Πήρε… μπροστά το Δικαστικό Μέγαρο

Έτσι, σχεδόν αμέσως, συνεργείο του ΕΜΠ μετέβη στο γιαπί της πρώην Ραλλείου και άρχισε τις εργασίες για τη μελέτη της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Η μελέτη αυτή, αν γινόταν από το ΤΑΧΔΙΚ ή την ΚΤΥΠ, θα στοίχιζε γύρω στις 600.000 ευρώ, σύμφωνα με το τιμολόγιο του ΤΕΕ, με βάση τις διατάξεις περί δημοσίων έργων.

Για να μην μπλοκαριστεί λοιπόν το έργο, λόγω κόστους της μελέτης ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνθηκε στο ΕΜΠ, το οποίο ζήτησε για τη μελέτη 50.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο Σύλλογος ήδη κάνει έρανο για να συγκεντρώσει το ποσό (σ.σ.: μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το μισό) και ανέθεσε το έργο στο Πολυτεχνείο. Έτσι ξεκίνησαν μόλις πριν από μία εβδομάδα οι εργασίες, που προχωρούν με τη μέθοδο του «καρότου». Η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται ύστερα από τέσσερις μήνες. Αν το κτίριο κριθεί κατάλληλο τότε θα προχωρήσουν τα έργα. Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς φαίνεται ότι ο σκελετός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά την… ταλαιπωρία που έχει υποστεί από τα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής του Ρυμοτομικού Σχεδίου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει συντομότερα από ένα διάστημα 10-12 μηνών. Αλλά ούτε εκεί θα έχει σταματήσει η… γραφειοκρατία. Γιατί θα πρέπει να ερωτηθούν αν συμφωνούν με τη νέα χρήση και οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί, γιατί απέναντι από το γιαπί της πρώην Ραλλείου, από τη Βασ. Γεωργίου, είναι το Δημοτικό Θέατρο και από την Ηρώων Πολυτεχνείου η πλατεία Κοραή. Οπότε παρόδιοι ιδιοκτήτες υπάρχουν μόνο από την πλευρά της Δραγάτση και της Κολοκοτρώνη. Αν κάποιος ιδιοκτήτης υποβάλλει ένσταση, αυτό σημαίνει αμέσως καθυστέρηση τεσσάρων έως έξι μηνών. Αν όλα πάνε καλά δηλαδή, οι εργασίες για το νέο Δικαστικό Μέγαρο δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από 1,5, έως δύο χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του για το 2017 το ΤΑΧΔΙΚ έχει εγγράψει για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά έναν κωδικό ύψους 3 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, αλλά αυτό δείχνει τη βούληση του Ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου που αναμένεται να φθάσει στα 22-25 εκατ. ευρώ.

***

Τα ξέρει ο Τόσκας;

Φιάσκο αποδείχθηκε η επιχείρηση-σκούπα των παράνομων μικροπωλητών και των λαθρεμπόρων από την πλατεία Οδησσού, που πραγματοποίησαν την προπερασμένη Κυριακή η ΕΛΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην πλατεία καθώς κι ένα φορτηγό του Δήμου με δύο-τρεις δημοτικούς αστυνομικούς και μια εργάτρια καθαριότητας. Όμως μόνο πέντε-έξι φτωχοδιάβολοι μετανάστες και παράνομοι αλλοδαποί που δεν ανήκουν στα… μεγάλα κυκλώματα και δεν είχαν… ενημερωθεί ήταν στον χώρο και φυσικά… έπεσαν στη φάκα. Τα μεγάλα «ψάρια» με το γερό εμπόρευμα και τα μπάξια με τα λαθραία τσιγάρα δεν ήταν εκεί. Είναι αλήθεια ότι πιο… ανοιχτή «επιχείρηση-σκούπα» δεν έχουμε ξαναδεί.

Από το Σάββατο το μεσημέρι όλα τα στέκια των μικροπωλητών, οι έμποροι του παζαριού και κάθε… ενδιαφερόμενος γνώριζαν τι θα γίνει την επομένη! Μόνο… δελτίο Τύπου δεν είχαν βγάλει! Και παραλίγο να την… πληρώσουν οι δημοσιογράφοι, που είχαν ειδοποιηθεί να είναι εκεί και μάλιστα με κάμερες, γιατί κάποιοι αστυνομικοί τους θεώρησαν… υπεύθυνους της διαρροής του σχεδίου δράσης τους! Ό,τι και να γίνει δηλαδή σʼ αυτόν τον τόπο οι… δημοσιογράφοι φταίνε…

• Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει ένα κονδύλι ύψους 40 εκατ. ευρώ για συντήρηση ή αντικατάσταση ιατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία της Αττικής. Ένα μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό θα διατεθεί στα νοσοκομεία του Πειραιά, που παρουσιάζουν φοβερές ελλείψεις, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη. Με το ποσό αυτό, όπως είπε, θα υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν νέο, σύγχρονο εξοπλισμό τα νοσοκομεία του Πειραιά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στον ρόλο τους κατά τον καλύτερο τρόπο.

• Τη δημιουργία σκοπευτηρίου σε χώρο του Εʼ Διαμερίσματος και κλειστού κολυμβητηρίου σε άλλο χώρο του Δήμου θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης. Το είπε ο ίδιος μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό και υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μπορέσει να αποκτήσει γήπεδο ο Εθνικός, που είναι η δεύτερη ιστορική ομάδα της πόλης.

• Ολοκληρώθηκαν τα έργα στη λεωφόρο Ποταμού στον Κορυδαλλό και πλέον η διέλευση πεζών και οχημάτων είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί παγίδες για πεζούς και οχήματα. Παράλληλα αρχίζει οσονούπω και η κατασκευή πεζογέφυρας που θα περνάει πάνω από τη Γρηγόρη Λαμπράκη, στο ύψος του δημαρχείου Κορυδαλλού, καθώς εκατέρωθεν αυτής βρίσκονται δύο λύκεια και αθλητικοί χώροι. Έτσι, τα παιδιά δεν θα περνάνε από τον δρόμο για να πάνε στο σχολείο τους ή στα γήπεδα και δεν θα κινδυνεύουν.

• Το ποσό των 14 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ύστερα από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, για την ανάπλαση όλης της παραλίας του Αγίου Διονυσίου. Ένα έργο πνοής που θα κάνει τη βορειοανατολική ακτή του λιμανιού… αγνώριστη και θα δέσει ιδανικά με την ανάδειξη του αρχαίου πύργου στο Καστράκι (μπροστά από το κτίριο Εποπτείας του ΟΛΠ), που συντελείται με απόλυτη επιτυχία και γοργούς ρυθμούς.


Σχολιάστε εδώ