Τα δημόσια… κλάφʼ τα. Τα ιδιωτικά παλεύουν…

Οι δημόσιες εκπέμπουν SOS.

– Άγνωστη, εισέτι, η κατάσταση στην ΕΑΒΟ. To be or not to be…

– Ακυβέρνητα τα ΕΑΣ. Ουδείς δέχεται να καθίσει στην ηλεκτροφόρα πολυθρόνα του Διευθύνοντα Συμβούλου.

– Η ΕΑΒ αναμένει ως σωτηρία τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Αντίθετα, αρκετές ιδιωτικές ακμάζουν, παράγουν έργο, πραγματοποιούν έρευνες και κατασκευάζουν νέα υλικά που τα ελέγχουν.

Η INTRACOM (IDE) π.χ. εγκατέστησε ήδη, για αξιολόγηση το υβριδικό σύστημα HGIOK-10, δικής της επινόησης και κατασκευής, σε αεροδρόμιο της ΠΑ. Το σύστημα αποβλέπει στη δημιουργία ενεργειακών αυτόνομων στρατοπέδων, με χρήση ευφυών δικτύων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το HGIOK-10 είναι ένα καινοτόμο σύστημα που δύναται να παρέξει αδιάλειπτη ηλεκτρική ισχύ επί 20 ημέρες, επιτυγχάνοντας πλήρη ενεργειακή αυτονομία με συμμετοχή ηλιακής ενέργειας.

Το παραπάνω σύστημα ανήκει σε μια ομάδα καινοτόμων προϊόντων HYDRID ELECTRONIC Power system με πολλές εφαρμογές.

***

Ο Καμμένος δεν «μασάει»…

= Το γεγονός ότι κυκλοφορεί ελεύθερος ο Σημίτης είναι ευθύνη όλων μας. Είναι ο ίδιος που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, είναι ο ίδιος που στην κρίση των Ιμίων απαγόρευε την είσοδο των αρχηγών των επιτελείων και της ΕΥΠ στο γραφείο του. Είναι ο πρωθυπουργός του χρηματιστηρίου, του Παπαντωνίου, του Τσοχατζόπουλου. Ο πρωθυπουργός που παρότρυνε τους πολίτες να αγοράζουν μετοχές, ενώ ο ίδιος και οι δικοί του πουλούσαν. Αυτά δήλωσε ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος («Real News», 2/4). Να αγιάσει το στόμα του… Ξεχνάει όμως ο υπουργός μας ότι όταν όλα ήταν νωπά και Σημίτης – Παπαντωνίου δεν εκαλύπτοντο από το κατάπτυστο άρθρο 86, της ΝΔ αναλαβούσης την αρχή, οι της τότε παράταξής του έκαναν το παπί. Ξεχνάει επίσης όταν, κάποτε, το 2006, του παραδόθηκε πλήρης φάκελος του τρομερού σκανδάλου των ΝΗ-90 και ήταν έτοιμος να τον «εκτοξεύσει», κάποιος του το απαγόρευσε. Ο Σημίτης καλά κάνει και αυθαδιάζει και σήμερα. Προστατεύεται ακόμη από καλούς συναδέλφους και τα παπαγαλάκια του…

***

Βρε, τι πάθαμε…

= Προ εβδομάδων σχολιάσαμε την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη», του ΥΕΘΑ, που προβάλλεται από την ΕΡΤ1.

= Σημειώσαμε ότι οι δύο παρουσιάστριες είναι χαρισματικές και ταλαντούχες.

= Ματιάσαμε τη μία, την ξανθιά Βίκυ Παπαλουκά. Ο κ. Π. Καμμένος είχε ενθουσιαστεί τόσο μαζί της που την προσέλαβε ως μετακλητή υπάλληλο του ΥΕΘΑ, στο Γραφείο Ενημέρωσης.

= Δεν προκάναμε να τη χειροκροτήσουμε, και να, ο κ. υπουργός, με τη φ. 470.1/4824281/16.3.2017, την… απέλυσε.

= «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», λέει ο αθάνατος Κάλβος. Την τόλμη την έχουμε, την αρετή ψάχνουμε να βρούμε, σε όλες τις συχνότητες του γκουβέρνου.

***

Δρυός πεσούσης

= Όλη η ειδησεογραφία του τελευταίου μήνα στα αμυντικά εστιάζεται σε δύο πρόσωπα, τους κ. Γ. Παπαντωνίου και Θ. Λιακουνάκο.

= Ο πρώτος, κορυφαίος κρατικός λειτουργός, κατηγορείται ως μιζολήπτης. Από το 1996 είχε τεθεί υπό την προστασία του Σημίτη. Ο δεύτερος, επιχειρηματίας, κατηγορείται για μιζοδότης.

= Η υπόθεση Λιακουνάκου έχει και την παραφιλολογία της. Τώρα αφυπνίσθηκαν μερικοί, επιδιδόμενοι σε αναδρομικά σενάρια, σε μυθοποιήσεις. Άλλοι, μιμούμενοι τον Μινχάουζεν, «ανακαλύπτουν» σχέσεις Λιακουνάκου, του απώτερου παρελθόντος, μάλλον ανύπαρκτες. Εμπλέκουν πρόσωπα, ακόμη και… συμπεθέρους.

= Είναι διακριτός ο σκοπός. Ελπίζουν ότι ίσως ανησυχήσουν μερικοί αναφερόμενοι και τους καλέσουν για… καφέ. Αμφιβάλλω αν θα πιάσει το κόλπο…

***

Ο αεικίνητος Αρχηγός ΓΕΣ

= Ο αντγος κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

= Την 29η Μαρτίου επιθεώρησε λεπτομερώς και επί μακρόν το 700 ΣΕ, το Χημείο Στρατού και τη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένα Πειραιά. Στη συνέχεια τράβηξε για Μεγάλο Πεύκο για να παρακολουθήσει τις βολές νεαρών ανθυπολοχαγών του Πυροβολικού.

= Την επιούσα, 30η Μαρτίου, βρέθηκε πρωί πρωί στην 79 ΑΔΤΕ (Σάμο) και στη συνέχεια στην 88 ΣΔΙ (Λήμνο).

= Πότε είναι στο γραφείο του; Συνήθως τα βράδια.

= Τα Σαββατοκύριακα σπεύδει στις ακριτικές φρουρές για να παρακολουθήσει την εκπαίδευση εθνοφυλάκων.

= Η επαγρύπνηση εξάλλου και η ετοιμότητα -για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης- του προσωπικού των Μονάδων Προκάλυψης Δʼ ΣΣ (Θράκη) είναι συνεχής (διοικητής αντγος κ. Γ. Καμπάς).

***

Περιθωριακά…

= Αν ο πρωθυπουργός είναι έντιμος, ηθικός, πατριώτης, αποφασιστικός, κ.λπ., οι υπουργοί δεν τολμούν να αναπτύξουν παραβατικότητα.

= Αν ο υπουργός είναι έντιμος, ηθικός, πατριώτης, κ.λπ., οι παρακατιανοί δεν τολμούν να στραβοκοιτάξουν.

= Τα παραπάνω, για να κρίνετε πρωθυπουργούς και υπουργούς που κυβέρνησαν ή κυβερνούν στα της Άμυνας.

= Όσα προσπαθεί να ψελλίσει ο Σημίτης, συνεπικουρούμενος από τα καλοζωισμένα παπαγαλάκια του, επιβαρύνουν τη θέση του. Θα μπορούσαν ο κ. Παπαχελάς και η ομάδα του να τον ξετινάξουν στον ΣΚΑΪ, αν ήθελαν. Όλοι του συμπεριφέρθηκαν με ευγένεια και αβρότητα, κάτι που τον έκανε θρασύτερο.

***

Αλλαγή φρουράς στην Κύπρο

= Απεχώρησε ο ανώτατος διοικητής της ΕΛΔΥΚ αντγος κ. Γ. Μπασιακούλης και ανέλαβε ο αντγος κ. Ηλ. Λεοντάρης.

= Ο πρώτος είχε μια άκρως επιτυχή θητεία και προσέφερε πολλά στην αναβάθμιση της άμυνας της Μεγαλονήσου. Καλή, περαιτέρω, πορεία…

= Ευχές για καλή τύχη στον δεύτερο.

***

Η Τουρκία φλερτάρει με τη Ρωσία

= Για την προμήθεια του μακρού βεληνεκούς και αντιπυραυλικού συστήματος S-400 για το νεφελώδες εξοπλιστικό πρόγραμμά της, αν και γνωρίζει ότι το θέμα προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις της με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

= Ο τούρκος ΥΕΘΑ κ. Φ. Ισίκ δηλώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας προχωρούν ικανοποιητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύμβαση θα υπογραφεί στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε ότι το S-400 φαίνεται ως η προσφορότερη λύση.

= Επελέγησαν, μάλιστα, δύο τουρκικές εταιρείες (Aselsan – Roketsan) που θα αναλάβουν τη συμπαραγωγή (πηγή «Defense News»).

***

Αυτά συμβαίνουν στας… Ινδίας

= Η Dassault κατάφερε να πουλήσει στην Ινδία 36 μαχητικά Rafale έναντι 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συμπαραγωγή της ινδικής Reliance Industries και της γαλλικής εταιρείας.

= Αμέσως και πάραυτα, οι Ινδοί απαίτησαν από τους Γάλλους την υπογραφή σύμβασης ίδρυσης κοινής εταιρείας (joint venture) που θα αναλάβει την άμεση υλοποίηση των Αντισταθμιστικών επʼ ωφελεία της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα της ιδιωτικής.

= Συγκρίνατε με παρόμοιες δραστηριότητες Σημιτοακογιάννων, όταν έκαναν τους εξωφρενικούς εξοπλισμούς της περιόδου 1996-2004.

***

Νέα από τη L-M

= Η αμερικανική κυβέρνηση ομού μετά της Lockheed-Martin ανακοίνωσαν μικρότερες τιμές κόστους πρόκτησης για τα F-35. Πρόσθεσαν ότι το μαχητικό έχει πραγματοποιήσει, μέχρι τώρα, 85.000 ώρες πτήσεως.

= Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Fort Worth (Texas) ασχολούνται μόνο με το F-35, ενώ η γραμμή των F-16 μεταφέρεται σε εγκαταστάσεις της Νότιας Καρολίνας. Μεγάλη μετακόμιση. Ίσως σʼ αυτή οφείλεται η δυσχέρεια της εταιρείας να δώσει σύντομους χρόνους παράδοσης στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16. Αν αποφασισθεί τελικά…

= Όσο για το F-35, νομίζω, για την Ελλάδα, όνειρο ήταν και πάει.

***

QUIZ

Εσωτερικός ανταγωνισμός εταιρειών ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16;

Σύμφωνα με μη διασταυρωθείσα πληροφορία, άλλη, πέραν της LOCKHEED-MARTIN, μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία, με παλαιές σχέσεις με την Ελλάδα, εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον.

Και για να μη διερωτάσθε, σας λέω και το όνομά της: Είναι η RAYTHEON.

Καλά ξεμπερδέματα.


Σχολιάστε εδώ