Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί και οι εταίροι να τηρήσουν τις δικές τους

Πρόσθεσε μάλιστα -στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup- ότι οι εταίροι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη συνέπεια που επέδειξε η Ελλάδα στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Σταινμάγερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Εμείς οι Έλληνες», σημείωσε, «είμαστε έτοιμοι γιʼ αυτήν τη μεγάλη συμπόρευση και το έχουμε ήδη αποδείξει. Με τεράστιες θυσίες για τον λαό της, που δεν οφείλο­νται μόνο στα δικά της λάθη, η Ελλάδα πορεύεται τον ευρωπαϊκό της δρόμο αποφασισμένη και αταλάντευτη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με όλους τους εταίρους της ούτως ώστε η Ευρώπη να γίνει και πάλι ισχυρή και ελκυστική, δείχνοντας σʼ εκείνους που την εγκατέλειψαν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν, υποτιμώντας την αποφασιστικότητά της να φθάσει στον τελικό της προορισμό: Την ενοποίησή της και τη διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, υπό όρους ολοκληρωμένης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι:

«Σʼ αυτούς, λοιπόν, τους δύσκολους καιρούς ας αναζητήσουμε για την Ευρώπη μας αυτό που ο Γκαίτε –φυσικά σʼ ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο- είχε αναζητήσει λίγο πριν κλείσει τα μάτια: «Περισσότερο φως».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων:

«Η Ελλάδα», σημείωσε, «θεωρεί παγίως ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα υποστηρίξει καθένας τις θέσεις του».

Από την πλευρά του, ο Φρ. Β. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι αναφορικά με όσα έχει επωμισθεί η Ελλάδα «πρέπει πραγματικά να της δώσουμε τα εύσημα και έχει τον αμέριστο σεβασμό μας και την εκτίμησή μας». Ενώ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, επισήμανε ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης προκειμένου «να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σʼ αυτήν την ασάφεια και την ανασφάλεια».

Να σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης έστειλε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονόητα απορριπτέα, πολύ περισσότερο όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του γερμανού Προέδρου Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα και με ευρωπαϊκή προοπτική. «Είμαστε», πρόσθεσε, «η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τη Δύση γενικότερα. Αλλά αυτό για να γίνει πράξη προϋποθέτει από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους».

Υπογράμμισε ακόμη την ετοιμότητα της Ελλάδας, αν χρειαστεί, να υπερασπιστεί τα εθνικά της θέματα, που είναι και θέματα της Ευρώπης.

Για το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πρόκειται για διεθνές αλλά κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα και «επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του», με απαράβατο όρο την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση των εγγυήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, πέραν του ότι η Κύπρος θα ετίθετο υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, θα δημιουργούνταν ένα επικίνδυνο έως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τα Σκόπια, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι όσο επιμένουν στη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία», το οποίο, πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.


Σχολιάστε εδώ