Πρόεδρε, η συμφωνία δεν εκφράζει τους αδύναμους

Κεντρικό ρόλο είχαν τα στελέχη της ομάδας των «53», που στις τοποθετήσεις τους άσκησαν συνολικά κριτική και απευθυνόμενοι προς τον Αλ. Τσίπρα προειδοποίησαν ότι «το πρόγραμμα δεν θα βγει, το ξέρεις πολύ καλά, και οι εκβιασμοί θα γίνουν χειρότεροι με τη νέα αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι «χάνουμε και την κοινωνική συμμετοχή, κι αν χάσουμε κι αυτό, τελειώσαμε». Σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές εξέφρασαν οι Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας και Χαρ. Παπαδόπουλος, στη βάση τού ότι «δεν βγαίνει η συμφωνία». Ειδικότερα ο Ν. Φίλης άσκησε κριτική στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρόεδρε, να είσαι ειλικρινής. Έλεγες ότι θα φύγει το ΔΝΤ και δεν έφυγε», «Δεν έγινε τίποτα για το χρέος», «Μνημόνια και Αντιμνημόνια είναι λιτότητα», «Δεν φτιάχνουμε κοινωνικό κράτος, όπως λες». Διέψευσε, πάντως, ότι ζητάει πρόωρες εκλογές, όπως ανέφεραν τα Μέσα Ενημέρωσης. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο, όπως άλλωστε αναμενόταν, διαδραμάτισε ο Π. Σκουρλέτης. Αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, υποστήριξε ότι «δεν εκφράζει τους αδύναμους» και «φέρνει νέα λιτότητα», ενώ διατύπωσε αιχμές και για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει στο κόμμα ενιαίο κέντρο για να παίρνει τις αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δρα αντισυλλογικά και αναποτελεσματικά». Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποστροφή του ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ χωράνε όλοι εκτός από τα λαμόγια και τους Χρυσαυγίτες», υπονοώντας ότι δεν είναι αναγκαία η αριστερή ταυτότητα.

Ο Χ. Γολέμης είπε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ ο Δημητριάδης άσκησε κριτική για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνη», και προειδοποίησε ότι το θέμα αυτό «θα το βρούμε μπροστά μας».

Η κριτική των στελεχών δεν περιορίστηκε στα της συμφωνίας, επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Ορισμένοι τα «έψαλαν» στον Μουζάλα για τους χειρισμούς του στο Προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ τα βέλη τους είχαν στόχο και τον Ν. Τόσκα για τη στάση της Αστυνομίας ένα­ντι των καταληψιών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ