717 θήτευσαν σε υπουργεία από το 1974 μέχρι το 2016!

Πιο αναλυτικά, από το 1974 έως το 2011 χρησιμοποιήθηκαν ως υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί 554 πρόσωπα, που κατέλαβαν 1.100 διαφορετικές θέσεις στις διαδοχικές κυβερνήσεις, από δε το 2011 μέχρι το 2016 οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 163 πρόσωπα σε 228 θέσεις.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παραθέτει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε άρθρο του εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ένα κρίσιμο στοιχείο που επισημαίνει ο κ. Δημ. Σιούφας είναι η επιλογή των υπουργών, που πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ως προς την καταλληλότητα και την επάρκειά τους, όπως υποστηρίζει. «Να τους δίνεται στρατηγικό βάθος χρόνου να μάθουν καλά το αντικείμενο των υπουργείων τους, να γνωρίσουν πρόσωπα και πράγματα στα υπουργεία τους και στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εφαρμόσουν τις πολιτικές επιλογές τους σε πλαίσιο συνέχειας του κράτους και με τον αναγκαίο για την υλοποίηση βηματισμό».

Εξάλλου, προτείνει, στη λογική της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, να εξετασθεί πολύπλευρα το αν οι υπουργοί θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ