Η γκάφα του εκπροσώπου για τον Άσαντ και τον Χίτλερ που απογοήτευσε τον Πρόεδρο

Η αρχή έγινε με τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες μέρες αφότου ανέλαβε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, επειδή αποκαλύφθηκε πως είχε επαφές με τον ρώσο πρέσβη πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Ακολούθησε ο Στιβ Μπάνον, που απομακρύνθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο, και τώρα ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Σπάισερ, στην προσπάθειά του να επικρίνει τη ρωσική στήριξη στο καθεστώς Άσαντ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι χειρότερος από τον Αδόλφο Χίτλερ επειδή χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

Η δήλωση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι ο Σπάισερ υποβάθμισε τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και πρέπει να παραιτηθεί. Για το θέμα μίλησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ λέγοντας ότι ήταν μια ατυχής δήλωση και πρέπει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις με τον Χίτλερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε τη σύγκριση μεταξύ του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και του Αδόλφου Χίτλερ. «Κάθε σύγκριση των σημερινών καταστάσεων με τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού δεν οδηγεί σε τίποτα το θετικό», τόνισε ο εκπρόσωπός της.

Το ίδρυμα μνήμης του Ολοκαυτώματος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη χρήση ανακριβών όρων και την έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκ μέρους του Σπάισερ, ενώ το κέντρο «Άννα Φρανκ» για τον Αμοιβαίο Σεβασμό έγραψε στο Twitter πως δεν έχει υπάρξει πιο προσβλητικός εκπρόσωπος Τύπου και ζήτησε την απομάκρυνσή του.

Σημειώνεται ότι οι ναζί εξόντωσαν περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους στο Ολοκαύτωμα, έναν μεγάλο αριθμό με τη χρήση χημικών στους θαλάμους αερίων. Από αυτούς πολλοί ήταν γερμανοί πολίτες που είχαν πολεμήσει για τη χώρα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τελικά, ο Σον Σπάισερ ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως έκανε κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και προσέθεσε πως απογοήτευσε τον Πρόεδρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο έχει κατηγορηθεί για τη μεροληπτική στάση του υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να υιοθετεί την ίδια άποψη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη, ένας άνδρας από τη Συρία που επέζησε από την επίθεση με χημικά το 2013 είπε: «Ο Άσαντ σκότωσε 500.000 ανθρώπους στο όνομα του Θεού. Έδιωξε τον μισό πληθυσμό, κατέστρεψε τη χώρα του. Είναι χειρότερος από τον Χίτλερ».


Σχολιάστε εδώ