Γκάμπριελ προς Τσίπρα: Μην κάνεις πίσω…

Χρειάσθηκε ένας παρασκηνιακός μαραθώνιος επαφών –τηλεφωνικών και όχι μόνο– του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες της ΕΕ αλλά και με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Ακόμη και λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας, κάθε άλλο παρά βέβαιη ήταν η κατάληξη σε μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε σε κάποιον βαθμό τις θέσεις της Ελλάδας.

Δεν ήταν έξω από την «εκκρεμότητα» της αξιολόγησης και τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, με πιο ανένδοτο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφ. Σόιμπλε, η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δύο εβδομάδες πριν από την αποφασιστική Σύνοδο της Μάλτας. Το θέμα κυριάρχησε στις συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό. Και στήριξε μέχρι τέλους την επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιούσε βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπέρ των αδύναμων κοινωνικών τάξεων.

Και το απέδειξε στην πράξη. Όταν οι τάσεις πήγαιναν προς μια συμφωνία σκληρή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση, ο Γκάμπριελ έστειλε μήνυμα στον Τσίπρα που ενίσχυε την επιλογή του, την οποία είχε ήδη αφήσει να διαφανεί με δηλώσεις του, να μην αποδεχθεί τα πρόσθετα δεσμά που ετοίμαζαν για τον Έλληνα. Το μήνυμα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό ήταν ολιγόλογο:

– Μην κάνεις πίσω!

Και ο πρωθυπουργός δεν έκανε πίσω, αποτρέποντας τα χειρότερα που είχαν προαποφασίσει.

Και φαίνεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυβε αυτήν τη διαφοροποίησή του από τα μέτρα… σωφρονισμού των ελλήνων πολιτικών, με τελικό αποδέκτη τους έλληνες πολίτες. Απόδειξη, αυτό που έγραψε το «Spiegel», ότι:

«Η επίσκεψη του Γκάμπριελ ήρθε στην κατάλληλη συγκυρία, καθώς στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός τελεί υπό πιέσεις».

Αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Γκάμπριελ είπε δημόσια ποια ήταν η θέση του εν όψει του Eurogroup:

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση. Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο Τσίπρας χρειάζεται συμμάχους». Και οι εξελίξεις, όπως και το καθοριστικό μήνυμα που έστειλε στον Τσίπρα να μην κάνει πίσω και να επιμείνει στις θέσεις του, απέδειξαν ότι είναι ένας από τους συμμάχους μας.

Μία ημέρα πριν είχε καρφώσει με… χιούμορ τον Σόιμπλε, λέγοντας στην «Bild»: «Εάν δεν μπορείς να επικροτήσεις τις προσπάθειες του ελληνικού λαού χωρίς να σε μαλώνει ο υπουργός Οικονομικών του CDU (ο Σόιμπλε), είναι σαφές γιατί οι Γερμανοί έχουν μια τόσο κακή φήμη στην ΕΕ».

Τσίπρας προς Μέρκελ: Είναι η σειρά σου…

Να σημειώσουμε ότι υπήρξε και ένα κρίσιμο μήνυμα προς τη Μέρκελ όταν η επιμονή του Σόιμπλε για μια συμφωνία με τιμωρητικά μέτρα κατά του ελληνικού λαού είχε εξοργίσει τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Real News», πήρε τηλέφωνο τη γερμανίδα καγκελάριο για να της πει ότι αν επέμενε σε αυτήν τη θέση ο Σόιμπλε θα τίναζε στον αέρα τη Σύνοδο. Είπε, όπως γράφτηκε:

– Κάποτε με πήρες για τον Βαρουφάκη, τώρα σε παίρνω εγώ για τον δικό σου υπουργό.

Υπήρξε, όμως, και δεύτερο τηλεφώνημα στη Μέρκελ, τη Δευτέρα, τέσσερις ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Μάλτας, το οποίο, σύμφωνα με το «Έθνος», είχε ως εξής:

– Άνγκελα, δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει Grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω.


Σχολιάστε εδώ