Δεν παραδίνουμε την Κύπρο
«Δεν παραδίνουμε την Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και, απαντώντας στην κριτική που δέχεται περί «εθνικισμού», είπε πως αυτή συμπίπτει με απόψεις ακραίων κύκλων της Τουρκίας. Η παρατήρησή του δε αυτή ήλθε την ώρα που ετοιμαζόταν η νέα συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο, την ώρα που κλιμακώνονταν οι τουρκικές απειλές για την Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ το τουρκικό δημοψήφισμα έμπαινε στην τελική ευθεία. Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι είναι μια νευρική δύναμη και ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης υποκρύπτει αναθεωρητισμό.
Για το Κυπριακό υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θέλει μια λύση χωρίς εγγυήσεις, με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, μια λύση με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς να συμπεριφέρονται οι διεθνείς διαπραγματευτές ως «λομπίστες».
Αναφερόμενος στο καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών, τόνισε την ανάγκη απαρέγκλιτης στήριξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους γίνονται φορείς, όπως είπε, του τουρκικού εθνικισμού, δικαιολογώντας και αναπαράγοντας τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε τις αλλαγές –διεθνείς, περιφερειακές αλλά και εσωτερικές– που επηρεάζουν την πολιτική αλλά και τις ζωές των ανθρώπων.
«Όπως είχα προβλέψει πριν από δύο χρόνια, με την πάροδο του χρόνου η τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων θα έρθει αντιμέτωπη με την τάση του κατακερματισμού», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια μετατόπιση από τη γεωπολιτική στη γεωοικονομία, κάτι που οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την ΕΕ. Κατανοούν τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων, με υποχώρηση της Δύσης, και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης.
Τόνισε ακόμη: «Η ΕΕ δεν έχει όραμα και προσανατολισμό και τείνει να γίνει ένα είδος αυτοκρατορίας, όπως η νέα Ρώμη, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλές κρίσεις: τη χρηματοπιστωτική, την κρίση χρέους, την υποταγή στις αγορές, την έλλειψη θεσμών, την άνοδο του εθνικισμού, το Προσφυγικό, το Brexit, τις σχέσεις με την Τουρκία. Και, το βασικότερο, η ΕΕ έχει κρίση στη διαχείριση των κρίσεων».
Σχετικά με το «ΠΡΑΤΤΩ», μίλησε για την ανάγκη ενός πατριωτικού κινήματος σταθερότητας σε μια κυβέρνηση σωτηρίας, για την ανάγκη σοβαρότητας, ευθύνης και δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας και για κοινό βηματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ.