Κανείς δεν θα τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα

Για την ώρα, ένα μέρος των «53» συντάσσεται γύρω από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος παίρνει πάνω του το βάρος της εσωκομματικής αμφισβήτησης, όπως εκφράστηκε και από το κείμενο των «13» στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ανεξέλεγκτο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε πρώτη φάση αφορά το ότι ο Τσακαλώτος δεν διαθέτει πλέον «στρατό» και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας διαφορετικής άποψης, καθώς είναι ο βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές και αυτός που έκλεισε τις συμφωνίες (και τον Ιούλιο του 2015 και στην επώδυνη πρώτη αξιολόγηση και τώρα), με την έγκριση βέβαια του Τσίπρα. Και θα είναι ο υπουργός που θα φέρει και πάλι το δύσκολο πακέτο μέτρων για ψήφιση στη Βουλή. Ο Τσακαλώτος, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει κατά καιρούς με τον Αλέξη Τσίπρα (κυρίως για ζητήματα τακτικής), υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική και διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι, όσο κι αν η συμφωνία δεν είναι αρεστή, διασφαλίζει την προοπτική εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.

Βέβαια, κανένα από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και πολύ περισσότερο ο Νίκος Φίλης, δεν πρόκειται να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης καταψηφίζοντας τα μέτρα και τη συμφωνία στη Βουλή, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης. Η ένταση και η αμφισβήτηση παραμένουν εντός των Οργάνων του κόμματος και οι διαφωνούντες, παρότι καταψήφισαν στην Κεντρική Επιτροπή και παρουσίασαν δικό τους κείμενο, δεσμεύονται από την απόφαση του συλλογικού Οργάνου, η οποία μάλιστα ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

Είναι όμως πολύ πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το ανεξέλεγκτο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και η νευρικότητα λόγω της δύσκολης συμφωνίας και των επώδυνων μέτρων να ξεσπάσουν στον συγκυβερνήτη του Τσίπρα και στο συγκυβερνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα. Δηλαδή, στον Π. Καμμένο και στους ΑΝΕΛ. Και αυτό μπορεί να γίνει με επαναφορά, και μάλιστα με ένταση, ζητημάτων ιδεολογικού τύπου ή με επίκληση της ανάγκης για σύγκλιση με σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές δυνάμεις μετά την αναγκαστική κυβερνητική συνύπαρξη με ένα δεξιό κόμμα.

Αν και το κείμενο των «13» βουλευτών και στελεχών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν κατατέθηκε σε ψηφοφορία, σε αντιπαράθεση με την κεντρική εισήγηση στη συνεδρίαση της Κυριακής, τα προβλήματα και οι αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία συνεχίζονται.

Ο ιστότοπος commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις των «53», δημοσιεύει το κείμενο των «13», στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σχετική πρωτοβουλία – την οποία, άλλωστε, συνυπέγραψαν ο Νίκος Φίλης και μέλη των «53», όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Πάνος Λάμπρου κ.ά.

Μάλιστα, το commonality.gr σε εισαγωγικό του κείμενο υπογραμμίζει πως είναι απολύτως διακριτό το κείμενο σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης που τελικά υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (11 «όχι» και 12 λευκά).

Και όχι μόνο αυτό. Ο συντάκτης του άρθρου στο commonality.gr σχολιάζει πως τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των «13», που «αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος».

Το κείμενο, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, επιχειρεί να περιγράψει ένα σχέδιο που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα.


Σχολιάστε εδώ