Φώφη: Όχι στην πώληση στεγαστικών δανείων σε funds

Προτείνει επίσης λύση για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η οποία είναι η εξής: «Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προτείνεται η μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, με ονομαστική αξία του δανείου σε ευρώ κατά την ημέρα της εκταμίευσης και επιτόκιο ίδιο με αυτό των ρυθμιζόμενων δανείων, και αναμόρφωση του ύψους του άληκτου κεφαλαίου ανάλογα με τις καταβολές που έχουν γίνει».

Οι «κόκκινες» γραμμές για τα «κόκκινα» δάνεια

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα «κόκκινα» δάνεια, η Φώφη Γεννηματά έθεσε τους βασικούς άξονες για τη ρύθμιση του τεράστιου προβλήματος, που αποτελεί πλέον βόμβα για τις τράπεζες και την κοινωνία όλη, από τα νοικοκυριά μέχρι την τελευταία επιχείρηση.

Οι άξονες αυτοί είναι:

• Πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για όσο διάστημα διαρκούν τα ακραία κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν.

• Αναμόρφωση του «Τειρεσία».

• Αφαίρεση των τόκων υπερημερίας. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι δυνατόν, εν μέσω κρίσης, να αναζητούνται και να εξοφλούνται τόκοι επί των τόκων.

• Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης.

• Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις.

• Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων.

• Αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία.

• Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων, είτε πρόκειται για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είτε για δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όχι στα αρπακτικά…

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κάθετα αντίθετη προς οποιαδήποτε πώληση στεγαστικών δανείων σε funds. Και εξηγεί το γιατί:

«Θα οδηγούσε σε εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα και θα υπονόμευε την ίδια τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η επαναγορά των στεγαστικών δανείων, μολονότι ακούγεται ελκυστική, στην πραγματικότητα υποκρύπτει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θα αποκτήσουν την ελληνική γη σε πολύ μικρή αξία. Διότι αυτή η πρόταση δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, που είτε με δυσκολίες αποπληρώνει τα δάνειά της είτε λόγω των υψηλών δόσεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της.

Οι προτάσεις εξάλλου, σε συνδυασμό με τον νόμο 3869/2010, παρέχουν πλήρη προστασία στην πρώτη κατοικία των Ελλήνων και τη δυνατότητα να αποκατασταθούν οι αθέμιτες πρακτικές που έχουν κατά καιρούς εφαρμόσει τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε σε επιλογές οι οποίες στερούνται ηθικής απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και καταρρακώνουν την έννοια της Πίστης, πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζεται ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε το εξής: Με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ένα μέσο στεγαστικό δάνειο που σήμερα είναι σε οριστική καθυστέρηση 100.000 ευρώ θα ρυθμιστεί στις 75.000 ευρώ ονομαστική αξία του δανείου και η δόση μπορεί να περιοριστεί ανάλογα με τη φορολογική δήλωση έως και το 15% – 20% της συμβατικής δόσης».


Σχολιάστε εδώ