Η δωρεάν παιδεία στην πραγματική της διάσταση

Γιʼ αυτό και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Γιατί το κέρδος δεν είναι οικονομικό ή πολιτικό. Είναι ηθικό. Όσοι ασχολούνται το κάνουν με την ψυχή τους, το κάνουν γιατί το θέλουν, χωρίς να αποβλέπουν σε τίποτα. Γιʼ αυτό και πετυχαίνουν. Και γίνονται θέμα στους διεθνείς οργανισμούς και τα ΜΜΕ του εξωτερικού.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Περιστερίου ιδρύθηκε το 2011 και λειτούργησε αρχικά στον Ναό της Ευαγγελίστριας, που παραχώρησε ο Μητροπολίτης της περιοχής κ. Χρυσόστομος. Στην αρχή οι μαθητές ήταν 20 και οι καθηγητές πέντε. Τον Μάιο του 2014 το κοινωνικό φροντιστήριο στεγάζεται σε σχολεία, γιατί οι καθηγητές έχουν γίνει 95 και οι σπουδαστές 1.200! Παράλληλα δημιουργείται κοινωνικό φροντιστήριο και στο 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου.

Οι επιτυχίες του φροντιστηρίου τα τελευταία τρία χρόνια αγγίζουν το 100% και σιγά σιγά η δομή αυτή αρχίζει να συζητιέται παντού και να γράφει ιστορία. Σήμερα οι σπουδαστές φθάνουν τους 5.000 και οι καθηγητές τους 155!

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 λειτουργούν και ξενόγλωσσα κοινωνικά φροντιστήρια για οκτώ γλώσσες καθώς και τμήμα δωρεάν εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο ιδρυτής και συντονιστής των Κοινωνικών Φροντιστηρίων Περιστερίου Γιώργος Βαθιώτης τονίζει ότι: «Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στο Περιστέρι είναι μια τεράστια και ουσιαστική κοινωνική δομή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, χωρίς να είναι ΜΚΟ ή ΚΙΝΣΕΠ, χωρίς να είναι σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Η Πολιτεία από την πλευρά της πρέπει κάτι να σκεφθεί για αυτές τις δομές πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης, που δίνουν το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας και κρατούν την κοινωνική συνοχή.

Οι αλλαγές και οι ανατροπές πρέπει να γίνουν παντού, εάν θέλουμε πραγματικά να δούμε και να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία της αλληλεγγύης και της ισότητας».


Σχολιάστε εδώ