Ρινγκ το δημοτικό συμβούλιο!

Ένας αντιδήμαρχος και ένας σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, επί σειρά ετών συνοδοιπόροι στο δημοτικό συμβούλιο με την ίδια παράταξη (Αγραπίδη και Μιχαλολιάκου), με κοινή καταγωγή (από τη Μάνη) και κοινή συνδικαλιστική δράση (στελέχη της ΔΑΚΕ και οι δύο, ο ένας στον ΟΛΠ και ο άλλος στον δήμο), ήρθαν στα χέρια την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο και αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, τους οποίους θα πρέπει να υποστηρίξουν, γιατί είναι σίγουρο (σ.σ.: τουλάχιστον όπως διέρρευσε από το περιβάλλον του ενός) ότι η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες! Βέβαια υπάρχει τεράστιο θέμα και για τη ΔΑΚΕ, γιατί όταν ένα στέλεχός της αποκαλεί το άλλο λαμόγιο, δεν το λέει τυχαία… Και αυτό θα πρέπει να το διερευνήσουν οι ιθύνοντες του συνδικαλιστικού χώρου της ΝΔ, αν θέλουν να είναι πιστευτοί όταν μιλάνε για κάθαρση και εξυγίανση.

Όλα ξεκίνησαν όταν η συζήτηση είχε φθάσει στο θέμα της αναπλήρωσης της θέσης του αποχωρήσαντος -λόγω υγείας- συμβούλου Αντώνη Καλογερόγιαννη από το ΔΣ της ΚΟΔΕΠ. Ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας ήθελε να ορίσει δικό της σύμβουλο για μέλος του ΔΣ αλλά η πλειοψηφία είχε προτείνει ο αντικαταστάτης του Αντ. Καλογερόγιαννη να είναι η σύζυγός του, η οποία τον αντικατέστησε και στο δημοτικό συμβούλιο ως πρώτη επιλαχούσα του συνδυασμού του. Επειδή δεν βρέθηκε… άκρη, ο δήμαρχος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα. Κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι όλα τελείωσαν, ο Παναγιώτης Καλογερόγιαννης πήρε τον λόγο και είπε ότι ανεξάρτητα από τη νομοθεσία και για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει όλες οι παρατάξεις να αποδεχθούν τον ορισμό της συζύγου του αποχωρήσαντος συμβούλου στη θέση του στο ΔΣ της ΚΟΔΕΠ. Ενώ τελείωνε τη φράση του ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Βοϊδονικόλας κάτι ψιθύρισε και αμέσως μετά φέρεται να είπε στον ομιλούντα «άντε γ… πουλ…». Αυτό ήταν. Ο Καλογερόγιαννης σηκώθηκε, πήγε στον Βοϊδονικόλα, τον έπιασε από τον λαιμό και επιχείρησε να τον γρονθοκοπήσει. Ο Βοϊδονικόλας αντέδρασε, προσπάθησε κι αυτός να τον χτυπήσει, αλλά στο μεταξύ μπήκαν στη μέση δημοτικοί αστυνομικοί κι άλλοι σύμβουλοι και τους χώρισαν. Βγαίνοντας από την αίθουσα ο Καλογερόγιαννης έβριζε τον Βοϊδονικόλα «λαμόγιο», «απατεώνα», «μ…», δε ο άλλος απαντούσε στο ίδιο ύφος και με την ίδια… λεπτότητα. Ο πρόεδρος Γ. Δαβάκης διέκοψε αμέσως τη συνεδρίαση, η οποία επαναλήφθηκε όταν ηρέμησαν τα πνεύματα. Όμως οι δύο αντιμαχόμενοι παρέμεναν εκτός της αίθουσας.

Όταν επαναλήφθηκε η συνεδρίαση, ο δήμαρχος Γ. Μώραλης είπε ότι ντρέπεται για τη θέση που κάθεται και ότι κατανοεί τις εντάσεις και τις αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όμως η χειροδικία πάει πολύ. Θα απαιτήσω από τον αντιδήμαρχό μου, είπε, να ζητήσει συγγνώμη από τον δημοτικό σύμβουλο και πιστεύω ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο Γ. Βοϊδονικόλας. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες ζήτησε συγγνώμη για τη στάση του συμβούλου της παράταξής του και τόνισε ότι τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει και βέβαια δεν πρέπει να ξαναγίνουν.

Η Μαίρη Σταθάκη, επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας», είπε ότι οι δηλώσεις του δημάρχου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε το παράπονο πως όταν ο συνδυασμός της καθυβρίστηκε δύο φορές από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μελά δεν έδειξε την ίδια… ευαισθησία. Ο δήμαρχος απάντησε πως φραστικές επιθέσεις μπορεί να δεχθεί ο οποιοσδήποτε και πως κι αυτές είναι καταδικαστέες, αλλά άλλο είναι να φωνάζει κάποιος και άλλο να χειροδικεί.

***

• Με ευρύτατη πλειοψηφία (σ.σ.: Μόνο ο συνδυασμός του ΚΚΕ δήλωσε «παρών») το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η πρόταση του Δήμου Πειραιά, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι ρεαλιστική, συγκροτημένη και ευθυγραμμισμένη με τα ζητούμενα της εποχής και της περιοχής και σίγουρα θα είναι από εκείνες που θα εγκριθούν. Το ύψος της χρηματοδότησης που ζητά είναι 90 εκατ. ευρώ και ο δήμος ευελπιστεί να εγκριθεί ένα ποσό που θα πλησιάζει σε αυτό το ύψος. Η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 260 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τον Πειραιά προτάσεις έχουν ετοιμάσει ο Δήμος Αθηναίων, δήμοι των δυτικών προαστίων (Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λπ.), δήμοι των βορείων προαστίων και ομάδα τριών δήμων της Νότιας Αττικής (Π. Φάληρο, Άλιμος, Καλλιθέα). Η έγκριση αναμένεται στο τέλος Ιουλίου.

• Σε δύο-τρεις μήνες αναμένεται να δημοπρατηθεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου. Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται, τα χρήματα έχουν διασφαλισθεί από την Περιφέρεια και ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πιο γραφικής -ίσως- γωνιάς του Πειραιά θα ξεκινήσει. Να σημειώσουμε ότι για την ανάπλαση έχουν δοθεί πολλές αναβολές -λόγω των αντιδράσεων των καταστηματαρχών- και η τελευταία λήγει στο τέλος του χρόνου. Πάντως, για τα έργα που θα ξεκινήσουν τώρα οι καταστηματάρχες είναι σύμφωνοι, αφού οι όποιοι σχεδιασμοί έγιναν με βάση προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ίδιοι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε.


Σχολιάστε εδώ