Υπάρχουν άλλα τρία πορίσματα για τη Novartis

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας, επί κυβερνήσεων ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, στην εκπομπή του Kontra «Επί του Πιεστηρίου» και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στη χώρα μας θεσμικό πλαίσιο ώστε να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις, είτε είναι εισηγμένες είτε όχι στο ελληνικό ή στα ξένα χρηματιστήρια, που χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους για να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, δε, ανέφερε πως η Novartis πλήρωσε το 2016 στην Τουρκία 390 εκατ. ευρώ για παρόμοιες πρακτικές, ακριβώς επειδή υπάρχει σχετική νομοθεσία, ενώ, όπως τόνισε, εδώ δεν έχει γίνει τίποτα και η κάθε Novartis κάνει… πάρτι. Είναι, πάντως, αδιανόητο τόσα χρόνια να μην έχουμε κάνει τίποτα για το θέμα αυτό. Όπως είπε ο κ. Σαλμάς, «αν βρεθεί ότι η εταιρεία «λάδωνε» 4.500 δημόσιους λειτουργούς, δεν θα μπορούμε να τους κάνουμε τίποτα. Θα τιμωρηθούν ενδεχομένως οι υπάλληλοι, αλλά όχι η εταιρεία. Και στη Θεσσαλονίκη ο γιατρός καταδικάστηκε, όχι η εταιρεία. Μετά, όμως, αθωώθηκε».

Στη συνέχεια ο Μ. Σαλμάς τόνισε ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές για να στεβλώνουν τον ανταγωνισμό και η Novartis ήδη έχει συλληφθεί να το κάνει στην Κορέα, τις ΗΠΑ και την Κίνα, όμως τα σοβαρά κράτη έχουν θεσμικό πλαίσιο για να παίρνουν λεφτά, εμείς δεν έχουμε. Και φυσικά οι πολυεθνικές «κυνηγάνε» τις χώρες που δεν έχουν την απαιτούμενη νομοθεσία για να κάνουν τις «λαδιές» τους, γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμιά συνέπεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, τη σύσταση της οποίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σίγουρα είναι επιβεβλημένο να γίνει κάτι τέτοιο για να έρθουν όλα στο φως. Γιατί η εξεταστική δεν θα ασχοληθεί μόνο με τη Novartis αλλά και με όλα τα θέματα του χώρου της Υγείας.


Σχολιάστε εδώ