Κόκκινο πανί ο Σκουρλέτης

Στο στόχαστρο των βουλευτών και των στελεχών θα βρεθούν τόσο οι χειρισμοί του Αλ. Τσίπρα και των καθʼ ύλην αρμόδιων υπουργών στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» όσο -κυρίως- το περιεχόμενο της επώδυνης συμφωνίας που προωθείται και η οποία προβλέπει μέτρα ύψους 3,6 δισ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί μέσα σε κλίμα έντασης, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα ασκήσουν κριτική, ενώ θα εκφράσουν και την αγωνία τους για το μέλλον, καθώς τα νέα μέτρα θα τους φέρουν εκ νέου αντιμέτωπους με την κοινωνία και θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. Τα αντίμετρα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, όπως και το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα. Τα φώτα θα είναι στραμμένα πάνω στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος κινείται σε αποκλίνουσα γραμμή από την κυβέρνηση και το κόμμα. Η δήλωσή του ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι προ των πυλών, με την υπενθύμιση ότι από το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι το Μνημόνιο φέρνει Μνημόνια, προκαλεί συζητήσεις και ερωτηματικά, με ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι η στάση του αυτή υποκρύπτει προσωπικές φιλοδοξίες που μπορεί να φτάνουν μέχρι και την αρχηγία και να τον κατηγορούν ότι με τις διαφωνίες του προσπαθεί επί της ουσίας να απαξιώσει τον Αλ. Τσίπρα.

Θέμα συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση αναμένεται να αποτελέσουν οι αναφορές του κ. Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ («στημένος διαγωνισμός», «βαποράκια συμφερόντων» κ.ά.), καθώς κάποια στελέχη θα του ζητήσουν να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα καταγγέλλει.

Ερωτηματικά εγείρονται για τη στάση που θα τηρήσει ο Ν. Φίλης, που ούτως ή άλλως αποτελεί έναν σοβαρό εσωκομματικό πόλο, ενώ αφότου απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετά ζητήματα. Δίπλα του αρκετά στελέχη από την τάση των «53», της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και δύο σημαντικά στελέχη, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Πάνος Λάμπρου.

Όλοι περίπου, πέραν διαφόρων επιμέρους προβληματισμών, συμπίπτουν στο ότι δεν μπορεί η Αριστερά, μια αριστερή κυβέρνηση, να χρεωθεί τόσο βαριά αντιλαϊκά μέτρα, που στην ουσία δεν δίνουν και διέξοδο, καθώς αναπαράγουν την ύφεση και βαθαίνουν την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας διαθέτει μια μεγάλη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταγραφεί μια ισχυρή μειοψηφία, αν τελικά τεθεί σε ψηφοφορία η συμφωνία.

Ακόμα όμως και αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ο κ. Τσίπρας θα έχει στα χέρια του μια συλλογική απόφαση ανώτατου κομματικού οργάνου, πίσω από την οποία -πλην απροόπτου- θα καλυφθούν και θα πειθαρχήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα διευκολύνει στη συνέχεια τις κινήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας αλλά και την αντιμετώπιση και ενσωμάτωση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Την ίδια στιγμή υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξορμούν σε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της κριτικής και να τεθεί σε εφαρμογή το απαραίτητο «πολιτικό μασάζ» στη βάση και τα στελέχη του κόμματος, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τα δύσκολα μέτρα.


Σχολιάστε εδώ