Κοροϊδεύει τον κόσμο ο Μητσοτάκης ότι θα αλλάξει τη συμφωνία!

Πλην εκτός κι αν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος έχει… πέσει το internet, έχει παρουσιάσει βλάβη και το φαξ, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα μηνύματα που εκπέμπονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως δε από το Βερολίνο. Πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε είπε ότι κάθε συμφωνία δεσμεύει στο ακέραιο και τις επόμενες κυβερνήσεις. Με βάση, δε, όσα έχουν προηγηθεί στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου (2010-2017), ελάχιστοι θα μπορούσαν να πιστέψουν (επενδύσουν) στην υπόσχεση του Κυρ. Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση προς το καλύτερο των όρων της τελευταίας συμφωνίας.

Οι δανειστές έχουν κατʼ επανάληψη δείξει ότι δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους και είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτές που υποχρεώνονται να αποδεχθούν τις απαιτήσεις τους, όσο εξωφρενικές κι αν είναι αυτές. Στη Νέα Δημοκρατία ελπίζουν ότι οι δανειστές θα κατανοήσουν την ανάγκη, ως κυβέρνηση, να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό μια εναλλακτική πρόταση, ανταμείβοντάς τους με τον τρόπο αυτό για τη δεδηλωμένη πίστη τους στις μεταρρυθμίσεις ακόμη και πέρα από το Μνημόνιο. Όλες οι ελπίδες τους εστιάζονται στο ζήτημα της φορολογίας, ωστόσο η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση των συντελεστών θα υπονομεύσει τον στόχο για το υψηλό (3,5%) πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που για τους δανειστές είναι αδιαπραγμάτευτο.

Την ίδια στιγμή, και σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα ότι είναι θιασώτες των θέσεων του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας εκδηλώνονται διαθέσεις αμφισβήτησης των δανειστών τόσο για τα μέτρα που έχουν επιβάλει στη χώρα μας όσο και ως προς τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της χώρας. Και από αυτό δεν εξαιρούν ούτε τον Β. Σόιμπλε! «Για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα έχουν ευθύνη και οι δανειστές», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την έννοια ότι ορισμένα από τα μέτρα που επέβαλαν έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν.

Η τάση… αμφισβήτησης έχει καταστεί ακόμη πιο έκδηλη μετά τη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup, η οποία άνοιξε τον δρόμο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα έκλεισε την πόρτα των πρόωρων εκλογών. «Μέχρι πρότινος οι δανειστές ανέχονταν τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση στο Eurogroup έβαλαν πλάτη για να παραμείνει στην εξουσία, αφού τους δίνει όλα όσα του ζητάνε», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Η απογοήτευση είναι διάχυτη στα κεντρικά γραφεία, καθώς αρκετοί ήσαν εκείνοι που είχαν επενδύσει σε ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, που θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η γαλάζια ενόχληση έχει να κάνει ακόμη και με τον Β. Σόιμπλε, καθώς η δήλωσή του ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές μέσα στο 2018 ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το αντιπολιτευτικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. «Όσα λέει ο κ. Σόιμπλε δεν είναι θέσφατο, δεν σημαίνει πως έχει παντού και πάντα δίκιο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στενών συνεργατών του.


Σχολιάστε εδώ