Στο Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ) μεταφέρθηκαν όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία!

Με την απόφαση αυτή «στο ΚΕΑΟ μεταφέρθηκαν από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους, οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης». Να σημειωθεί πως μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα μόνο οι οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ εντάσσονταν στο ΚΕΑΟ. Από τα τέλη του 2016, είχαν περάσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων κάτω των 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Τώρα προστίθενται και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Κατόπιν αυτού, όλες οι ασφαλιστικές οφειλές προς τα πρώην Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και νυν ΕΦΚΑ πάνω και κάτω των 5.000 ευρώ πάνε στο ΚΕΑΟ.

Το ΚΕΑΟ μπορεί να προβεί ακόμα και σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς (τραπεζικούς) οφειλετών, εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως έχουν ειδοποιηθεί αρμοδίως.

Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές οφειλές προβλέπει:

α) Τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών με απόφαση του ΔΣ του φορέα.

β) Τη διαδικασία διαγραφής των ασφαλιστικών οφειλών που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες

είσπραξης.

Οι καθυστερούμενες εισφορές -πέραν της ημερομηνίας λήξης- υπέρ ΕΦΚΑ επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη.

Όσον αφορά τη μεταβίβαση οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ το υπουργείο διευκρίνισε:

«Η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Και αυτό το αποφάσισε μια κυβέρνηση της Αριστεράς…


Σχολιάστε εδώ