Πόρτα έφαγε ο Μητσοτάκης
Ο κύκλος των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα ζητήματα ουσίας, αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε σύγχυση και προκάλεσε τις γκρίνιες μερίδας στελεχών της παράταξης. Η όποια ταύτιση απόψεων ήταν σε μεμονωμένα θέματα (μεταρρυθμίσεις) και με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, ενώ δεν υπήρξε ζήτημα όπου να συνέπεσε η θέση και των πέντε πολιτικών αρχηγών. Το κεφάλαιο των μετεκλογικών συνεργασιών παρέμεινε… αδιάβαστο, καθώς κανείς εκ των συνομιλητών του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θέλησε, δεν είχε άλλωστε κανέναν λόγο, να δεσμευτεί για την περίοδο πέραν των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ως εκ τούτου ότι η ικανοποίηση που εκφράστηκε από το περιβάλλον του είχε να κάνει λιγότερο με την ουσία της υπόθεσης και περισσότερο με τις εντυπώσεις, στη βάση ότι για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται σταθερά και μαζί η κατάσταση της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.
Στην πρώτη χρονολογικά συνάντηση, η Φ. Γεννηματά συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά ως εκεί. Επανέλαβε την πάγια θέση της για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπράξει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία. Λίγα 24ωρα αργότερα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, άσκησε δριμύτατη κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της». Κάνοντας ακόμη πιο σαφείς τις προθέσεις της, σημείωσε ότι «η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς». Η αναφορά της στη Δεξιά είχε σκοπό να υπογραμμίσει το… χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα.
Σημείο ταύτισης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με τον Στ. Θεοδωράκη ήταν οι μεταρρυθμίσεις και στην ανάγκη αυτές να υπερβαίνουν τα όρια των Μνημονίων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε εκ νέου κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εμμένοντας δηλαδή στην πάγια θέση του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ποτάμι θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3%, κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει ανέφικτο. Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των ήδη καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ τους, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Θεοδωράκη πως δεν θα επιδιώξει να πάρει στη ΝΔ άλλα στελέχη του Ποταμιού. Σε δηλώσεις πάντως την επομένη της συνάντησης ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον «μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο». Καθότι, όπως εξήγησε, «αν επιστρέψουμε στο παρελθόν και σε κάποια κυβέρνηση με τους προηγούμενους υπουργούς δεν πιστεύω ότι θα δούμε φως».
Όσον αφορά τη συνάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με τον Β. Λεβέντη, αυτή δεν στάθηκε φυσικά αφορμή για τη δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων προσήλθε επιφυλακτικός, ως ένας παραδοσιακός κεντρώος που πάει σε συνάντηση με έναν απόγονο της οικογένειας που συνδέεται με την Αποστασία του ʼ65, και αποχώρησε… κατενθουσιασμένος. Έκανε μάλιστα τη φοβερή διαπίστωση ότι ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) δεν είναι απόγονος του… Μητσοτάκη, θυμίζοντας τους ύμνους που εξέπεμπε μέχρι κάποια στιγμή για τον Αλ. Τσίπρα, προσκαλώντας τον σε δείπνα (που δεν έγιναν ποτέ…) προκειμένου να του δώσει οδηγίες πώς θα κυβερνήσει. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, αν κι εφόσον εκείνος ικανοποιήσει εννέα όρους. Είναι οι ίδιοι όροι που έθετε -θεωρητικά πάντα- και προς τον σημερινό πρωθυπουργό. Στον απόηχο της συνάντησης δεν έλειψαν τα σκωπτικά σχόλια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την απόφασή του να εντάξει τον κ. Λεβέντη στον κύκλο επαφών του.
Εθιμοτυπικού χαρακτήρα ήταν η συνάντηση με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, καθώς τα δύο κόμματα δεν συμπίπτουν σε κανένα απολύτως ζήτημα. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να διατηρήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Περισσό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ