Στόχος οι χριστιανοί

Και εάν, όσον αφορά τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, κάποιοι αντιμετώπιζαν ακόμη και με αδιαφορία την εξόντωση των μικρών χριστιανικών κοινοτήτων, η υπόθεση της Αιγύπτου είναι εντελώς διαφορετική.

Κάθε χτύπημα στους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου αποτελεί χτύπημα στην ίδια την ενότητα της μεγαλύτερης αραβικής χώρας, καθώς η ομαλή συμβίωση των μουσουλμάνων με τους κόπτες χριστιανούς είναι συστατικό στοιχείο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας. Και η κατάρρευση της Αιγύπτου θα έχει δραματικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη και πρωτίστως για τις εγγύτερες ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Αίγυπτο, μικρή πια αριθμητικά, δεν έχει βρεθεί ευτυχώς μέχρι τώρα στο στόχαστρο των ισλαμιστών, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Το προηγούμενο καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων είχε επιτρέψει την αμφισβήτηση περιουσιακών στοιχείων της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο του Σινά, που αποτελεί πλέον «παράδεισο» τρομοκρατών, καθιστώντας την περιοχή σχεδόν μη επισκέψιμη για τους χιλιάδες πιστούς που συνέρρεαν κάθε χρόνο εκεί.

Παρέμβαση στον Σίσι

Καθώς οι σχέσεις της Αθήνας με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι είναι άριστες, θα πρέπει εγκαίρως να ζητηθεί ειδικό καθεστώς προστασίας τόσο για το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και τους ελληνορθόδοξους ναούς, κυρίως στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, αλλά κυρίως για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά χριστιανικά μνημεία.

***

Τι γίνεται με το Ινστιτούτο Βενετίας;

Είναι το μοναδικό ελληνικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο στο εξωτερικό. Εδρεύει στη Βενετία με κύρια επιστημονική ενασχόληση το Βυζάντιο, τις σχέσεις με τη Δύση και ασφαλώς με την Ενετική Δημοκρατία και τις κτήσεις της στον ελληνικό και Μεσογειακό χώρο.

Πλούσιο το ιστορικό υλικό στις βιβλιοθήκες της πανέμορφης πόλης των Δόγηδων που οι δεσμοί της με την Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ πιο ισχυροί από εκείνους με την λατινική και Παπική Ρώμη. Στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη βρίσκεται όλος ο χειρόγραφος πνευματικός θησαυρός του Βησσαρίωνα πρώην Αρχιεπισκόπου Τραπεζούντας από τους λίγους που διέγνωσαν από νωρίς, ότι χωρίς συμβιβασμούς με τον Πάπα και κατʼ επέκταση με το δυτικό κόσμο, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) δεν θα άντεχε για πολύ στις πιέσεις που δεχόταν από τους Οθωμανούς. Το Ινστιτούτο Βενετίας έχει περάσει από πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, ακόμα και δικαστικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θέλησε να το εκσυγχρονίσει. Με το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε, προέκυπτε ότι το Ινστιτούτο από καθαρώς επιστημονικό-ερευνητικό, μετατρεπότανε και σε πολιτιστικό όπως π.χ. το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) κ.ά. Ως Διευθύντρια μάλιστα προοριζότανε μια ευειδής κυρία από το χώρο του υπουργείου Εξωτερικών. Φαίνεται όμως ότι δεν πρέπει να είχαν γίνει οι κατάλληλες προσυνεννοήσεις με τις συναρμόδιες αρχές από την Ακαδημία Αθηνών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από τον Ακαδημαϊκό κόσμο. Άγνωστο, επίσης αν είχε ερωτηθεί και ενημερωθεί το επίσημο ιταλικό κράτος. Η προχειρότητα, η έλλειψη μελέτης για αλλαγές που ίσως είναι και αναγκαίες, στο μεγαλείο τους.

Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει τίποτε το νεότερο για τη τύχη του Νομοσχεδίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η σοβαρότητα και η επαγγελματικότητα δεν είναι από τις αρετές μας. Σίγουρα θύμα φαίνεται να είναι και παλιός και δοκιμασμένος για τις ικανότητες του Πρέσβης που προοριζότανε για Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO του οποίου όμως ο διορισμός ακυρώθηκε. Να συνδέεται, άραγε τούτο με κάποια εμπλοκή του σε θέματα που αφορούν στο Ινστιτούτο; Μαζί με το νομοσχέδιο σβήσανε και τα όνειρα πολλών που λαχταρούσαν την πόλη των Δόγηδων και τη Γέφυρα των Στεναγμών.

***

Αρπαγή της ιστορικής Μονής στη Χάλκη

Επειδή, πολύ συχνά, επανέρχεται από διάφορους κύκλους και προβάλλεται η υποτιθέμενη θετική αντιμετώπιση της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την κυβέρνηση Ερντογάν, τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υφαρπαγή των κτιρίων της ιστορικής Μονής του Χριστού Σωτήρος στη Χάλκη, καθώς με απόφαση κατάσχεσης το τουρκικό κράτος διέθεσε τα κτίρια στη Διεύθυνση Δασών της Επαρχίας Πριγκηποννήσου για να εγκαταστήσει σταθμό πυροσβεστικής.

• Η συγκεκριμένη μονή είχε παραχωρηθεί αιώνες πριν προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα από το Βακούφι του σεχζαντέ (πρίγκηπα) Μεχμέτ Τσαμί, στο οποίο είχαν παραχωρηθεί όλα τα Πριγκηπόννησα από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν (1520-1566). Μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υφίστατο η έννοια του δικαιώματος ιδιοκτησίας, παρά μόνο το δικαίωμα χρήσης της γης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα διοίκησης των ιστορικών μοναστηριών στα Πριγκηπόννησα με την κήρυξή τους ως κατειλημμένα – μαζμπούτ ιδρύματα. Στον κατάλογο αυτών των κατειλημμένων ιδρυμάτων η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει προσθέσει, με το πρόσχημα ότι «δεν έχουν πλέον πλήρωμα να υπηρετήσουν», εκκλησίες εντός της Κωνσταντινούπολης, όπως οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Γεωργίου στην Πύλη Αδριανούπολης και στα Θεραπειά.

• Οι τουρκικές αρχές αφήνουν αυτήν την εκκρεμότητα να διατηρείται και απέφυγαν να την επιλύσουν με τις διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν.

• Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεκδικεί και νομικά τη ρύθμιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, καθώς αφορά μια σειρά σημαντικά -και από ιστορικής άλλα και από οικονομικής άποψης- ιδρύματα: Τα ιδρύματα αυτά, που βρίσκονται υπό το καθεστώς μαζμπούτ, είναι: Αγίασμα Αγίου Θεράποντος, Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Εντιρνέκαπου, Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου (Αντιφωνητού) Φαναρίου, Αστική Σχολή Εντιρνέκαπου, Αγίασμα Βεφά, Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Κουδουνά Πριγκήπου, Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Αντιγόνης, Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Χριστού Πρώτης, Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Χριστού Πριγκήπου, Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Πριγκήπου, Ι. Ν. Ταξιαρχών Στένης, Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Χριστού Χάλκης, Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σκήτης Χάλκης.

• Η Μονή του Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη, γνωστή ως «Μακάριος» στην ομογένεια, υπήρξε σκήτη του μοναστηριού της Παναγίας της Καμαριώτισσας που βρίσκεται εντός του συμπλέγματος των κτιρίων της διάσημης Ελληνικής Εμπορικής Σχολής της Χάλκης, που είχε ιδρυθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1831, περίπου 15 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

• Αλλά ένα ακόμη κορυφαίο δείγμα του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Τουρκία στην ελληνορθόδοξη μειονότητα είναι το γεγονός ότι το ιστορικό κτίριο της Εμπορικής Σχολής αφαιρέθηκε από την κοινότητα το 1942.

• Ενώ είχε αρχίσει η εφαρμογή του νόμου που αφάνιζε οικονομικά τις μειονότητες και επιστράτευε όλους όσους ήταν άνω των 20 ετών, η κυβέρνηση της Τουρκίας, με πρόεδρο τον Ισμέτ Ινονού, εκβιάζοντας για να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας για την Ι. Θ. Σχολή της Χάλκης, κατέλαβε παράνομα την Ελληνική Εμπορική Σχολή της Χάλκης παραδίδοντάς τη στη Σχολή Πολεμικού Ναυτικού…

• Απλώς υπενθυμίζουμε ορισμένα μόνο από όσα έχουν συμβεί στην Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κοινοτήτων και πόσο αφελείς ήταν όσοι πίστεψαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τηρούσε διαφορετική στάση απέναντι και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα υποτιθέμενα ανοίγματα έγιναν μόνο όταν και όσο εξυπηρετούσαν τις στοχεύσεις του κ. Ερντογάν και την προσπάθειά του για εξευμενισμό της Ουάσινγκτον και της ΕΕ, που πίεζαν για το μείζον θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων…

Υποκατάστατο της Άγκυρας

Στις βουλγαρικές εκλογές παρακολουθήσαμε την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς το βουλγαρικό κράτος έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν στέκεται δουλικά απέναντι στην Άγκυρα.

• Έτσι, από νωρίς είχε γίνει αντιληπτή η προσπάθεια παρέμβασης της Άγκυρας στις πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία μέσω των χιλιάδων Βούλγαρων τουρκικής καταγωγής, το μεγάλο μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί και εγκατασταθεί μόνιμα στην Τουρκία, διατηρώντας όμως το δικαίωμα ψήφου στη Βουλγαρία. Η γραμμή που είχε δώσει η Άγκυρα αφορούσε τη μαζική στήριξη του μειονοτικού κόμματος DOST.

• Η βουλγαρική κυβέρνηση έκοψε σχεδόν στα μισά τα εκλογικά κέντρα, τα οποία λειτούργησαν στην Τουρκία (από 250 σε 135) και έτσι ένα μέρος των ψηφοφόρων δεν πήγε καν να ψηφίσει. Αλλά και όσοι μεταφέρθηκαν μαζικά με λεωφορεία προς τη Βουλγαρία είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά εμπόδια, εκτός από τις συγκεντρώσεις μελών του εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ στα σύνορα.

• Όσοι πήγαιναν στα προξενεία της Βουλγαρίας για να ψηφίσουν παραλάμβαναν ένα έγγραφο στη βουλγαρική γλώσσα, το οποίο έπρεπε να απαντήσουν, αλλά καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών δεν γνωρίζει τη βουλγαρική, πρακτικά αποκλειόταν από την ψηφοφορία.

• Δεν ξέρω αν αποτελεί πρότυπο η στάση της Βουλγαρίας, πάντως οι συγκρίσεις με την εικόνα που παρουσιάζεται στις ελληνικές εκλογές, κυρίως όπως συνέβη στις ευρωεκλογές, με τη μαζική, επιδοτούμενη μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία, που δεν έχουν πλέον καμιά απολύτως σχέση με τη Θράκη, θα πρέπει να γίνουν και να μας προβληματίσουν…

• Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00 θα αρχίσει στο υπουργείο Εξωτερικών ο διαγωνισμός για την εισαγωγή στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών δεκαπέντε υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ (www.mfa.gr).


Σχολιάστε εδώ