάβει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το λιγότερο που περιμένει η κυβέρνηση, για να περιτυλίξει τη συμφωνία με τα επώδυνα μέτρα, είναι ο ακριβής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μάλιστα, συνδέει ευθέως (και διά στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα) την εφαρμογή των μέτρων (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου κ.ά.), τα οποία όμως θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή (και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα), με το αν θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης έκανε λόγο για μια συμφωνία υπερασπίσιμη στο σύνολό της. Έθεσε δε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης και έδωσε το σύνθημα για: «Ανάπτυξη – Ανάπτυξη – Ανάπτυξη».

Επισήμανε ακόμη: «Εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το momentum, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας».


Σχολιάστε εδώ